Hvordan elske en far - og overleve av Vetle Lid Larssen

Før jeg begynte å lese denne boken som Vetle Lid Larssen har skrevet som sin far Lars Andreas Larssen, den kjente skuespilleren som fikk alzheimer så lese jeg omtalene i VG og Dagbladet. VG ga boken terning kast seks, mens Dagbladet var veldig lunken, og derfor ble jeg veldig nysgjerrig på denne boken, som jeg likte veldig godt. 

Lars Andreas Larssen var en folkekjær skuespiller, som fikk Alzheimer. På den tiden sykdommen brøt ut, så sønnen og forfatteren Vetle Lid Larssen faren vandre gatelangs på Frogner. Han hilste på kjente men visste ikke helt hvem de var og bodde alene på en liten hybel.

Boken er bygd opp sånn at det er tilbakeblikk på barndom og oppvekst og at det en stund var et problematisk forhold mellom de to. Særlig da Vetle Lid Larssen ble rundt 20 og utover, da han ønsket å bli mer "populær" enn sin far i kulturlivet. Parallelt skriver Lid Larssen om sykdommen som utvikler seg og som gjør faren mer og mer redusert og til slutt hvor han døde på Uranienborghjemmet med nærmeste familie rundt seg.

Jeg har aldri lest noe av Vetle Lid Larssen før, selv om han har gitt ut flere bøker. I denne boken skriver han godt, det er lett å lese, og han skriver usentimentalt om faren, men det er allikevel trist å lese hvordan faren svinner hen. Forfatteren evner å skrive to parallelle hendelsesforløp uten at det blir rotete, og byr også på seg selv i boken. 

Alt i alt en bok jeg likte svært godt og som anbefales. Takk til Kagge Forlag for leseeksemplar. 

Kommentarer

 1. Fin omtale - vemodig lesing sikkert med slikt tema.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Randi:) Litt vemodig, men aller mest er boken god og anbefales. Det er alltid trist å lese om mennesker som rammes av Alzheimer.

   Slett
 2. Hva er det jeg ser - ekstrabiografi?
  Ekstra som i godt. Jeg har også lyst å lese denne. Leste ei bok av Vetle i gamledager, den første tror jeg, To? Uansett, jeg må innrømme at jeg uten bakgrunn, kun basert på fordommer, synes både far og sønn er, offputtingly bratuende - uten at slikt har stoppet meg fra å lese biografier før.

  Denne sklir rett inn i den elusive bonuskategorien - Årets Biografier - som jeg enda ingen skjønner hvordan skal fungere i praksis. So far - Vetle og Lundekvam....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en slags ekstrabiografi, men i og med at skuespiller ikke var i kategoriene i år, så leste jeg denne fordi det er en 2015-bok, og en god bok.

   Velte Lid Larssen har jeg ingen mening om egentlig, men jeg likte Lars Andreas Larssen. Jeg fulgte med på Borgen skole og likte å se på Fangene på fortet og der var han med vet du :) Du burde gi denne boken en sjanse selv om de virker litt brautende.

   To bøker så langt i Årets biografier..., det må da komme flere mot jul, tror du ikke det? Og når er fristen for den kategorien?

   Slett
 3. Eg såg Vetle Lid Larssen i samtale med Hans Olav Brenner tidlegare i veka, og det var sterkt. Skal definitivt lese boka :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var noen på jobb som snakker om det innslaget, og de sa det samme som deg, at det var sterkt. Og de ble også fristet til å lese boken. gleder meg til å lese omtalen din Elida, etter at du har lest den :)

   Slett
 4. Denne har jeg også lest mye om og har tenkt at jeg vil lese. Jeg har også lest noe av Vetle Lid-Larssen før, bl.a. "KJærlighet før øya synker" fra 1996 som gjorde sterkt inntrykk. Da hadde jeg nettopp flyttet fra Frøya, og det var like før fastlandsforbindelsen , så den var meget aktuell… Følte en sterk identifikasjon kan du si. Ellers liker jeg Vetle, og det han har skrevet i avisene nå og da.. Fin omtale, godt du likte boka.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Anita:) Håper du vil lese boken, den er god og fortjener flere lesere.

   Slett
  2. Så Brenner og bøkene med vetle nå nettopp, i reprise.. Ga enda mer lyst til å lese boka.:)

   Slett
  3. Så bra Anita! Da regner jeg med du leser denne snart og jeg gleder meg til å høre hva du synes :)

   Slett
  4. Ja, når jeg får skaffet med den, så..:)

   Slett
 5. Boken er på vei til meg, så denne skal jeg også lese. Kjekt å se at den falt i smak hos deg. Jeg har lest hans forrige bok 1001 natt, den anbefales :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne likte jeg virkelig Tine, så det blir spennende å lese hva du mener :)

   Slett
 6. Jeg så også intervjuet med forfatteren på "Brenner & Bøkene" og det var sterkt som Elida sa. Kanskje jeg må få med meg denne jeg også, Tenkte jeg skulle ha litt fokus på litt eldre bøker de tre siste månedene av året, men ikke lett med så mange norsk som frister! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal kun lese norske bøker fra 2015 frem til jul. Og det er mye bra å se frem til. Eldre bøker skal jeg heller lese senere, nå må jeg finne noen gode bøker å nominere til Bokbloggerprisen, og i år er det ikke så lett som i fjor...

   :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri

Stella Polaris av Myriam H. Bjerkli