Å lese på skjerm

Denne artikkelen måtte jeg bare lese på VG i dag.
Jeg er en stor fan av papirbøker men prøver å lese e-bøker på Iphonen min når jeg sitter på buss eller T-bane i byen. Men det blir helt håpløst. Jeg legger den fra meg og leser i BOKEN min istedet, og helst en bok med harde permer også.

Og nå viser nye studier, i følge denne artikkelen, at man får en bredere og større forståelse av det en leser ved å lese på papir fremfor skjerm. De kommer frem til at papir taler mer til følelsene enn hva glass og skjerm gjør. I tillegg hevdes det at det er en stor og tett sammenheng mellom sanser og det vi gjør. 

Interessant at det blir forsket på dette. Jeg hørte den nye kringkastingsjefen si i går at det er ikke mer enn tre års siden vi ikke visste hva lesebrett var, så dette er en utvikling som har gått raskt. 

Selv om jeg er gammeldags og liker papirboken, så ser jeg at det er praktisk med e-bøker å det å laste ned bøker når det passer en selv. Men det er noe eget å gå i bokhandler, på bibliotek og se i bokhyllene til folk du er på besøk hos. Den lukten og stemningen får en ikke gjennom en app.

Kommentarer

 1. Helt enig med deg! Selv sverger jeg til papirvarianten når det gjelder bøker. Får ikke godfølelsen med nettbrettet når jeg leser...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er helt enig med deg Linda, god-følelsen forsvinner med nettbrettet. Men det er heldigvis noen som liker det også :-)

   Slett
 2. Jeg liker best papirvarianten, jeg har prøvd men får ikke helt til å lese e-bøker. Den gamle varianten er best:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra Elin, godt å lese at mange liker den gode gamle boka :)

   Slett
 3. Har ikke prøvd nettvarianten. Men erfaringen med å lese dokumenter på jobben er at når det er dokumenter som jeg må konsentrere meg om, så må jeg ta de ut på papir. Og jeg tenker det kanskje vil være slik med bøker også. Men hvem vet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må i hvertfall konsentrere meg langt mer når jeg leser på skjerm enn på papir. Så jeg har egentlig den samme oppfatningen som deg :)

   Slett
 4. Helt enig når det gjelder nettbrett. Det er en uting å lese på, uansett hvilken app som benyttes. Lesebrett med e-ink teknologi derimot syns jeg er like behagelig som papir. Men, det er jo smak og behag :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lesebrett med e-ink har jeg ikke prøvd, så jeg skal ikke uttale meg om det :) Men jeg ser jo alle lesebrettene som dukker opp og skjønner at det er mye god kvalitet på de men at kvaliteten kan variere.

   Slett
 5. Enig med deg! Det er noe eget med bøker i papirutgave. Det gir en god følelse å sitte med en god bok i hendene, stryke litt over omslaget, og glede seg til neste kapittel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Janne, jeg er så enig med deg. Det en egen følelse å sitte med en bok i fanget og bla og med en kaffekopp på bordet ved siden av :)

   Slett
 6. Interessant artikkel, Jeg liker også aller best å lese papirbøker, og jeg ser godt den med at flere sanser blir aktivert når vi leser på papir - vi får kjenne på papiret, lukte, bla. Men, jeg har egentlig ikke noen problemer med å lese på Kindlen min, den er behagelig og den føles som en bok i handa. Den ser ikke like bra ut i bokhyllene, da... :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he Silje, det er noe med det :-) Bøkene på Kindlen er ikke noe plassere i bokhylla nei... :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen