Ro uten årer av Ulla-Carin Lindquist

"Ro uten årer" av Ulla-Carin Lindquist kjøpte jeg på Gyldendals lagersalg i helgen. Det er en liten bok, altså formatet, og det var mye luft i de 221 sidene. På den måten gikk det fort å lese denne boken.

"Ro uten årer" handler om den svenske fjernsynsjournalisten Ulla-Carin Lindquist, fra hun oppdager første tegn på at noe er galt med henne og til hennes død litt over ett år etter.

Hun får den alvorlig sykdommen ALS som er en uhelbredelig, nevrologisk sykdom. Ulla-Carin Lindquist skriver usentimentalt om hvor tøff hverdagen blir etterhvert som armer, føtter og fingre lammes. Hvordan hjemmet blir tilpasset en pleiepasient, og hvordan det er å ha pleiersker som må mate henne, dusje henne, alt det som ett år tidligere var helt utenkelig at hun ikke skulle klare å gjøre selv.

Lindquist har familie, 2 jenter i 20-årene fra ett ekteskap, og to mindre-årige gutter med sin nye mann. Hun beskriver hvordan de takler det, og innimellom alt det triste tar hun frem noen situasjoner som i alt det triste blir komisk.

Når jeg leser bøker som denne, så blir jeg så imponert over hvordan de som får en dårlig beskjed fra legen klarer å takle det. Men det er vel helt umulig å vite...

Kommentarer

 1. Gyldendals lagersalg hørtes ut som en arena jeg ville trivdes å være på. :-)

  Jeg leser sjelden (aldri?) denne typen bøker. Og jeg vet ikke helt hvorfor. Hva gjør at du leser dem? :-)

  SvarSlett
 2. Åh, denne boken leste jeg for noen år siden og den fikk ihvertfall frem tårene hos meg. En utrolig sterk historie!

  SvarSlett
 3. Mettemor: hvorfor jeg liker å lese denne typen bøker det vet jeg ikke, men jeg har likt å lese biografier tidligere også. Så det å lese historier skrevet av noen som har opplevd det, det synes jeg er spennende.

  Stine Marie: denne boka fikk ikke frem tårene hos meg, men det var en sterk bok. Grunnen var vel at hun skrev så usentimentalt.

  SvarSlett
 4. Denne boka er kjempebra. Som bibliotekar driver jeg jo med en del hyllerydding, og en dag kom jeg over denne boka - og jeg ble stående mellom bokhyllene på jobb, og lese i EN time, ble veldig imponert over forfatterens evnte til å leve dag for dag. Og ja, tårene rant.....

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen