Imot naturen av Tomas Espedal

Før jul lurte Mettemor på om jeg hadde lest noe av Tomas Espedal. Jeg svarte nei, at det hadde jeg ikke, rett og slett for jeg trodde at hans bøker ikke ville falle i smak, at det ville bli litt for krevende. Men allikevel fikk jeg boken "Imot naturen", og jeg har nå lest den. Jeg ble veldig glad for gaven jeg fikk - jeg likte boken kjempegodt.

På bakside-teksten står det at romanen er en undersøkelse av arbeidet: arbeidet i fabrikken, skriverarbeidet, kjærlighetsarbeidet. Arbeidet for å leve i samsvar med samfunnet og naturen.

Jeg skjønte ikke helt boken i begynnelsen, og leste faktisk første delen som var på rundt 30 sider en gang til. Men da konsentrerte jeg meg om skifte fra han skriver om seg selv og kjæresten og til han skriver om Abélard og Hèloïse, en mann på 38 år og hans elskerinne på 16. Han selv, jeg-personen i boken er 48 år med en kjæreste i 20 årene og sammenligner seg selv litt med de. Boken slutter med at hun, den unge kjæresten, går fra han og han er fra seg av kjærlighetssorg.

Men i kapitlene mellom her så skriver han om arbeidet på fabrikken, forholdet til kona som ble mor til hans datter. Hun som tok med seg han og dattera til Nicaragua for å livnære seg som skuespiller. 

De kapitlene er morsomme (over at han lar seg rive med av alt kona fant på) og triste (når kona dør, dattera flytter hjemmefra og kjæresten forlater han). Tristest av alt er allikevel siste kapittel som heter "Notabøker", hvor han fører dagbok for dagene og ukene etter at den unge kjæresten flytter ut og hvor fra seg han er av kjærlighetssorg, den delen skjærer i hjertet å lese.

Jeg anbefaler andre å lese denne boken, en bok som vant Brageprisen i 2011. Andre bloggere som har lest og likt boken er Marianne, Rose-Marie, Tone Kulturbloggen til Guffen, Mette. Takk til Mette for en kjempefin julegave.

Kommentarer

 1. Yay! Favorittboka mi fra ifjor! Føler jeg tyter om Espedal, men han er virkelig bra (til tross for hvordan han ofte kan presentere seg selv i media og i offentligheten...). Likte du Imot Naturen så liker du også Imot Kunsten. Just sayin' ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, favorittboka di fra i fjor, det er ikke dårlig! Jeg likte i hvertfall denne godt og er ikke skremt fra å lese mer av Espedal :) Jeg synes du kan fortsette å tyte om han, for han fortjener å bli lest :)

   Slett
 2. Så bra å høre at du likte boka!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri

Stella Polaris av Myriam H. Bjerkli