Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi

Da har jeg lest den siste av de nominerte i åpen klasse til årets Bokbloggerpris. Og da jeg i fjor leste en bok med bare femmere og seksere på forsiden ble jeg veldig skuffet ("De usynlige"), men det ble jeg ikke denne gang. Ingvild H. Rishøis novellesamling, med kun tre noveller, er veldig bra.

Novellene har handlingen lagt til vinteren, noe som er logisk vil jeg tro, siden boken heter vinternoveller. 

Første novelle handler om en alenemor med datteren Alexa. De har ikke råd til å ta bussen hjem og hun lurer på hvordan hun skal komme igjennom helgen. Og på vei, tisser Alexa i buksa, de må kjøpe ny truse, men siden alenemoren ga 20 kroner til en tigger så har de ikke råd, og hun knekker nesten sammen på kjøpesenteret. Novellen slutter med at hun får penger av en mann som hørte fortvilelsen.

Andre novelle handler om Thomas som har sittet i fengsel og skal ordne leiligheten til sønnen kommer på besøk. Sønnen, som ble til etter et one-night stand med ei dame som absolutt ikke er interessert i et forhold med Thomas. Han prøver så godt han kan å gjøre det fint for sin lille sønn, men han sliter når han skal kjøpe pute til han og ekspeditrisen spør han om hvilken pute det skal være.

Den siste novellen handler om 17 år gamle Rebecca som tar med sine to yngre søsken og rømmer fra Oslo med Valdres-ekspressen.  Rebecca er vanskelig på skolen, men det er fordi hun bekymrer seg for sine småsøsken, siden hun har en mor som ikke klarer det. Men å finne hytta som hun hadde vært på en gang før, i minusgrader og snø er ikke lett og hjelpen er ikke langt unna.

Det er triste noveller, men alle novellene har et snev av håp i seg. Den siste novellen var egentlig den jeg likte dårligst helt til de siste ti sidene, da ble den kjempegod. Rishøi skriver også på en måte som er troverdig og en føler at at novellene er sanne. 

Flere omtaler finnes på denne siden til Norske Bokbloggere.

Kommentarer

 1. Jeg elsker denne novellesamlingen. Og jeg elsker Rishøi. Jeg satt på kanten av badekaret, egentlig på vei inn i senga, laangt over midnatt en kveld og måtte bare lese ferdig den siste novella. Jeg ble helt ødelagt innvendig av å håpe, ønske at det måtte skulle gå bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. De to første novellene ble jeg veldig begeistret for med en gan, men de siste gjorde meg irritert en lang stund. Men på slutten fikk jeg stor omtanke og medfølelse for Rebecca og håpte hun skulle få hjelp. Så alt i alt likte jeg også denne boken kjempegodt! :)

   Slett
 2. Jeg har nettopp lest La stå og Historien om Fru Berg, og synes Rishøi skriver veldig gode noveller. Men den siste novellen i Historien om Fru Berg, "Jentene mine", var så sterk at jeg trenger noen dagers pause før jeg går løs på Vinternoveller. Enig i at novellene er så troverdige at de føles sanne, og det er nok derfor de gjør inntrykk å lese. Jeg er glad Rishøi ble nominert til Bokbloggerprisen, sånn at jeg endelig fikk lest novellene hennes. Jeg skjønner godt hvorfor hun får så mye skryt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste "La stå" for noen år siden, men ble ikke så begeistret den gangen, men jeg skal lese den omigjen siden jeg nå har alle novellene i en samling! Vinternoveller er nydelig, og hadde den ikke blitt nominert, så hadde jeg ikke lest dem heller. Og hun fortjener all skryt hun kan få synes jeg :)

   Slett
 3. Flott omtale Gro, herlig å få forfrisket novellene som jeg likte veldig godt. Fikk lyst å lese mer av forfatteren, så jeg håper det dukker opp omtaler på annet hun har skrevet. Fortsatt god sommer Gro!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine! Jeg likte novellene kjempegodt, og er så,glad at mange nominerte denne novellesamlingen :) Jeg kommer til å lese mer av henne jeg jeg også!

   Slett
 4. God og velbegrunna omtale, ja. Eg ser at eg er "mot straumen" når det gjeld denne boka. Eg skjønnar at novellene til Rishøi er velskrivne, men eg tykkjer dei er oppkonstruerte og sentimentale - på grensa til patetiske. Når det er sagt; eg kan kjenna meg att i den fyrste novella "Vi kan ikke hjelpe alle" - då min eldste var liten hadde eg omtrent så dårleg råd som den mora det blir fortalt om der. Det var slett ikkje kjekt å ha det slik - men ein veks som menneske når ein har gjennomlevd ein slik periode. Alt ordnar seg til slutt liksom.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Berit, takk for kommentar, og så fint at det er noen som har et kritisk blikk på novellesamlingen også, det kan ikke være sånn at alle liker den. Men for meg var dette innertier og jeg føler Rishøi skriver veldig troverdig.

   Og den følelsen som alenemoren har, den er ikke god. Ikke det at jeg har kjent sånn på den, jeg har jo bare meg selv å tenke på, men en kan forstå at det kan være vanskelig å få endene til å gå i hop hver måned.

   Slett
 5. Jeg har lest alle tre novellesamlingene til Rishøi, og jeg må si at det likte den siste novellesamlingen aller best av dem alle. Tre sterke historier med en del å kjenne seg igjen i, jeg likte noen av novellene i de andre samlingene jeg har lest men ikke like begeistrert for alle. Blir veldig spennende å se hvilke bøker som stikker av med 1.plassen i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nettopp det, det er historier en kan kjenne seg litt igjen i. Jeg har lest den ene samlingen for lenge siden, men ikke den med Fru Berg i tittelen. Jeg skal lese de etterhvert også.

   Ja, det blir spennende å se hvem som vinner i år :)

   Slett
 6. For å banne litt i bokbloggkyrkja – eg er ikkje så glad i Rishøi. Det trur eg er reint personleg smak. Ho er ein dyktig novelleforfattar, og ho tek for seg mange interessante settingar. Novelle nummer to høyres spesielt kjekk ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må være lov til å si at en ikke er så glad i Rishøi, det synes jeg. Det er bra at ikke alle er enige, men akkurat Vinternoveller var veldig bra altså :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen