Burnout av Tiger Garté

Tiger Garté er født og oppvokst i hjemkommunen min og jeg har lest en del om han og hans debutbok «Burnout» i den lokale avisa hjemme. Derfor har jeg lett litt etter denne, men de gangene jeg har lett har den ikke vært i bokhandelen, derfor slo jeg til da jeg endelig fant den en dag midt i mai.

På omslaget står det: «Burnout» er historien om en brutal og panisk bygdeungdom som gjør alt de kan for å ikke være annerledes og havne utenfor, og samtidig ei fortelling om den totale resignasjon hos dem som allerede har gjort det.

Hovedpersonen i boken er Trym, og han har en kompis Robban. Vi følger disse to gjennom Trym's øyne, og det er jo ikke en trivelig oppvekstroman vi leser. Her er det mobbing av de som oppfattes som svake, av de som «alle» ser opp til. Og jeg husker det selv også, noen ble virkelig sett opp til og jeg tenker nå i ettertid «hvorfor det?»

Men over til boken, forfatteren har splittet om boken i korte kapitler og historiene og episodene i hvert kapitler har hele tiden driv og du får lyst til å lese videre, og jeg i hvertfall synes etterhvert synd på Robban og skulle ønske jeg kunne riste vett i Trym. For Trym dilter etter de kule guttene og er redd for å havne utenfor og selv bli et mobbeoffer. Og når de kule guttene gjør herværk mot bilene til Robban, så snur Tryms seg vekk og gjør seg så liten som overhodet mulig for at ikke Robban skal se han.

Motepresset som er på ungdomsskolen blir også beskrevet. Jeg kommer selv fra en grendaskole, og inn til ungdomsskolen i kommunesentret, vi ble sett litt rart på om vi ALDRI kom i Levi's bukse.

Dette er en lettlest bok, og jeg anbefaler den så absolutt.

Kommentarer

 1. Kjekt med anbefaling av bøker. Jeg har alltid en bok på gang, og er derfor også interessert i hva andre leser. Akkurat nå leser jeg Stolthet og fordom av Jane Austen. Litt annerledes litteratur enn hva jeg vanligvis leser, men det er greit å lese dette også.

  SvarSlett
 2. Hm...jeg husker at denne boka kom. Utrolig trist tema. Takk for omtalen.

  SvarSlett
 3. Janne i Fagerlia: Ja, det er kjempekjekt å lese bokanbefalinger. Stolthet og Fordom har jeg også i bokhylla, har ikke begynt på den, men likte filmen kjempegodt! Kommer til å følge med på bloggen din om du skriver noe om den :-)

  SvarSlett
 4. Uff, ja, Burnout ... Den føles fryktelig nær denne boka. Selvsagt siden den foregår i hjemkommunen vår, sikkert også fordi vi var ungdommer der ikke så langt unna i tid for det Tiger Garté beskriver. Og selv om jeg ikke var midt oppe i det han skriver så aner jeg at mye av dette kunne ha skjedd like bak hushjørnene. Så rått og så stygt. Grøss.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kniv av Jo Nesbø

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri