Biografi-lesesirkel V

Dronning Margrethe av Annelise Bistrup

Mamma fikk denne boken til jul for mange år siden, og allerede i fjor da jeg så at kategorien "Kongelige" dukket opp i Ingalills lesesirkel skjønte jeg at jeg skulle lese denne. For jeg synes at dronning Margrethe er kul. 

Hun ble født midt i begynnelsen av andre verdenskrig og var den eldste i en søskenflokk på tre døtre. Derfor var det ikke gitt at Margrethe ble dronning, men Danmark endret loven om tronfølger i 1953, og dermed var Margrethe klar til å ta over da hennes far, kong Frederik, døde i januar 1972. Hun har nå vært dronning i 42 år.
Jeg syntes ikke at denne biografien var så spennende. Hun var skikkelig som barn, gikk på kostskole og møtte sin franske greve og giftet seg i 1967. Fikk sønnene Frederik og Joachim i 1968 og 1969 og ble dronning i 1972. Og siden det har hun vært dronning uten de store skandaler. Det var litt bruduljer da hennes mann, prins Henrik, følte seg forbigått av sin sønn kronprins Frederik, og fortalte det i ett intervju med pressen. Men det ble bare nevnt med noen korte setninger i boken.

Boken forteller mye om en dronning som føler seg mer og mer knyttet til kirken og elsker å male. Malingen dronningens fristed og det er mange bilder av hennes malerier i boken, og det er tydelig at hun talent. 

Det kommer godt frem i boken at dronningen er svært begeistret for kronprinsesse Mary og eks-svigerdatter prinsesse Alexandra. Hun beundrer begge disse kvinnene for å lære seg det danske språk og snakke det tilnærmet perfekt, noe som er viktig for å vinne folket som kongelig, men også for at de har flotte utdannelser.

Alt i alt tegner boken et bilde at en dronning som tar jobben sin på alvor og sitter til hun dør,  Hun sier at det å være dronning: "er en profesjon en ikke kan legge fra seg når en kommer hjem. Det er der hele livet, og et ansvar som ikke innbefatter abdikasjon."

En ting som trakk ned var språket, jeg syntes at det var mer dansk setningsoppbygning enn norsk, og det irriterte meg litt.
Bildet tok jeg da jeg var i København i januar 2012 og danskene løp ut i gatene og hyllet dronningen. Min venninne og jeg ante ikke at det var kongelig feiring, men stilte oss opp og så den kongelige vognen rulle forbi med en vinkende dronning.

Klikk innom Moshonistas blogg for flere biografiomtaler i dag.

Kommentarer

 1. Ai, ai, ai.
  Allerede. Jeg strever for livet med å skrive innlegg, med internett bare henger og jeg har ikke kommet lenger enn overskriften, for trøtt etter å ha paniklest hele natta. Snart begynner damestafetten og jeg må gå minst 2t hundetur. Man får være glad det snør og at jeg har glemt at jeg løper.
  Dumt Margrete var så kjedelig. Eller. Dumt flotte, upstandig mennesker resulterer i kjedelige biografier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, denne kule dama kunne det ha vært skrevet så mye morsomt om, for jeg tror hun er en fest av en dame. Derfor ble det kjedelig, men det er vel sånn hyllester til de kongelige ofte er :)

   Slett
 2. Så gøy å ha sitt helt eget bilde av dronningen av Danmark da. Boken høres ut som en hyllest til dronningen, som helt sikkert har "styrt" i landet på en flott måte. Det jeg har sett av henne har bare gitt meg positive følelser, så da må vel en bok om henne også bli sånn :) Ha en fin lørdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg måtte bare bruke dette bildet når jeg leste om henne. Og enig med deg, hun har vært en perfekt dronning for Danmark :)

   Slett
 3. Takk for et liet innblikk i den danske dronningens liv. Jeg hadde vel ikke forventet at det skulle være mye kontroversielt her.. det er det vel sjelden med slike dronninger, da hadde man fått det med seg i aviser og media forøvrig i alle fall.. Selv holder jeg på med min Kleopatra, hvor det er mye mer action for å si det sånn, men jeg begynte litt sent å lese så den blir ikke ferdig idag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg burde nok ha valgt en annen om jeg skulle ha hatt litt action. Men det har da vært noe styr med turboprinsene, men det hørte vi ingenting om... Gleder meg til å lese om Kleopatra :)

   Slett
 4. Takk for fin omtale! Jeg har også sansen for dronning Margrethe - kul dame! Synd boka var litt traust, for hun kunne godt fått ei spenstig bok, syns jeg, kontroverser eller ei.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Pia, og ja! Det kunne ha vært en mer spenstig bok enn det dette ble :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen