torsdag 30. september 2010

Alle ting skinner av Mattis Øybø

Jeg hadde med meg to bøker på ferie, så da jeg ble raskt ferdig med "Alltid Alice", så gikk jeg igang med "Alle ting skinner" Av Mattis Øybø.

Hos Bokkilden leser jeg: Vinteren 2004 i Oslo. Det snør i en halvannen måned. Otto Horn er en ung historiker, og sammen med sine kone og fire barn blir som de fleste andre avskåret fra sine vanlige gjøremål disse dagene. Så går strømmen. Situasjonen utvikler seg til å bli mer akutt enn noen hadde regnet med, og byen forbereder seg på katastrofe. Tilværelsen er ikke lenger trygg og forutsigbar. Men betyr det at verden rundt dem har blitt mer virkelig, slik som Ottos studiekamerat hevder?

Dette var en bok jeg likte bare ganske godt, men jeg likte nok Ingen er alene som jeg leste i fjor bedre. Denne boken har to handlinger. En som foregår vinteren 2004 og en som hopper litt i tid, mens Otto tenker tilbake til gammelkjæresten Helle som han ikke kan huske.

Hadde jeg lest denne boken først, så hadde jeg nok ikke lest flere bøker av han, men siden "Ingen er alene" var så bra, så fikk jeg lyst til å lese denne også. Men jeg vurderte aldri å legge den fra meg, det var bare greit.

mandag 27. september 2010

Alltid Alice av Lisa Genova

I ferien leste jeg også en bok - en veldig lettlest bok, nemlig "Alltid Alice" av Lisa Genova. Men at den er lettlest betyr ikke at jeg syntes at det var en dårlig bok, for jeg likte den veldig godt.

"Alltid Alice" handler om den 50-årige Alice Howland, professor på Harvard universitet, lykkelig gift og har tre voksne barn. Hun begynte å miste hukommelsen ved å glemme ord i forelesninger, ikke huske hvor hun skal løpe for å komme seg hjem fra løpeturen blant annet.

Dette er en roman, og alt er oppdiktet, men det var veldig virkelighetstro og jeg fikk en stor sympati for Alice og ble berørt av historien.

Boken er oppdelt med kapitler som er delt opp i måneder, slik at vi kan se at hun forverres for hver måned som går. Det er mye dialog og korte setninger, så det er en grei bok å ta med seg på stranden og lese i en ferie.

lørdag 25. september 2010

Sitges og Barcelona - noen glimt fra fin ferie

En uke i Sitges og Barcelona med ei god venninne og hennes sønn - det gjør underverker når høsten setter inn her i Norge! :-)Jeg måtte selvsagt innom den velkjente kirken til Antoni Gaudi - som skal stå ferdig en gang...
Fin mosaikk i kirken.
Også denne bygningen i Barcelona er et av Gaudis verk.
Inngangs-partiet til Park Güell som er tegnet av Gaudi.
Og vi spiste Tapas selvsagt, til og med her hvor de hadde "home-maid" Tapas :-)
I den lille byen Sitges gikk vi en park med fine statuer.
Trappa opp til kirken i Sitges - et veldig fint lys.
Og her er Groskro på murkanten :-)
Veldig fint lys den siste kvelden jeg var der!
Og kirken om kvelden.

lørdag 18. september 2010

Få meg på, for faen av Olaug Nilssen

Olaug Nilssens bok "Få meg på, for faen" har jeg hørt og lest en del om, så da jeg så den på bakgårdssalget nå i høst så måtte jeg bare kjøpe den.

Boken har tre hovedpersoner, hun ene er Maria som er sosiologi-student med deltidsjobb som vaskehjelp. Hun går og drømmer om å komme på Vestlandsrevyen og senere "Først og Sist", og bli en kjendis. Den andre er Alma får sin seksuelle oppvåkning når Arthur er "borti henne med pikken". Noe hun annonserer til alle på skolen, og etterhvert blir hun utstøtt og ertet. Og den siste hovedpersonen er kona til Sebjørn. Hun oppdager at alt arbeidet hun legger ned hjemme ikke blir verdsatt av hverken mannen eller de åtte døtrene. Så hun tar saken i egne hender og reiser til Oslo, og demonstrerer mot nedlegging av bygdas nepefabrikk, til tross for at hun ikke har fast jobb der.

Det er en atig liten bok Olaug Nilssen har skrevet, også denne er på nynorsk. Bokens beste kapitler er når hun skriver om Alma som er så guttegærn at hun ikke greier å tenke på noe annet. Les Solgunn sitt' utdrag fra det kapitlet her, så skjønner dere hva jeg mener :-) Men også kapitlet om kona til Sebjørn som faktisk reiser til Oslo for å demonstrere - alene, er fornøyelig.

Men boken har jo et visst alvor, for alle tre hovedpersonene vil bli sett. Det er det de går og drømmer om, der de på sett og vis er litt ensomme i sine omgivelser. Kona til Sebjørn ønsker at noen skal se jobben hun gjør og verdsette den, Alma vil bli kjæreste med Arthur og Maria bil bli kjendis.

Men nå tar jeg - Groskro - en ukes ferie og reiser til Barcelona. Lucky me!! :-)

torsdag 16. september 2010

Limbo

I går var jeg på kino og så en norsk film som har fått veldig god omtale og derfor var forventningene veldig store også. Jeg så filmen Limbo.

Den handler om norske Jo Moe som jobber i Trinidad og får etter seks måneder sin kone Sonia, og to barn ned til seg. De har mye kontakt med hans amerikanske kollega og hans svenske kone som spilles av Lena Endre.

Jo har vært utro med en av sine kollegaer, og dette får Sonia vite. Dette skjer tidlig i filmen og gjør at dette ikke akkurat er en munter film. Det er dystert, det er mye trist og lite glede.

Jeg ser at skuespillerne er gode, men dette ble for meg en kjedelig film. Jeg kjedet meg store deler av filmen, og og syntes at slutten var litt halveis - det var så åpen en slutt.

Dette er en veldig dårlig bloggpost, men jeg syntes dette var så labert. I hvertfall i forhold til mine forventninger etter å ha sett at kritikerne trille femmere og seksere.

tirsdag 14. september 2010

Å møte en "med-blogger" :-)

Jeg har lånt bildet fra Wikipedia

Idag har jeg møtt en "med-blogger", nemlig damen bak bloggen Solgunn sitt. Hun kommer fra Alta og er i Oslo på et kritikerseminar på Litteraturhuset. Og i den anledning lurte jeg på om hun ikke hadde tid til en kaffe, og det hadde hun!! Og ikke bare kaffe, hun hadde til til å spise også. Og vi snakket og lo og hadde det veldig hyggelig!!

Det er jo litt rart å treffe noen som du har lest bloggen til, og som du synes virker hyggelig - for det er jo ikke en gitt at praten går lett og knirkefritt for det. Men det gjorde det! Og jeg håper vi treffes igjen - enten det blir Oslo eller Nord-Norge :-)

Takk for en hyggelig ettermiddag! :-)

mandag 13. september 2010

Den ulende mølleren av Arto Paasilinna

Nok en gang har jeg lest en Arto Paasilinna bok, en bok jeg fant på bakgårdssalget. Også denne boken, "Den ulende mølleren" likte jeg godt, og må si den kommer på andre plass av de jeg har lest av Paasilinna, "Den elskelige giftblandersken" er fremdeles best i mine øyne.

Den ukjente mølleren heter egentlig Gunnar Huttunen, som kommer til en nordfinsk bygd rett etter 2de verdenskrig. Han kjøper den gamle mølla i bygda og setter den i stand. De andre i bygda tror han er gal, men det er han ikke. Han har en "svakhet". Møter han motstand må han ut i skogen for å ule. Dette forstyrrer nattesøvnen til bygda og de har etterhvert ett mål: Å få erklært Gunnar Huttunen sinnsyk og få han sperret inn på galehus. Etterhvert blir dette en kamp mellom Gunnar og beboerne i bygda.

Det er jo et alvorlig tema i alt det humoristiske og artige som Huttunen kommer opp i. Jeg leser med et smil om munnen og synes samtidig veldig synd på han. For hvordan skal han som skiller seg litt ut, klare å bli akseptert blant de trangsynte i bygda som mener at deres måte å leve på er den som er akseptabel? Den ulende mølleren er nesten dømt til å tape, der han etterhvert kjemper i ødemarken og bygger leirer som blir sabotert av de som leter etter han.

fredag 10. september 2010

Kari Traa-lue

Jeg har surfet litt rundt på nettet og fant denne oppskriften hos Niko - en oppskrift på Kari Traa-lue. Jeg er ikke helt fornøyd med denne, den ble ikke "baggy", men det gikk så fort å strikke den at det kommer nok til å bli i hvertfall en til. Den ser litt forskjellig ut fra hver side, siden jeg begynte med lilla og avsluttet med grå.

torsdag 9. september 2010

2 x Bakgårdssalg

Dette min fangst fra to bakgårdssalg som jeg har vært på i Oslo.Og er veldig fornøyd. Jeg er ingen fan av finsk fjernsynsteater, men Arto Paasilinnas bøker liker jeg godt, og "Den ulende mølleren" er den sjette boken jeg leser av han i år. Det er den jeg holder på med nå, og jeg synes den er morsom.

Toni Morrison har jeg hørt om, og da "Nåde" lå der til nedsatt pris, så plukket jeg med meg den. En slik liten bok leser jeg fort ut tenkte jeg, men den virker som en bok en ikke leser igjennom på noen timer - i hvertfall etter anmeldelsene jeg har lest.

Boken til Nick Cave er jeg spent på. Boken "Bunny Munros død" tror jeg er en rar bok fra litt dyster artist.

Krimboken "Kvinnen i buret" av Jussi Adler-Olsen gleder jeg meg til å lese. Leste de første setningene og det virker som en bok jeg liker å lese.

Olaug Nilsens "Få meg på, for faen" har jeg bare hørt om, og jeg har også hørt om teaterstykket basert på boken.

Lisa Genovas bok "Alltid Alice" har jeg lest om på mange blogger det siste året, så når den var der på salg, så tok jeg den også med.

Og sist men ikke minst, så tok jeg med Mattis Øybøs debutbok "Alle ting skinner". Jeg kjøpte boken hans "Ingen er alene" på samme salg i fjor, og den likte jeg kjempegodt - så jeg håpte at det skulle ligge en bok av han der i år også. Og jippi(!!) det gjorde det!

mandag 6. september 2010

Litt syk - da ser en DVD'er.

I helgen har jeg vært syk, våknet opp med vond hals, tett nese og varm panne og syntes selvsagt veldig synd på meg selv. I tre dager har jeg kun sovet, drukket vann og sett på noen DVD'er som blitt liggende usett i DVD-boksene mine.
Den første jeg så var "Bienes hemmelige liv". Jeg har lest boken, som jeg likte kjempegodt. Og filmen var også veldig bra, en feel-good film, selv om den var litt trist også. I tillegg syntes jeg at de som spilte i filmen var så bra, og jeg liker godt Jennifer Hudson som Rosaleen. Boken var nok bedre, men filmen tåler absolutt å bli sett!Film nummer to var den norske "Mars og Venus" som handler om det unge paret Ida og Mathias. De har to barn og kule jobber, bor i en leilighet som Mathias ikke blir ferdig med å pusse opp. Og når Ida's jobb tar så mye tid at hun ikke rekker å se på en båt Mathias vil kjøpe og kjøper uten hennes samtykke så er separasjon ikke til å unngå. Og så må de selge leilighet, og krangle om henting av barn, men så møtes de selvsagt med jevne mellomrom og man kan jo selvsagt tenke slutten selv :-)

Men filmen er verdt å se når den kommer på TV altså det må jeg si.


I tilslutt, idag, så jeg "Julie & Julia". Det er en film jeg har sett på kino og som jeg liker veldig godt. Jeg liker utrolig godt Meryl Streep og i denne rollen som den amerikanske kokken Julia Child som lærte amerikanerne å lage fransk mat. Julie er en 30-årig New Yorker som bestemmer seg for å koke/steke alle 524 oppskriftene i Julia Childs bok på ett år og dette skal hun blogge (!!) om. Denne filmen er rett og slett fornøyelig og det artig er at den er passert på to sanne historier, for både Julia og Julie's historie er sann.

søndag 5. september 2010

Fange 59. Taterpige av Aina Basso

Jeg leste ferdig denne boken tidlig i går, men i hele går var jeg altfor slapp etter en forkjølelse som har holdt meg rolig to dager på rad nå.

Men som sagt i tidligere innlegg så begynte jeg å lese denne boka med en gang jeg fikk den i hendene. Jeg hadde store forventninger, spesielt til språket som jeg syntes var så poetisk og vakkert i "Ingen må vite". Og jeg ble ikke skuffet!!

Boka er løst basert på historien om taterjenta Maria Andersdatter som ble satt inn på tukthus i Trondheim i 1737, men som rømte i 1750 og ble satt inn igjen på livsstid samme år. Maria i Aina Basso's nye roman ble satt fri etter ett år, og da ble hun tjenestejente hos prost de Fine

Boken er delt opp i små kapitler og veksler mellom nåtiden som først er på tukthuset og deretter hos prosten, og det livet Maria levde blant familie og venner på landeveien før hun ble tatt til fange.

Historien om Maria er en veldig fin historie, om vennskap, lengsel og kjærlighet, men det er aller mest språket som jeg liker allerbest. Jeg selv oppvokst på nordvestlandet med nynorsk som hovedmål ut ungdomsskolen, etter det har jeg lest nynorsk bare sporadisk. Men når nynorsk blir så fint som i Aina Basso's siste bok, så tenker jeg bør lese nynorske bøker oftere.

Boken anbefales!!

onsdag 1. september 2010

Stas - i dag kom den nye boken til Aina Basso i posten!

I sommer fikk jeg en mail fra ei på Samlaget som lurte på om jeg ville lese bok to av Aina Basso, og det hadde jeg jo tenkt. Jeg likte bok en "Ingen må vite" så godt, og har fulgt bloggen til forfatteren og lest litt om skriveprosessen, så jeg gledet meg til boken kom ut.

Nå har jeg gledet meg til å åpne postkassen hele uka, og i dag kom den altså!

Jeg har lånt bildet fra bloggen til Aina Basso og håper det er OK
.

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...