The Reader

I går kveld var jeg på kino igjen, og såg en film som har vunnet en del priser, først og fremst på grunn av Kate Winslet's rolletolking som fangevoktersken Hanna.

Jeg såg altså The Reader, en film som har blitt omtalt i media mye på grunn av filmens mange nakenscener mellom Kate Winslet' Hanna og hennes unge elsker. Hanna var en analfabet, uten å innrømme det, og fikk andre til å lese for seg enten det var den unge elskeren eller fangene i leiren under andre verdenskrig.

Hennes unge elsker skjønte nok ikke at hun var analfabet før han plutselig såg henne igjen, syv/åtte år etter at hun bare reiste uten å ha gitt beskjed. Hun var da en av seks fangevoktersker som som tiltalt for mord på jøder. Hanna var den som fikk strengest straff fordi hun ikke kunne skrive og lese, og tillegg ikke viste noen anger eller skyld for det hun gjorde.

Hun tok jo jobben for den var bedre betalt enn den andre som hun hadde. Hun slapp ikke løs fangene fra en brennende låve for da brøt hun ordre og det ville bli kaos? Men som hun spør dommeren i rettsaken: "Hva ville du ha gjort"?

Det er ikke lett å føle sympati med fangevoktersken, men allikvel synes jeg noen ganger synd på henne. Ikke den mest gripende filmen fra 2.verdenskrig, men en film å anbefale er det så absolutt.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kniv av Jo Nesbø

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri