lørdag 4. april 2009

Gran Torino

I går var jeg på kino og såg en Clint Eastwood-film, litt skeptisk siden jeg ikke har sett så mange filmer med han, men bestemte meg for å gi filmen en fair sjanse. For å forklare hva den handler som så kopierer jeg bare det som sto i VG (litt lat...:-):

Handling: Walt Kowalski er pensjonert bilarbeider i Detroit. Men først og fremst er han gammel soldat, henvist til sitt eget liv med sine uklanderlige tellekanter i en tidligere hvit forstad, som nå blir invadert av «gulinger». Dette er mennesker som ser akkurat ut som Walts dødsfiender den gang han slåss i Korea.

Filmen beskriver et USA i materielt og moralsk forfall. Dette vet Walt. Men han har selv ikke tenkt å forandre seg eller sine idealer. Mer og mer gretten og sur og sær blir han - inntil en lokal voldsspiral, meget mot hans vilje, også begynner å angå han.

Det begynner for alvor når en nabogutt vil stjeler det skikkeligste Walt eier: En klassisk Gran Torino...

Filmen starter med at Walt's kone blir begravet, og Walt selv bare grynter til sine to sønner og barnebarn. Vi får et inntrykk av at dette er en usympatisk, sur gammel mann. Men utover i filmen så blir han, nesten mot sin vilje får jeg inntrykk av, sympatisk. Han grynter seg vei utover i filmen også, men er samtidig tilsnakkendes og hjelpsom.

Walt passer ikke inn i nabolaget, sammen med sine nye asistiske naboer som ikke passer plenen og huset, men han forstår etterhvert at han har mer til felles med de enn sin egen familie. Og det er vel nettopp det som gjør at han hjelper sine nye naboer, langt mer enn sine sønner og egen familie. Walt forhåndsdømte sine naboer, men da han hjalp de, så overøste de han med blomster og mat, og han ble invitert på grillkveld og fikk oppleve en gjestfrihet som gjorde at han ble venner med sine naboer. Walt fikk oppleve at man kan ikke dømme noen før en blir kjent med en.

Clint Eastwood er snart 80 år, men du verden som en skuespiller han er. Og det var ikke han alene, men også de to unge asiatiske skuespillerne som var best i denne filmen, så er veldig bra!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...