Himmlers kokk av Franz-Olivier Giesbert

Nå har jeg hatt tidenes bloggtørke, men jeg er her - det bare det at det er sommer og sol og da blir jeg sløvere på bokfronten.

"Himmlers kokk" fikk jeg som lese-eksemplar av Pax og jeg gledde meg til å lese den, helt til jeg leste at mange sammenlignet denne med "100-åringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant" og det var en bok jeg ikke likte. Derfor var jeg litt engstelig da jeg begynte på denne.

Det eneste som ligner er at det er to 100-åringer som er hovedpersonene og som har opplevd ekstraordinære liv. "Himmlers kokk" handler om 105-årige Rose som tenker tilbake på sitt innholdrike liv. Hun er opprinnelig armensk og såg hele familien sin bli utryddet under det armenske folkemordet. Hun kjempet alene videre via slemme fosterforeldre, til de snilleste fosterforeldre hvor hun en dag møter Gabriel, mannen i sitt liv.

De gifter seg og før to barn, men så kommer krigen og setter kjepper i hjulene for deres samliv med de to barna. Rose har da slått seg opp som kokk, og etterhvert kommer Himmler innom og han ansetter henne som sin private kokke.

Rose møtte mange, elsket mange og mistet mange, allikevel mistet hun aldri livsmotet og livsgløden. Der boken om den svenske100-åringen ble flåsete siden han kom opp i alle de viktigste hendelser som har vært de siste 100 årene (og for meg ble det svært urealistisk), var denne mye mer hverdags-realistisk, og ikke minst er Rose hjertegod! Rose møter f.eks Simone de Bevauvoir og Jean-Paul Sartre og blir gode venner med dem, i tillegg til at hun møter Hitler under krigen. Men dette bare krydrer bokens historie, fremfor å irritere.

Rose er en kokke til å bli glad av. Boken er hopper litt i tid, når det gjelder handling, i ett kapittel er hun i 2012, og det er andre i 1917, men det gjør ikke noe, damen må da mimre må vite. Jeg likte i hvertfall både Rose og boken.

En annen blogger som har lest boken er: Rufsetufsa. Takk til Pax for leseeksemplar.

Kommentarer

 1. Denne har jeg lurt litt på ens tund, kanskje den sniker seg inn som sommerlektyren min i år? Takk for fin omtale :)
  Ønsker deg en glad dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Pia, takk for det, og en god pinse til deg også. Men jeg vil også si at denne boken passer meget godt som sommerbok, gleder meg til å lese hva du synes etterhvert.

   Slett
 2. Denne har jeg på vent, og ser ferm til å lese den. Skummet derfor bare din anmeldelse nå, men fikk med meg såpass at jeg ikke mistet lysten til å lese den.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Anita :) Med ditt lesetempo så er det vel ikke så lenge til vi ser en omtale av denne - gleder meg til å lese hva du synes.

   Slett
 3. Jeg skjønner godt nedturen din hvis du leser sånne omtaler når boken er på vei. Heldigvis ble du ikke skuffet, det at bøkene har en hundreåring til felles betyr jo ikke at bøkene nødvendigvis kan sammenlignes. Jeg fikk i alle fall lyst å lese denne boken, takk for super omtale!

  SvarSlett
 4. Så bra du likte omtalen Tine, og jeg gleder meg til å lese hva du synes:) Jeg er helt enig med deg, for selv om det er 100-åringer i begge bøkene så behøver de ikke å sammenlignes.

  SvarSlett
 5. Fin omtale:-) jeg har denne boken liggende og skal prøve å få lest den i løpet av sommeren. Jeg har "hundreåringen....." også liggende men vet ikke helt når den blir lest. Etter å ha lest omtalen din av denne så gleder jeg meg til å begynne på den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boken passer godt å lese om sommeren Beathe, den var lettlest og fin :) Og ikke minst: mye bedre enn "hundreåringen..."

   Slett
  2. Husker jeg var veldig giret på å lese "hundreåringen..." men så har jeg etter hvert blitt mer og mer lunken, og ikke virker de klippene jeg har sett fra filmen noe særlig heller, så det blir nok sikkert lenge til jeg prøver meg på noen av dem tenker jeg.

   Slett
 6. KJempefin omtale, Gro! Vi er helt enig i vår oppfattelse av boka, og ikke minst mht. den irriterende sammenligningen med boka om Hundreåringen, som jeg ikke likte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Rose-Marie, og ja vi er veldig enige! :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri

Mitt leseår 2020 (så langt)