Oppsummering 2014

De siste årene har jeg pleid å ha en oppsummering av bøkene jeg har lest og tenkte jeg skulle ta samme variant i år også. Fordi jeg tar toget ofte for å komme meg på jobb, så har jeg i år lest flere bøker enn noen gang, hele 50 stk. Mange av de var veldig tynne, et bevisst valg nå i høst for å lese så mange norske bøker som mulig til Bokbloggerprisen. Men her er min lille års-kavalkade:

Årets beste bok kom allerede i mars og det er Marit Kaldols vakre bok: Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz. Historien om Jenny og Solrun har nå blitt lest av mange bloggere og jeg ser at alle liker den. Den er en trist, rørende og nydelig bok, skrevet på nynorsk.
Årets dårligste bok er Tatiana de Rosnays: Den andre historien. Det eneste positive jeg har å si om boken nå, og som jeg husker er omslaget. Historien var stillestående og kjedelig, jeg kjedet meg over en hovedperson totalt uten empati. 
Årets skuffelse ble for meg Roy Jacobsens: De usynlige. Denne boken leste jeg i forbindelse med Bokbloggerprisen, og det at den ble nominert der og i tillegg ble bejublet fra kritikere og bloggere over det ganske land, gjorde at forventningene var store. Men for meg hva det lite handling og mye prat og en skuffelse.
Årets overraskelse ble Birger Emanuelsens: Fra jorden roper blodet. Dette er en god roman, en maskulin roman sådan, men veldig god. Språket til forfatteren er nydelig og etter at siste side er lest, blir en sittende å tenke over boken, og det skjer ikke hver gang.

Kommentarer

 1. Flott og enkel oppsummering Gro! Emanuelsens bok likte jeg også veldig godt, men siden jeg har lest så mange bøker vet jeg ikke om den er helt på toppen, men like under er den.. det samme med Kaldhols lille bok. Veldig fin, men dog ikke den beste hos meg. Ser frem til å følge deg videre i det nye leseåret.:) Godt nytt år til deg også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til å se hva alle har stemt til bokbloggerprisen, jeg tror det blir veldig spennende med stor spredning i type bøker :)

   Slett
 2. Fin oppsummering, Gro :-) "Den andre historien" har jeg ikke lest enda, og jeg likte "De usynlige" ellers så var de to andre meget gode bøker. Det blir veldig vanskelig å velge bøker til BBP i år også, og de som tidligere var favoritter er jeg ikke så sikker på lenger for jeg har lest en god del gode bøker de siste ukene. Godt jeg har noen dager til på meg, til både å lese og fundere på hvem som skal få mine stemmer. Skal selvfølgelig få med meg TDS som begynner i morgen, gleder meg som en hund. Ha en fin helg Gro og jeg ser frem til å følge deg det kommende året og jeg skal bli flinkere til å gi en lyd når jeg er innom, de siste måneden har jeg ikke vært så flink å gi lyd fra meg rundt omkring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Beathe, det blir vanskelig for oss å lese noe nå som det er Tour de Ski, men innimellom må vi vel ta pause fra TV'en også.

   Jeg er ikke flink til å skrive kommentarer, men jeg skal og bør bli bedre i 2015 :)

   Slett
 3. Godt nyttår Gro! Skal si vi er samstemte når det gjelder bøkene du nevner. Både den beste og den dårligste og overraskelsen går vi helt i takt. Jeg hadde ikke lest Roy Jacobsen før, så jeg hadde ikke noen forventninger, trenger ikke legge skjul på at jeg nominerte denne i fjor :) Lykke til med lesingen i det året vi er inne i, gleder meg til å følge deg videre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he, jeg hadde lest to bøker av Roy Jacobsen tidligere, den ene var god og den andre kjedelig, men at "De usynlige" skulle være så kjedelig hadde jeg aldri trodd, men fornøyd med å ha lest den da :)

