Biografi lesesirkel XIV

Kjell Askildsen. et liv av Alf van der Hagen 

To måneder går fort og plutselig er det tid for biografirunde nummer fjorten i Moshonistas lesesirkel. Det er tredje gang det er forfattere som er tema, og det synes jeg er litt vanskelig, for de er ikke nødvendigvis de mest spennende personene å lese om. Men denne boken, om Kjell Askildsen, var rett og slett god og en fryd å lese.


Kjell Askildsen ble født i 1929 og boken ble skrevet i fjor, da han var 85 år. Han har levd et spennende liv, selv om han ikke virket som en mann som brukte de store ord, men hadde en forfatter som hadde gjort en god jobb med research på forhånd som intervjuet han.

Jeg kan skrive mye om han, men jeg velger ikke å være for detaljert. Han hadde en streng barndom. Vokste opp i Mandal, med religiøse foreldre, en tro han senere tok avstand fra og ble ateist. Han følte at faren holdt en viss distanser og var reservert, han er selv også glad i å være alene og sier selv han ikke har mange venner, og lite kontakt med søsken. Han giftet seg med en tysk dame som han fikk to barn med som han senere skilte seg fra da han ble forelsket i en annen dame i et selskap.

Han ble splittet fra familien under krigen, og på 50-tallet ble han sendt til Tysklandsbrigaden. Et opphold som gjorde at han lærte seg tysk og på den måten jobbet som oversetter for å få endene til å gå i hop, da han var nygift og hadde små barn.

Han debuterte med noveller på 50-tallet med en novellesamling. En samling som gjorde at han ble mindre populær hos sin far, men boken ble også forbudt på noen biblioteker fordi boken kunne tolkes som erotisk. Han dro da fra Sørlandet og til Oslo og fortsatte å skrive og fikk det store gjennombruddet på 60-tallet.

Han likte å sitte alene på pub eller cafe å skrive, da følte han at han klarte å konsentrere seg best for å skrive sine noveller, kanskje spesielt, fordi de er så ordknappe, noe som er Askildsens måte å skrive på. Og så går det litt ned for Askildsen, før det igjen blir en opptur med novellesamlingen som inneholder to noveller: Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten. Og fremover mot vår tid får han hederspriser og andre priser for sitt forfatterskap. 

Vi får også vite mer om hans privatliv, som han tydeligvis ikke var så interessert i å snakke om, men også om hvordan han har det nå, etter at han har blitt blind og ikke kan skrive mer, eller lese mer. 

Det er så mye mer en kan skrive og boken er så interessant og god, men en må på en måte stoppe en gang også, Les også Anitas omtale fra biorunden i desember. Og hos Moshonista er det flere biografier å finne.

Og til slutt så må jeg nevne at jeg har alltid syntes han så sint ut, men etter å ha lest boken, så ser han bare klok og litt trist ut.

Kommentarer

  1. Spennende å høre om hva dere leser i biografisirkelen, og alltid kjekt å lese hva du synes om bøkene, så også denne gangen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det morsomt når alle leser forskjellige bøker i en kategori :)

      Slett
  2. Jeg sa at jeg skulle lese den da Anita skrev, så det er fint med en påminnelse, selv om det ikke ser med det første. Jeg sa også, skamfullt, at jeg ikke har lest noe Askildsen, og det gjelder ennå. Men før eller siden, Gro, i forfatterrunde 11, eller noe sånt. Litt trist dette med dårlig søskenkontakt, og litt slakt dette med å forelske seg i selskap..... sa prippeninga.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg hadde også lyst til å lese denne på bakgrunn av Anitas omtale som var veldig god :) Jeg har ikke lyst til å lese noe av han, men livet hans det var spennende. Han som skriver om han er veldig flink! :)

      Slett
  3. Åh, så flott at du likte boka siden du ble inspirert til å lese den ut fra min omtale. Slikt gjør meg glad.:)
    Ellers er novellene om Thomas Fs siste nedtegnelser og Carl, veldig gode da…. hvis du mot formodning skulle la deg friste til å lese noe av ham likevel.:)
    Eller leser jeg Alf van der Hagens bok om Dag Solstad nå, og den går litt mer trått.. Kanskje kommer det seg når jeg kommer lenger uti ungdomstiden hans og forbi den.. Satser på få lest mye i morra, på stranda… ha en fin søndag Gro.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Åja Anita, du er en av de bloggerne som skriver om bøker jeg vil lese, selv om vi ikke alltid er enige om boka :) Noe som er bra, for da betyr det at vi tenker selv :D

      Men akkurat denne biografien hadde jeg veldig lyst til å lese etter din omtale, og på slike lesesirkel innlegg pleier jeg ikke å linke til andre men akkurat denne gang gjorde jeg et unntak.

      Gleder meg uansett til å lese din omtale av Dag Solstad :) Kos deg videre på stranda og god søndag Anita!

      Slett
  4. Askildsen har jeg ikke noe forhold til, men nå fikk jeg lyst til å lese om ham bare for å se om jeg også hadde fått ham til å gå frå sint til trist ...
    Fin omtale! Og ha en glad dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har heller ikke noe forhold til Askildsen, men synes han virker som en bra mann :) Ha en fin dag du også!

      Slett
  5. Jeg har lest Askildsen, hu hei :-) Og jeg likte novellene hans veldig godt. Han virker som en noe spesiell og sær type, men skrive kan han. Det skal han ha. Jeg skal lese mer Askildsen. Vi leste ham nemlig på universitetet i forfjor. Takk for fin påminnelse! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror også at novellene hans er veldig gode, det var smakebiter i boken, men har enda ikke lest noe av han. Han virker spesiell ja, men samtidig som en bra mann på mange måter, han har opplevd så mye og var interessant :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Setesdalsmønster på tovet sitteunderlag