Fra jorden roper blodet av Birger Emanuelsen

"Fra jorden roper blodet" er en mannfok-bok vil jeg si, men en bok jeg likte godt! Bokens hovedperson er Tallak Nybuen. Han er en eldre mann, som jeg oppfatter det, og er ute på jakt og skadeskyter en bukk. Han leter etter den lenge, men rekker ikke ned til bygda til det blir kveld, men tar inn på en hytte faren hans har leid ut til jeger.

Faren er død for en stund siden, men denne jegeren som heter Henrik, har leid hytta i lang tid. Tallak får overnatte og mennene blir enige om at de skal lete etter bukken dagen etter.

Samtalen mellom Tallak og jegeren går sakte fremover. Tallak er ikke så vant til selskap, da jeg har oppfattet han som en liten einstøing der han bodde alene sammen med faren i lang tid. 

Boken veksler på samtalene mellom Tallak og Henrik, og tilbakeblikk til da Tallak var barn og en ung mann. Det er en stillferdig bok, og lite som skjer, men naturbeskrivelsene og dialogene er så fint skrevet at det er vanskelig å legge fra seg boken. I tillegg var det en litt ekkel stemning i boken, du fikk følelsen av at det ville komme en vond avsløring. Og helt på slutten nøster Emanuelsen litt i trådene, men ikke helt slik at en blir sittende å tenke litt etter at siste side er lest, og det er fint.

Jeg hadde ikke hørt om hverken forfatteren eller boken, om det ikke hadde vært for at Line snakket så pent om den. Senere har jeg lest Tines gode omtale og Anitas gode omtale fra i dag.

Takk til Tiden for leseeksemplar som jeg selv ba om, denne boken anbefaler jeg varmt videre.

Kommentarer

 1. Så artig at du også leste den nå, og likte den. Jeg vurderte om jeg skulle skrive noe om det maskuline i omtalen min, men valgte å la det være, da det sier seg angående jakt og jordbruk og sånn.. Men jeg skjønner godt hva du mener med at det er ei mannebok, selv om vi kvinner godt kan lese den. Mannebok på samme måte som Mytting og Henriksen sine bøker kanskje, litt jakt, biler, machoting.. Jeg ble nysgerrig på hva du mener om slutten i del tre..jeg ble tenkende mye på dette etter hvert. Trodde først jeg hadde det helt kalrt, til jeg begynte å gruble.. Pstt.legger inn link til deg også i innlegget mitt.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var veldig maskulin Anita, men jeg likte det. Det er godt å lese noe annnt enn det jeg gjør til vanlig i hvertfall.

   Ang. slutten i del tre, så grublet jeg ikke over den før nå før du stiller spørsmålet og jeg leser delen om igjen. Og da måtte jeg også gruble litt over den. Jeg sender deg heller en mail, istedenfor å skrive her hva jeg tror, vil ikke røpe noe for andre.

   :)

   Slett
  2. Ja, vi skulle hatt lukkede grupper for slike diskusjoner. som Ingalill nevnte et eller annet sted--:)

   Slett
  3. Det er jeg helt enig med deg i Anita :)

   Tenkte på det i går, at jeg syntes det var morsomt å lese hva du mente om del tre, når en diskuterer så må en tenke mer over hva en har lest, enn hva tilfellet er når en bare leser boka og ingen stiller spørsmål ved den.

   Slett
  4. Ja, ikke sant.. Bøker som gir en noe å tygge på, sitter lengre i også.:)

   Slett
 2. Så bra at du likte den. Husker ikke om jeg skrev noe om det maskuline ved den, kanskje det, men det er ikke det jeg husker nå etter det er godt en tid siden jeg leste den. Håper du har en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne likte jeg veldig godt. Kanskje det er det stillferdige over boken jeg husker om en stund, men akkurat nå syntes jeg den var veldig maskulin :) Men det gjør ingen verdens ting altså!

   Slett
 3. Denne har jeg hatt lyst til å lese siden jeg leste Lines intervju med forfatteren, men så har jeg aldri fått somlet meg til å gjøre det! Synes du den er lur å lese før nomineringen?
  Ønsker deg en fin kveld, Gro ��. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syntes den var lur å lese nå før nomineringen, så har jeg flere gode bøker å nominere. Jeg leser norske bøker på spreng skjønner du Silje :) Den var veldig bra!

   Klem

   Slett
 4. Du er den andre som i løpet av kort tid har anbefalt denne boka. :-) Kanskje jeg bør se nærmere på den?

  Fin anmeldelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Rose-Marie, og jeg synes du bør lese boken. Den er relativt kort og går fort å lese, og i hvertfall med det lesetempoet du har :)

   Slett
 5. Tilstår for andre gang:
  Jeg hopper over Emanuelsen - tiden strekker ikke til og lesetempoet mitt har halvvert seg, bukket under for de høye bunkene. Dessuten finnes mange av disse 'smalere' bøkene ikke på lyd, så da får jeg ikke sneket de inn på tur heller - og ender istedet opp med booker og annen eng. lystlesing. Det er en uting at bare de største, kjente havner på lyd. Uting.
  Satser på å ta det igjen når den havner på kort'n.
  (Jeg ser jo bare på dagens anmeldelser (din og Anitas) at den er verd å få med seg). Innser at det begynner å bli fullt på kortlista - så jeg får heller tvinge meg selv til å lese langlista. 3 bøker er jo fryktelig lite.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er helt enig, tiden strekker ikke til, og jeg strever med bio-sirkelen..., men jeg tør ikke å skippe, så siden jeg leser mye norsk nå, så leser jeg om igjen Eldstad - så har jeg et bidrag (selv om jeg ikke likte boken).

   Men Emanuelsen burde du lese, denne boken var veldig fin, og annerledes enn mange av de andre bøkene jeg har lest, for jeg leser lite jakt bøker skjønner du.

   Men ja, en uting at det er kun de kjente forfatterne som havner på lyd, det er for gæli! Nå har jeg lest så mye bra fra ukjente forfattere så det burde ikke være sånn.

   Men jeg gleder meg til nomineringen i januar :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri

Mitt leseår 2020 (så langt)