fredag 28. februar 2014

Fugl av Lisa Aisato

Da er februar over og første måneden med samlesing er over. Første bok ut var barneboken i Åpen klasse; "Fugl av Lisa Aisato" og Silje var ansvarlig for samlesingen.

Jeg ante ikke hvilken bok dette var før jeg så at den var med på langlisten av de som var nominerte til Bokbloggerprisen i år, jeg måtte rett og slett "google" den. Og da den kom på kortlisten så kjøpte jeg den for å lese den. 

Jeg har bladd og jeg har lest i boken. Lest de korte tekstene og sett på de fine tegningene til Lisa Aisato. Lenge har jeg prøvd å komme på noe nytt å si som ikke er sagt om boken av andre bloggere, men det er nærmest umulig. 

Dette er en nydelig billedbok som handler om ei lita jente som bor hos bestefaren sin, men som ønsker å blli en fugl og fly vekk om vinteren og komme tilbake om sommeren. Hun er et menneskebarn og kan ikke å fly men ønsker det så mye at det går i oppfyllelse året etter at hun ønsket å bli en fugl første gang.  Historien er fin men aller finest er alle tegningene, de er kjempefine alle sammen.

Etter å ha lest igjennom boken flere ganger så ga jeg den bort til de fine tvillingene til min venninne, så om en liten stund er det to barn som får glede av den :)

Mange og utfyllende omtaler finner du her på Norske Bokbloggere.

onsdag 26. februar 2014

Mørke hjerter av Hanne Kristin Rohde

Jeg visste med en gang at jeg skulle lese Hanne Kristin Rohdes kriminalroman, da jeg leste nyheten om at hun skulle gi ut bok. Og da mailen fra Kagge Forlag kom, så var jeg ikke sen til å takke "ja" til et leseeksemplar.

Hanne Kristin Rohde er jurist og politiinspektør, og leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, en jobb hun har permisjon fra nå. Hun har fremstått troverdig og sympatisk i jobben sin, og med stor nysgjerrighet kastet jeg meg over boken.

Bokens hovedperson er Wilma Lind, som er en nyansatt leder i Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo. Og allerede her ser jeg for meg Rohde som hovedpersonen, siden de har like stillinger. Wilma sliter litt på hjemmebane med en mann som er reiser mye og ser ut til å ha noen finansielle hemmeligheter med sin kone. På jobben strever hun med sjefer som elsker å herse og budsjett som er lavt i forhold til de tiltak som bør settes i verk på avdelingen.

En overgriper er løs i Oslo og han voldtar jenter gang på gang, uten at politiet greier å ta han. I tillegg blir to unge kvinnelik funnet, den ene bak en container og den andre i havnebassenget. Begge likene er ille tilberedt og ingen vet hvem de er, da ingen er meldt savnet i det siste. Men da tre jenter fra Georgia blir meldt savnet over hele Europa, begynner de å ane en sammenheng. De blir et kappløp for å unngå flere mord.

Historien og handlingen har et godt utgangspunkt, og prologen tok pusten fra meg. Men så stoppet det opp. Det ble etterhvert veldig forutsigbart og litt kjedelig. I tillegg utviklet Wilma Lind seg til en person som irriterte meg lengre og lengre ut i handlingen.

Det ble mye flying og løping i gangene og det er et miljø som Rohde kjenner godt, det skjønner leseren veldig fort. Men som Silje også påpeker, jeg skulle ønske jeg kunne bli tatt med til et åsted og være med karakteren der det skjer. 

Jeg følte også at boken ikke var helt ferdig. Noen setninger måtte jeg lese høyt for å få sammenheng i, så jeg tror manuset skulle ha vært bearbeidet enda litt mer. 

Takk til Kagge Forlag for leseeksemplar, selv om det var en middels leseopplevelse. 

Andre bloggere som har blogget om boken er: Silje, Julie, Mai Lene, Heartart. 

tirsdag 25. februar 2014

Mammut-handel :)

Dette er min foreløpige mammut-fangst, men jeg mangler "Leon og Louise", så jeg må nok på en runde til :)

Liker å ha rekkefølgen i bokserier jeg liker, for serien til Kalletoft liker jeg, også var første bok til Øystein Wiik veldig lovende, så hadde det ikke vært for at bøkene er så tjukke så hadde jeg lest de raskere. 

tirsdag 18. februar 2014

Babyteppe :)

Med to veldig gode venninner som får til sammen tre babyer på 2 måneder, da må en bare strikke på høygir. To tepper har jeg blogget om, da de ble overrakt i november, og nå er det tredje overrakt. Denne gang en gutt, men siden jeg har strikket ett i blått, så strikket jeg ett i grønn-toner denne gang.
Passe størrelse og veldig fint i bølgemøster, det kjedeligste er å feste alle endene, 104 stk til sammen :)
Og her er de tre heldige babyene, er de ikke verdens fineste? Tvillingene lengst bort og jenta i midten, veldig morsomt å strikke til disse tre :)
Oppskriften fant jeg på Drops sine sider.

lørdag 15. februar 2014

Biografi-lesesirkel V

Dronning Margrethe av Annelise Bistrup

Mamma fikk denne boken til jul for mange år siden, og allerede i fjor da jeg så at kategorien "Kongelige" dukket opp i Ingalills lesesirkel skjønte jeg at jeg skulle lese denne. For jeg synes at dronning Margrethe er kul. 

Hun ble født midt i begynnelsen av andre verdenskrig og var den eldste i en søskenflokk på tre døtre. Derfor var det ikke gitt at Margrethe ble dronning, men Danmark endret loven om tronfølger i 1953, og dermed var Margrethe klar til å ta over da hennes far, kong Frederik, døde i januar 1972. Hun har nå vært dronning i 42 år.
Jeg syntes ikke at denne biografien var så spennende. Hun var skikkelig som barn, gikk på kostskole og møtte sin franske greve og giftet seg i 1967. Fikk sønnene Frederik og Joachim i 1968 og 1969 og ble dronning i 1972. Og siden det har hun vært dronning uten de store skandaler. Det var litt bruduljer da hennes mann, prins Henrik, følte seg forbigått av sin sønn kronprins Frederik, og fortalte det i ett intervju med pressen. Men det ble bare nevnt med noen korte setninger i boken.

Boken forteller mye om en dronning som føler seg mer og mer knyttet til kirken og elsker å male. Malingen dronningens fristed og det er mange bilder av hennes malerier i boken, og det er tydelig at hun talent. 

Det kommer godt frem i boken at dronningen er svært begeistret for kronprinsesse Mary og eks-svigerdatter prinsesse Alexandra. Hun beundrer begge disse kvinnene for å lære seg det danske språk og snakke det tilnærmet perfekt, noe som er viktig for å vinne folket som kongelig, men også for at de har flotte utdannelser.

Alt i alt tegner boken et bilde at en dronning som tar jobben sin på alvor og sitter til hun dør,  Hun sier at det å være dronning: "er en profesjon en ikke kan legge fra seg når en kommer hjem. Det er der hele livet, og et ansvar som ikke innbefatter abdikasjon."

En ting som trakk ned var språket, jeg syntes at det var mer dansk setningsoppbygning enn norsk, og det irriterte meg litt.
Bildet tok jeg da jeg var i København i januar 2012 og danskene løp ut i gatene og hyllet dronningen. Min venninne og jeg ante ikke at det var kongelig feiring, men stilte oss opp og så den kongelige vognen rulle forbi med en vinkende dronning.

Klikk innom Moshonistas blogg for flere biografiomtaler i dag.

tirsdag 11. februar 2014

Mord i august av Maria Lang

Enda en Maria Lang krim er lest og jeg er igjen veldig begeistret. Selvsagt er det trist med mordene, for det er ofte mer enn ett mord i bøkene til Maria Lang, men Puck og de andre er så hyggelig beskrevet at jeg synes det er en kose-krim allikevel. Og så er det så fint å lese disse bøkene på toget, da er en fremme før en vet ordet av det :)

Denne gangen er det sensommer og Puck Bure er invitert til tante Otties sommerhus. Hun blir imidlertid advart om naboene av tanten sin, før hun drar. Og det skal vise seg at det er berettiget. Naboene er Adèle Renman og hennes familie, og Adèle er veldig rik og styrer familien med har hånd. Hun deler ikke ut arven til sine familiemedlemmer, og det skaper irritasjon. Tante Ottie er bekymret for venninnen sin og prøver å advare Puck før noe faretruende skjer, men det skjer allikevel ett mord.

Som vanlig er det Puck som prøver å løse mordgåten, men får etterhvert god hjelp av Christer Wijk. Og det er ganske forutsigbart det som skjer, for alle bøkene er bygd på samme lest. Det er et mord som skjer, og Christer Wijk nøster i relasjoner og hva som har skjedd forut og samler de involverte i ett rom for å avsløre morderen.  Og dette skjer i de fire bøkene jeg har lest, men allikevel lar jeg meg sjarmere og liker disse historiene. 

Forøvrig likte jeg i det forrige boken at Puck og mannen ikke hadde det så rosenrødt som i de første bøkene, men nå har alt bedret seg. Nå er lille Grynet på noen måneder med i boken, så hun vil nok sikkert få en mer fremtrenede rolle etterhvert som hun vokser opp vil jeg tro.

"Mord i august" er kanskje den beste Maria Lang boken så langt, og jeg gleder meg til å lese flere. Takk til Silke Forlag for leseeksemplar og det er også de jeg har lånt bildet av.

Andre bloggere som har lest om anmeldt boken er: Beathe, Tine, Tone

onsdag 5. februar 2014

Bokhyllelesing I

Den røde notatboken er en Paris-gave fra snilleste Silje, og den tar jeg i bruk for å skrive omtalene mine i.

Bjørg har dratt i gang bokhyllelesing og jeg fant ut at her hadde jeg flere bøker jeg kunne delta med. Det er veldig mange uleste bøker i bokhylla mi, men nå blir noen lest. Første kategori ut er "Skandinavisk bok fra 1900-tallet" og jeg valgte da "Syndere i sommersol" av Sigurd Hoel som kom ut i 1927. Denne boken vant jeg forøvrig i en give-away hos Line for snart 2 år siden.

Boken ble skrevet mellom de to verdenskrigene og Sigurd Hoel kalte selv boken for "et kort lykkelig gløtt mellom de to verdenskrigene". "Syndere i sommersol" ble forøvrig Sigurd Hoels gjennombrudd.

Grunnen til at jeg valgte denne var først og fremst på grunn av tittelen for den synes jeg er så fin. Og at det er en kjent og mye omtalt bok gjorde også sitt til at denne boken ble lest nå.

Men jeg ble dessverre ikke begeistret. Jeg synes boken er kjedelig rett og slett. Handlingen dreier seg om åtte-ti ungdommer som tilbringer 1-2 måneder sammen en sommer i skjærgården. Mennene er tjueseks og jentene noen år yngre. Noen av ungdommene er i jobb andre studerer, noen studerer mens andre er ferdigstudert.

Man aner konflikter mellom de unge ferierende, men for meg blir det mest prat og ingen handling. Utgivelsen som jeg har er forøvrig illustrert, det synes jeg er et pluss. Jeg googler og leser at boken inneholder satire og humor, men dette så ikke jeg. 

Den første boken fra bokhylla ble ingen höjdare, men det fine nå er at det bare kan bli bedre. Gleder meg til å lese hva andre har plukket opp fra sine bokhyller.

lørdag 1. februar 2014

Samlesing til Bokbloggerprisen

Det er første februar og vi starter samlesingen til Bokblogger-prisen. Her er det mer informasjon om hvordan samlesingen skal foregå. Første bok ut er "Fugl" av Lisa Aisato i Åpen klasse og Silje er den som er ansvarlig for denne boken.
Da jeg fikk vite at denne boken kom på kortlisten, så måtte jeg først google den og så kjøpe den. Denne boken var for meg helt ukjent, men den er veldig fin. Jeg har lest den flere ganger allerede, men jeg må lese den litt mer før jeg skriver om den.
Det er vel først og fremst en barnebok, men teksten er til ettertanke for voksne også. Det jeg allikevel blir mest imponert over er de fine illustrasjonene i boken, og bare de i seg selv er en god grunn til å bla i boken mer enn en gang.

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...