   Slett
 4. Veldig flott oppsummering, Gro! Jeg er enig med deg i at De usynlige var årets kjedeligste roman - og den dårligste jeg leste! Og Kaldhol var en stor lese opplevelse jeg ikke ville fått dersom du ikke hadde tipset meg. 50 bøker er bra. Noen ganger savner jeg pendlingen :-)
  Nyttårsklem <3

  SvarSlett
  Svar
  1. En enkel oppsummering Silje, men jeg liker det litt enkelt. Jeg er veldig glad du leste Kaldhol Silje, for den boken var så fin! :)

   Slett
 5. Pendling gjør underverker for lesingen det er sikkert. Pluss at den fører til uventede møter med hyggelige bokbloggere på Oslo S ;)
  Kaldhols bok er en av dem jeg har hatt lyst til å lese men ikke kommet til av årets norske bøker. Kanskje kommer den på shortlist uten meg, så kan jeg lese den da. Men ut fra alle begeistrede omtaler, tror jeg nesten jeg må finne frem til den uansett. Er for øvrig enig i at Emanuelsens bok var bra. Har skrevet nesten ferdig et innlegg om den i dag, som kommer på en blogg nær deg snart.
  Godt nytt leseår, Gro!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må jeg si Elisabeth - pendling er fine greier og spesielt når en ser en hyggelig bokblogger mens en venter ;-)

   Jeg synes du bør lese Kaldhol uansett, den er kort og lettlest, men nydelig. Jeg skal sjekke blogger nær meg, for å se omtale av Emanuelsens bok :)

   Slett
 6. Hei, oppdaget bokbloggen din da jeg søkte opp omtaler av Tyskland av Mossige. Trengte litt støtte for å fortsette med den. Jeg har dessverre litt problemer med å lese om så sårbare og ubehjelpelige personer som Hanne i boken. Jeg får oppriktig vondt av dem, og forventer bare at det værste vil skje. Et slags kvinnelig motstykke til Elling eller Erling Loes tidlige skikkelser? Norsk litteratur virker overbefolket av hovedpersoner med stor indre usikkerhet og tafatthet.
  Norske edelstener av Emil B. Lund (som du straffer nådeløst :-) traff meg derimot: skarpe miljøskildringer og ikke minst suveren dialog. Innblikk i en fremmed verden de fleste av oss heldigvis slipper: et slags parallelt, men lukket univers. Hovedpersonene er godt skildret i sine narsissistiske selvforherligheter.
  Forfatterens blikk for detaljer og beskrivelser av tinglige markører er treffende. For meg fortjener boka å bli lest, selv jeg ikke nesegrust vil dyrke den.
  Kanskje går det et skille mellom bøker med apell til mannlige og kvinnelige lesere? Uansett, gleder meg til flere norske utgivelser, både etter anbefaling og det motsatte!! Prosjektet med å få fram gode, men oversette norske bøker er knallbra!!

  SvarSlett
 7. Riktig godt nytt år, Gro :) Jeg går mot strømmen når det gjelder "De usynlige", jeg begynte på boken før utdelingen av årets pris og har lest i den helt frem til i disse dager. Den grep meg, det var noe med stemningen og det hverdagslige som drev meg fremover i historien. Om det kan kalles en historie, for alle former for handling ble som regel avsluttet uten at noe stort hendte, samtaler mellom karakterene fislet ut i sanden uten at de kom ordentlig i gang. Så jeg har forståelse for at den blir oppfattet som kjedelig, tiltross for dette lot jeg meg fengsle av mitt første bekjentskap med Jacobsen.

  Gratulerer med 50 leste bøker :) Selv endte jeg opp med 43, jeg liker å telle, selv om innholdet er viktigere enn antall bøker lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også å telle bøker Mari, men har liksom ikke et eksakt mål jeg skal nå, bare noe rundt omkring. Og 50 vil jeg si er bra :)

   Hmm, spennende at du likte "De usynlige"! At en bok kan oppfattes så forskjellig av lesere er så gøy, det gjør det med lesing og bokblogging mer interessant :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri

Stella Polaris av Myriam H. Bjerkli