Herr Fikrys litterære liv av Gabrielle Zevin

For noen uker siden fikk jeg denne boken i postkassen, et leseeksemplar av "Herr Fikrys litterære liv" fra Silke Forlag. Og når blurbs som "Elsker du bøker, så greier du ikke å motstå denne" lyser mot deg så blir begeistringen stor og jeg gledet meg til å lese den.

Dessverre så ble det ikke den helt store leseopplevelsen.
Boken virker som om den er skrevet for en amerikansk romantisk komedie, i hvertfall tenkte jeg på filmen Notting Hill mange ganger underveis, en bok jeg liker med dette var bare en blek kopi.

Boken handler om A.J. Fikry, en enkemann i begynnelsen av 40-årene som driver en bokhandel og bor i etasjen over på den lille øya Alice. Han får plutselige en to-årig jente å passe på, og uten å ha greie på småbarn og pass av de så tar han seg av henne. A.J. Fikry bruker Google for å finne ut av ting. Og etterhvert finner han også kjærligheten i en ung forlagrepresentant.

Det er vel det som skjer, i tillegg til at han har nære venner i politibetjenten på øya, sin svigerinne og svoger som faktisk er forfatter. Små ting skjer, og det hele i en ganske stor fart også, for plutselig er den to-årige jenta blitt avgangselev på videregående. Boken er på litt over 270 sider, men allikevel rekker vi å få med oss at jenta har blitt voksen.

Jeg vil ikke si at det er en dårlig bok, men det er en bok du leser ut på en kveld og glemmer nesten med en gang. Noen av grunnen er at dialogene er litt konstruert for komedie, og at hendelseløpet blir for hektisk. I tillegg så er det ingenting av det som skjer som overrasker meg. Det er veldig opplagt hva som skjer, for jeg har liksom lest eller sett det før. Og når originaliteten uteblir, så ble det ganske kjedelig dessverre.

Mange har skrevet at dette er en sjarmbombe av en bok og en perle. Les andre og mer positive omtaler hos Anita, Beathe, Tine, Mari. Takk til Silke for leseeksemplar.

Forøvrig er dette en bok som vil bli utgitt i september.

Kommentarer

 1. Takk for kommentar hos meg! Når jeg så at du hadde lagt ut omtale slang jeg meg over den med en gang. Kosefaktoren var så høy da jeg leste den, at jeg ikke la merke til at den lille jenta ble fort voksen. Kanskje sånne blurber gjør oss blind, ikke vet jeg - jeg likte den godt i alle fall :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tine, sånn er det med meg også - er det en kosebok så overser jeg detaljer som kan irritere meg når det er en bok som ikke fenger så mye. Og sånn er det med bøker som med andre ting i livet, noen liker det ene og noen liker noe helt annet.

   Og blurbs gjør meg blind i allefall :) Takk for kommentar forresten.

   Slett
 2. Notting Hill var faktisk ikke i mine tanker en gang da jeg leste denne boken, enda så mange ganger jeg har sett filmen. Du er inne på mange av de samme problemene jeg nevnte i mitt innlegg om boken. Jeg skrev at det var flere logiske brister uten å utbrodere mer, men dette med farten Maya vokste i var nettopp en av tingene jeg hang meg opp i. Likevel endte jeg opp med å sette pris på boken, den kjøpte jeg akkurat til riktig tid tror jeg. Tusen takk for linken, Gro :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mari, jeg leste at du hadde noen av de samme tankene som meg, men samtidig var mer positiv enn meg. Kanskje fordi du leste den på engelsk?

   Jeg hang meg veldig mye opp i at Maya ble voksen fra ett kapittel til neste, og hele tiden mest jeg leste så jeg for meg Notting Hill :) Bokhandleren er Hugh Grant, politimannen han leieboeren, søstra i rullestol og mannen er svigerinnen og forfattermannen. Disse to (store) faktorene gjorde at jeg ikke likte boken så godt.

   Slett
 3. Jeg elsker romantisk komedier, så det er kanskje derfor jeg likte boka så godt også. At Maja ble så fort stor, lå vel i korta tidlig, siden det var henne hans skrev til, i de forord til hvert kapittel med novelleoverskrift…
  Takk for linking- jeg synes i alle fall det var en skjønn bok, som ikke ble fort glemt hos meg.. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Romantiske komedier elsker jeg også, men de må være gode. F.eks er Love Actually min favorittfilm, og en film jeg aldri blir lei av :)

   Jo jeg skjønte at Maya ble fort voksen, samtidig så gikk det litt vel fort. Og noen cliffhangere der som jeg tenkte vel, vel og skjønte hva som ville skje etterpå.

   Men det er det som er flott med blogging og at flere leser en bok, at vi har forskjellig oppfatning av en bok :)

   Slett
  2. Jeg følte dette med Mayas raske vekst i alder ikke stemte overens med alderen som ble nevnt på hennes "tante".

   Slett
  3. Ja, der er jeg enig med deg igjen Mari, "tantens" alder hang liksom ikke helt i hop med Maya. Det var noe der som skurret, og når jeg først har begynt å tenke på det, så greier jeg ikke å overse det heller....

   Slett
 4. Hva som står på blurber pleier jeg ikke å legge merke til, og det gjorde jeg ikke her heller. Jeg la heller ikke merke til at Maya ble så fort voksen..hmm.. kanskje det gikk litt fort i svingene med meg når jeg leste? Jeg ble så fascinert av alle forfatternavnene og boktitlene underveis, og har notert meg alle. Fikk heller ingen assosiasjoner til Notting Hill mens jeg leste men jeg ser det litt av kommentaren din til Mari nå. Litt artig hvor forskjellig man leser en bok. Tusen takk for link:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig Beathe, veldig artig å lese hvor forskjellig man leser en bok. Og noen ganger er en i det rette humøret for denne sjangeren andre ganger mer kritisk. Og denne gangen var jeg det siste.

   Har hatt det før også jeg der andre har lovprist en bok, mens jeg syntes den var dårlig, f.eks: "Spis, elsk, lev". Men det er bare morsomt. Kjedelig om alle skal være like enige hele tiden :)

   Jeg legger forresten alltid merke til blurbs :)

   Slett
  2. Hehe, ang blurbs- kan jeg godt lese dem, og jeg legger merke til dem, men jeg er heller kritisk til dem. Det er ikke dem som gjør at jeg velgr å lese boka for å si det sånn.. fordi jeg vet de er tatt ut av en sammenheng for å selge superlativer om en bok.
   Ang Fikyrs- ja, noen ganger er man in mood for slike bøker, andre ikke- og denne gangen kom den i rett tid for meg :) Love actually, yes, artig film som jeg kjøpte både DVD og CD av, og sett flere ganger…:) God helg!

   Slett
  3. Jeg kan godt kjøpe bøker ut i fra blurbs faktisk :) Men ikke det alene altså, men det påvirker meg :)

   Og ja Love Actually, har den på CD og DVD jeg også :)

   God helg Anita!

   Slett
 5. Hei Gro :-). Denne boka har jeg planer om å lese etterhvert, men jeg må innrømme at logiske brister gir meg kløe. Etter sommeren, kanskje? Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ga meg kløe i hvertfall Silje :) Les den og så gleder jeg meg til å høre hva du synes.

   Klem :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri

Mitt leseår 2020 (så langt)