Lines lesesirkel - 1001 bøker

Harens år av Arto Paasilinna

Juli-boken i Lines lesesirkel var det finske Arto Paasilinnas bok "Harens år" som sto for tur. Jeg oppdaget denne forfatteren først hos Lise i 2009 og kjøpte meg denne boken ved mammutsalget 2010 og leste den. Og da var jeg vilt begeistret og leste 6-7 bøker av han på kort tid. Da fikk jeg en overdose av Paasilinna kan du si, og jeg har ikke lest noe av han siden. 

Men nå i helgen har jeg igjen lest historien om Vatanen og haren. Boken starter med at journalisten Vatanen er med en fotografkollega på oppdrag og det er like før St,Hans. På vei hjem fra oppdraget sitter de begge å kjeder seg, over sine miserable liv og kjører på en hare. Haren blir skadet og Vatanen går for å se hvordan det gikk med den og snur seg faktisk aldri tilbake.

Inne i skogen finner han haren med en brukket bakfot, og dette blir opptakten til et "livåt" år. Vatanen selger båten og finansierer livet sitt med å ta forskjellige ryddeoppdrag i skogene i Finland, og alltid med en hare i hælene. Og den ene opplevelsen var mer absurd og rar enn den andre. 


Han møter en bulldoser-fører som kjører bulldoseren sin i vannet men kan ikke å svømme og kjefter og smeller til han før hjelp morgenen etter. Han treffer på en eldre mann som har studert den tidligere finske presidenten Kekkonen og mener han han har blitt byttet ut.

Alt i alt er dette en masse tull som ender i Ruslland på bjørnejakt og han blir fengslet, men da har han levd i og i pakt med naturen i ett år og var langt lykkeligere enn i hva han var i sitt rutinemessige liv som gift mann og arbeistaker.

Jeg likte denne boken veldig godt i 2010, men i dag syntes jeg ikke så godt om det. I tillegg syns jeg Paasilinna har bøker som er bedre enn denne, f.eks "Kollektivt selvmord", "Den ulende mølleren" og ikke minst den fornøyelige "Den elskelige giftblandersken".

Kommentarer

 1. Det er interessant hvordan man kan endre syn på tidligere leste romaner. Jeg er nesten litt redd for å gjenlese enkelte favoritter ;-). Ellers hadde jeg tenkt å lese denne i juli, men jeg fant den ikke da jeg skulle pakke! Tar det til høsten ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig rart at jeg har endret syn på denne boken. Syntes den var morsom i 2010, mens nå ble det mest tull. Men boken er ikke dårlig, Paasilinna har bare bøker som er bedre, mener jeg. :)

   Slett
 2. Dette var ei av ei første bøkene eg las då eg oppdaga 1001-lista. Etterpå har eg lest alle av Paasilinna som er oversatt til norsk (bortsett frå den siste oversatte). Eg syns Paasilinna har gode og mindre gode bøker, men dei fleste er verdt eit par timar:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er enig med deg Elida, Paasilinna har gode og mindre gode bøker. Og de er så korte så det går fort å lese dem da, de er ikke så lange :) Og bra er det for hvis de hadde vært lengre hadde det nok blitt mye tull:)

   Slett
  2. Eg er og redd for at det hade blitt svært rart om dei var lengre:-)

   Slett
 3. Festlig bok som jeg leste på begynnelsen av fjoråret. Jeg har ikke lest den på ny nå, bare lenket til "gammel" omtale. Jeg leser sjelden bøker om igjen. Til det har jeg for mange bøker på lista. Jeg kan imidlertid forstå at det kan bli mye med gjenlesing av akkurat denne boka. Den er temmelig sprø, absurd og spesiell og trenger nok ikke dveles ved for mye. Jeg syns den var fantastisk bra, men har "spart" Paasilinna og ikke overdosert på forfatteren. Klok av skade :-)

  SvarSlett
 4. Jeg hadde lyst til å lese den om igjen, for å se om jeg lot begeistre igjen, men det gjorde jeg ikke. Noen bøker leser jeg om igjen, men det skjer sjelden men "Beatles" og "Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede" er to bøker som jeg har lest to ganger med stort hell :)

  Men lurt å spre Paasilinna litt utover, det kan bli overdose faktisk.. :)

  SvarSlett
 5. Jeg har også lyttet til denne i fjor, og tviler på om jeg orker å lese papirboka nå i juli. Dette var ikke den beste Paasalinnaboka etter mitt syn..

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig Anita, den er ikke den beste. Og er vel ikke verdt å lese om igjen. Jeg gjorde det fordi jeg likte den så godt i sin tid... :)

   Slett
 6. Hørt om denne forfatteren tidligere, men har ikke lest noe av han tidligere. Syntes denne boken virket litt merkelig, så vet ikke om den er helt for meg :p haha
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøkene til Paasilinna er litt merkelige, men fornøyelige i små doser :) Anbefaler deg å lese han en gang altså.

   Slett
 7. Denne boken har jeg stående klar, har ikke lest noe av forfatteren før så jeg er spent på hva jeg vil mene. Interessant at du ikke ble like begeistret som første gangen du leste den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til å lese omtalen din Birthe, bare gled deg til å lese denne, det er bare det at den er ikke så morsom andre gangen :)

   Slett
  2. Nå har jeg lest boken, likte den på et vis, og skal forsøke å skrive noe om den snart :)

   Slett
  3. Da gleder jeg meg til din omtale som pleier å være gode og utfyllende :)

   Slett
  4. Takk for det! Innlegget er klart og jeg kan godt forstå at en kan få for mye av å lese flere av bøkene hans på rappen - men Harens år er min første og jeg likte den godt :)

   Slett
  5. Da har jeg lest og kommentert! Morsomt med poenget om Harens år i astrologien, det tenkte jeg ikke på :)

   Slett
  6. Så fint, takk for kommentar! Jeg tenkte ikke over det før jeg skulle skrive innlegget og da jeg googlet det kinesiske året falt noen brikker på plass :)

   Slett
 8. Jeg har lest flere av mine yndlingsbøker på nytt, og endt opp med å like dem enda bedre andre gang. Men Harens år ville jeg aldri ha lest to ganger! Jeg skjønner godt at man får overdose av Paasilinna hvis man leser for mye, for jeg hadde aldri orket mer enn de 170 sidene jeg leste. Veldig hyggelig at du ble med i lesesirkelen i juli, Gro! Håper du koser deg i sommervarmen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også lest andre bøker om igjen, og likt de enda bedre. Grunnen til at denne falt igjennom er nok alt det tullet som jeg syntes var morsomt første gang, ble tøvete nå fordi det er sånn i alle Paasilinnas bøker... :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen