Lines lesesirkel - 1001 bøker

Timene av Michael Cunningham

Enda en gang oppdaget jeg en bok i bokhyllen, som var ulest men som sto på Lines liste over bøker som skal leses i 1001-lesesirkelen. Og da måtte jeg melde meg på for november og lese denne, som jeg fikk i et blad jeg kjøpte for over 10 år siden.

Dette er mitt eksemplar av boken, og det er filmplakaten som dominerer forsiden, Meryl Streep som Clarissa Vaughan (som blir kalr Mrs Dalloway av sin beste venn), Julianne Moore som Laura Brown og Nicole Kidman som Virginia Woolf. De spilte hovedrollene i filmen da boken ble filmatisert, og jeg husker enda at jeg satt på første rad på Saga og så filmen, ikke særlig behagelig.

Langt mer behagelig er det å sitte i sofaen å lese denne boken, historien om tre kvinner og hva de gjør en spesifikk dag. 

Det er Clarissa som går ut i New Yorks gater for å kjøpe blomster og pynte til et selskap hun skal holde for sin homofile venn, faktisk han som kaller henne Mrs Dalloway. Mrs Dalloway er tittelen på Virginia Woolf kjente roman, om en dag i Mrs Dalloways liv der hun forbereder et selskap en dag i England etter 1. verdenskrig. Mens Clarissa går rundt i New York går hun rundt og tenker på ungdomstiden da hun ble kjent med sin venn, men også hvordan livet har blitt der hun bor i en strøken leilighet med sin datter og lesbiske samboer.

Laura Brown lever i Los Angeles i 1949, er gift og hjemmeværende med sin sønn på tre-fire år og gravid med sitt andre. Hun lager kake til sin manns bursdag sammen med sin sønn, men har mer lyst til å lese boken Mrs. Dalloway. 

Virgina Woolf, en oppdiktet versjon av forfatterinnen, er i gang med å skrive romanen Mrs Dalloway i utkanten av London, men har problemer med å komme skikkelig i gang.

Denne boken var litt kjedelig og litt bra. Jeg likte best å lese om Mrs Brown, hvorfor vet jeg ikke, men jeg husker bare at Julianne Moore var så strålende i sin rolle da jeg så filmen. Jeg likte også å lese om Clarissa og Virgina Woolf, men jeg synes de partiene med dem var litt langtekkelige. Kanskje spesielt kapitlene med Clarissa. Det ble for beskrivelser av en trappeoppgang, eller en gate. jeg bladde litt fortere over de kapitlene.

Boken er ganske kort og absolutt lettlest, men at den er på en liste over 1001 bøker en må lese er litt merkelig, det er langt flere bøker jeg ville ha lest enn denne i hvertfall.

Se innom Lines lesesirkel for flere omtaler.

Kommentarer

 1. Ser vi har litt forskjellige opplevelser av denne, men slik er det jo med bøker. Jeg synes de detaljerte beskrivelsene var interessante, og de gjentok seg en del, som jeg opplevde var en del av teknikken hans, samt at det vitner om en fabelaktig observasjonsevne. Jeg synes kakebakingen var litt kjedelig til å begynne med, men det tok seg opp, da det skjeddde så mye rundt det. (han har nok studert sin mors kakebaking inngående) Men det er nå meg. Filmen tror jeg ikke at jeg har sett, men det må jeg jo gjøre. Det er jo en filmatisk bok, det så jeg for meg, så mange scener, detaljer, hendelser..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg så også at vi hadde forskjellig oppfatning av boka, og det er kjempemorsomt. Detaljene ble for langtekkelige for meg, men det er mange som liker det. Grunnen til at jeg likte Mrs Brown er som jeg skrev på grunn av filmen, så Anita den må du se :)

   Slett
 2. Enig, du må se filmen, Anita! Den vant vel Oscar, hvis jeg ikke husker helt feil. Veldig fin!

  Jeg liker godt detaljerte bøker så lenge det er en grunn til at detaljene er der. Med Timene knytter han ofte detaljene til minner, vilkårlige tanker (små og store), og bruker dem for å beskrive hvordan sinnet fungerer i en hverdagslig situasjon. Det samme gjør Woolf i Mrs. Dalloway, og jeg synes Cunningham får det godt til. Men som du sier, Gro, så kommer det an på hva man liker å lese!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror også at filmen vant Oscar og i tillegg ble alle hovedrolle-innehaverne (Streep, Kidman og Moore) nominert til Oscar.

   Slett
 3. Hmm, jeg er ikke glad i detaljer men liker repetisjoner, så da skulle vel det passe for meg. Litterære referanser er også et pluss, man føler seg så flink når man oppdager dem, til tross for at de her ser ut til å være overtydelige. Kakebaking er et pluss, jeg ser jo tross alt competetive matprogrammer på tv. (Har faktisk masterchef i bakgrunnen mens jeg skriver dette -).
  , og nei jeg har ikke lest boka ennå, men har bestemt meg for å like den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Masterchef ser jeg også, bare for å ha sagt det. Og jeg synes det er morsomt.Synes kokkekonkurranser er morsomt :)

   Interessant at du liker boka før du har lest den, men det er et godt utgangspunkt når du skal begynne å lese i hvertfall :)

   Slett
 4. Artig at du fikk boken i et blad for så lenge siden! Jeg likte filmen da jeg så den, men boken mindre. Den var godt skrevet, men jeg synes den mistet litt av meningen når intensjonen til forfatteren var å skrive slik som Woolf.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er helt enig med deg, jeg likte filmen bedre enn boken. Selv om heller ikke filmen er min favorittfilme. Fint å lese at andre heller ikke falt for boken, følte det var noe jeg ikke hadde skjønt, men smaken er heldigvis forskjellig :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kniv av Jo Nesbø

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri