Sønnen av Jo Nesbø

Jeg hadde bursdag for noen dager siden, og det jeg ønsket meg var "Sønnen" av Jo Nesbø. Og den boken fikk jeg, og den leste jeg fort ut gitt. Det var vel ikke først og fremst fordi jeg ble så imponert, for her er det en orgie i vold og drap, det må jeg si med en gang. Men Jo Nesbø skriver så vannvittig godt, så da er det umulig å legge fra seg boken. 

Handlingens hovedmenn er den narkomane Sonny Lofthus og politimannen Simon Kefas. 

Sonny har sittet i fengsel de siste 12 årene og finansierer heroin-misbruket med å ta på seg andre medfangers forbrytelser. Han var en flink gutt på skolen, og en lovende bryter inntil hans far og politimannen Ab Lofthus tok sitt eget liv da det kom frem at han var korrupt. En dag forteller en medfange til Sonny at faren slett ikke var korrupt, men ble drept. Den dagen bestemte Sonny seg for å hevne de som ledet til drapet og søker rettferdighet, på sin egen måte.

Simon Kefas er en politimann som nærmer seg pensjonsalderen, og som var bestevenn med Ab Lofthus. Og når et drap i Oslo leder til Sonny Lofhus, som i tillegg er rømt fra det sikre fengselet Staten, så bestreber Simon seg for å finne morderen og Sonny Lofthus. 

Mer av handlingen kan jeg ikke legge til, for den er ganske kompleks og en skal følge med for å holde tritt med Nesbøs krumspring. Mange har skrevet mye om de bibelske symbolene i boken også. At Sonny Lofthus er "Sønnen" som søker rettferdighet. At hans far het Ab en forkortelse for Abraham. Simon Kefas er politimannen som vil løse drapsgåtene og Simon var en av Jesus disipler som han ga navnet Peter /Kefas som betyr klippe. Og Simons sjef heter Pontius Parr, og i Bibelen var Pontius Pilatus han som tok beslutningen om å korsfeste Jesus. I tillegg heter kvinnen som tar i mot Sonny på Ila hybelhus Martha, som betyr "husets frue". Og Martha er nettopp den som er "fruen" i hybelhuset, som passer på de som leier og de som jobber der.

Det ble mye om dette med det bibelske og symboler, men jeg har googlet det litt da jeg leste om det og syntes det var veldig spennende, og gir boken en ekstra dimensjon. Noe annet jeg også liker godt ved Nesbøs bøker er de gode Oslo skildringene. Selv om det er de belastede områdene som ved Alexander Kiellandsplass og langs Akerselva, så er de stedene så godt beskrevet at du kan se det for deg. Også hvordan de narkomane doper seg, er så godt beskrevet at du ser det for deg mens du leser det.

Men det er et stort men med denne boken, det er utrolig mange bestialske mord. Ei blir drept med et skudd som ikke dreper henne med en gang slik at hun lider en sakte død. En blir skutt i ryggen så han blir lam, lempet i en fryser hvor han fryser i hjel. Og en blir drept i sitt eget dop osv. Så på en måte skulle jeg ønske at drapene ble færre, men handlingen like god. Da tror jeg at dette kunne ha blitt en favorittbok. 

Men savnet jeg super-helten Harry Hole? Nei, jeg gjorde faktisk ikke det! Jeg synes han har kjempet og fightet nok, og kan leve som han gjør da "Politi" ble avsluttet. Kommer jeg til å lese flere Nesbø bøker etter denne? Å ja, det er helt sikkert!

Kommentarer

 1. Har viet helgen til denne boken, så jeg skummet bare litt forsiktig gjennom omtalen din. Ser at vi er ganske enig, i alle fall om at han skriver bra. - Ha en super helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til å lese omtalen din Tine :) Han skriver godt og jeg lot meg underholde, men han har skrevet bedre bøker før.

   Slett
 2. Jeg har hørt mye om denne boka, virker som en spennende bok. Selv er jeg ikke glad i krim sjangeren, så kommer nok ikke til å lese den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da skjønner jeg at du ikke kommer til å lese denne Elin, da ville jeg nok ha prioritert andre sjangere :)

   Slett
 3. Denne skal jeg lese snart :-). Spennende med all symbolikken, og jeg lurer på hvordan jeg reagerer på mengden bestialske drap - pleier å takle det bra så lenge det passer til handlingen og ikke kun er med for å sjokkere. Kjempegod og grundig anmeldelse, Gro! Ses på torsdag. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til å høre hva du synes Silje. Han bruker ikke drapene for å sjokkere, men de blir så grusomme...., men jeg tåler det altså :)

   Takk for omtale av anmeldelsen - klem :)

   Slett
 4. Kanskje dette kan bli min første Nesbø, siden den ikke har noe med HH å gjøre blir terskelen straks mindre. Artig opplevelse fra min lokale Kiwi. På eget stativ: Sønnen, tvers over i bladhylla: Moren = nerdete fniseanfall fra bokbloggeren.

  SvarSlett
  Svar
  1. O, har du ikke lest NOEN av Harry Hole bøkene Ingalill?? Jeg blir nesten sjokkert! Det er verre enn at jeg ikke har lest en eneste Knausgård eller Harry Potter bok altså!!

   He-he, ser for meg en knisete Ingalill på Kiwi ;-)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri

Mitt leseår 2020 (så langt)