Høytleseren av Bernhard Schlink

Nok en bok jeg kjøpte gjennom salget i Bokklubben, og jeg kjøpte den mest fordi jeg likte historien den gangen jeg så filmen.
Den handler om 15-årige Michael Berg som blir syk på vei hjem fra skolen, i etterkrigstidens Berlin. I et portrom står han og spyr, og ei dame som er rundt 20 år eldre, kommer for å hjelpe han. Hun gir han vann, vasker ansiktet hans og skyller bort spyet. Senere går han tilbake for å takke henne, og det blir starten på et forhold mellom de to som varer gjennom en vår og en sommer. Helt til 36-årige Hanna bare forsvinner en dag.
Ca ti år senere er Michael jusstudent, og skal ovevære rettsaken til seks kvinner som er tiltalt for mord på jøder under andre verdenskrig. Og blant disse kvinnene er Hanna.
Gjennom rettsaken skjønner Michael hvofor han måtte lese bøkene høyt for Hanna, hvorfor hun ikke skrev noen beskjed til han da hun bare forsvant, for Hanna er analfabet.
Men boken handler først og fremst om å ta valg. Vil Hanna fortelle retten om sin analfabetisme, og dermed ikke få den strengeste straffen? Vil Michael fortelle retten det han vet? Hvorfor så ikke Hanna noe om dette under forholdet? Og det er så mange flere temaer som dukker opp i denne lille boken også.
I helgen fikk jeg også sett filmen, som gjorde at Kate Winslet fikk sin velfortjente Oscar i rollen som Hanna. Det er en fin film, etter at jeg har lest boken også, og den er veldig tro til historien.
Andre som har bloggposter om boken er:
The Witch of the North
Kasiopeiias
Boka: kjøpt selv

Kommentarer

 1. Du finner frem til så mange spennende bøker... :O)
  Jeg har sett filmen, men ikke lest boken... :O)
  Holder fortsatt på med den samme boken som jeg begynnt på tidlig i sommer, den er veldig bra, men jeg prioriterer bort lesingen for tiden. Leser hver eneste kveld for Bertine, vil veldig gjerne at hun skal få lesing inn med "morsmelken"... :O), men har nedprioritert min egen lesing!

  Ha en fin kveld!

  klem

  SvarSlett
 2. Jeg har ikke sett den eller lest boka. Men har veldig lyst. Høres ut som en fin historie og en film verdt å se:)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri

Mitt leseår 2020 (så langt)