Bursdagsgaven av Sue Monk Kidd

Denne boken fikk jeg til jul, av kjæresten min. Jeg ønsket meg ikke denne boken, men han mente det kunne være spennende for meg å lese en bok jeg ikke ønsket meg også. Så min plan om å bytte den, forsvant raskt til fordel for å lese den.

Og dette er en perfekt bok for late jule- og nyttårsdager. og jeg likte den veldig godt. Bokens handling starter i 1803 i Charleston i USA. Grimké-familien er rik og når den ene datteren, Sarah, fyller 11 år får hun en slavejente som gave. Hun heter Hetty Handful, men Sarah blir skuffet og vil ikke ha henne.

Sarah Grimké syntes at slavenes liv er uverdig. Hun likte ikke slaveriet og etterhvert som hun blir eldre så får hennes kamp mot slaveriet større og større plass i livet hennes. Og sammen med sin yngre søster Nina så kjemper hun en tung men tøff kamp mot slaveriet. For det er ikke bare en synd at rike hvite vil avskaffe slaveriet, men de er også kvinner som snakker mennene i mot.

Mens jeg leste denne boken så oppdaget jeg at Sarah Grimké har eksistert, at denne boken faktisk bygger på en sann historie, og akkurat det faktum hevet boken mange hakk, selv om forfatteren tok noen kunstneriske friheter i Sarahs virkelige historie.

Historien om om Handful (Hetty) er oppdiktet, men det gjør ikke så mye. Den passer fint inn og er troverdig og fin. Hun kjemper for å tilpasse seg som slave på Grimké-gården sammen med moren, selv om moren forlot henne da da hun var tenåring. Sarah lærte Handful å lese, og det utvidet hennes horisont og hun drømt om å blli fri, noe som er vanskelig for en slave.

Boken er er oppdelt i deler med forskjellige tidsepoker som spenner over 35 år. Annenhver kapittel er Sarah og Handful, og grepet fungerer fint og historien flyter lett på grunn av det og blir aldri langtekkelig og kjedelig.

Nå har jeg lest flere bøker med handling fra USA på denne tiden, og denne er en av de fineste jeg har lest, og jeg tror grunnen er fordi det er en virkelig person som boken er bygd på.

Andre bloggere som har lest boken er: Berit,  Med bok og palett, Hearart

Konklusjonen er at leseåret 2015 har startet veldig bra, og nå gleder jeg meg til fortsettelsen.

Kommentarer

 1. Fin anmeldelse. Har ikke lest boken, men har sett den på biblioteket. Lurt litt på om jeg skal låne den en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Elin, denne boken anbefales virkelig :)

   Slett
 2. For en tøff mann du har som tør å skjære gjennom å gi deg en bok du ikke ønsker deg. Flaks at du likte den da :) Du har skrevet en fin omtale, så boken noteres bak øret. Ha en super lørdag Gro!

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he, ja, det var flaks at jeg likte den. Men det er kult å få bøker jeg ikke ønsket meg, det er faktisk stor stas :)

   Slett
 3. Har lest boken, faktisk to ganger, beste boken jeg har lest!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri

Stella Polaris av Myriam H. Bjerkli