Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

"Arbeidsnever" av Jan Kristoffer Dale er en veldig bra novellesamling. Seks noveller er samlet i denne lille boken, som jeg håper flere vil komme til å lese.

Novellene handler i hovedsak om mennesker som sliter i det daglige. Som blant annet Trygve i den første novellen som skal bli far og jobber på det lokale bryggeriet. Han er bare vikar, og samboeren har mistet jobben, og bekymringene henger over han.

En annen novelle handler om Frank som bor hjemme, selv om han er voksen, og han er usikker i forhold til kvinner, og sitter mye på kroa og ser på hun nye servitøren som jobber der.

"I en grøft" handler om tre kamerater som skal på helgetur. Den ene av kompisen har begynt på skole utabygdes og vil spise noe annet enn ferdigpizza. Det reagerer de to andre kompisene som bor på hjemplassen på. Og de liker heller ikke den nye kompisen som deres barndomsvenn har tatt med seg.

En novelle handler om overvektige Andre med høyt blodtrykk. Han sliter med bekymringer for sin demente mor.  Og en annen novelle handler om Richard som sliter med selvmordstanker og tenker på en kamerat som han hadde for mange år siden. Og siste novelle handler om Gunnvår som mister mannen sin i kreft og sitter igjen med svigerfar.

Alle disse novellene er lokalisert på Sørlandet der forfatteren bor, og dialogene er skrevet på dialekt. Selv om novellene handler om mennesker, og mest menn som har havnet litt utenfor, så blir det aldri sørgelig, men litt melankolsk til tider. Karakterene er troverdige og vi føler sympati med de fleste av dem.

Denne boken ble en overraskende god leseopplevelse, siden jeg ikke hadde noen forventninger, til tross for gode omtaler fra andre bloggere som Anita og Beathe. Boken er et leseeksemplar fra Kolon Forlag.

Kommentarer

  1. Så bra at du likte denne. Veldig bra noveller.:) Håper på mye mer fra denne debutanten.:) Og at mange leser ham. Må alle bloggere lese denne før 7.januar, og stemme!
    Takk for link!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, håper flere leser den, vet at Elisabeth kommer til å lese den for hun låner den nå:)

      Selvsagt linker jeg:)

      Slett
  2. Denne så veldig god ut. Det høres ut som om forfatteren klarer å skildre vanlige menneskers utfordringer, noe som er verdifullt fordi det er lett å bli selvopptatt i dag, når individualismen står så sentralt. Takk for tips om en bok jeg ellers ikke hadde fått med meg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, denne er veldig god. Jeg er ikke så glas i å lese noveller, men jeg likte denne. Den var så "nedpå" og realistisk.

      Slett
  3. Ahh, det er denne Anita har hoiet sånn om. Den står på leselista mi, men begynner nå å innse at endel må vike. Hjelper ikke å sette 2666 på pause heller, for nesten ingen av disse 2016bøkene er å oppdrive på lyd...

    SvarSlett
    Svar
    1. Er ikke denne på e-bib da? Og du leser den på noen timer, og den er verdt å lese!! Skjønner at Anita har hoiet om denne, og du vil forstå den du også NÅR du leser den :)

      Slett
    2. Hoi hoi! Så godt at Hoinga høres! :)
      Den er kort denne samlingen, ja, den greier du, Ingalill! Kom blant top tre hos Fyksen i Klassekampens kåring av årets beste i dag også.:)

      Slett
    3. Jada Anita, hoinga høres helt til Oslo den :) Og Elisabeth har lånt boken av meg, så nå er det flere som leser den!

      Slett
    4. Elisabeth har lest ferdig, og kan si eg enig. Gode noveller!

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kniv av Jo Nesbø

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri