torsdag 5. november 2009

Ingen i verden av Hisham Matar

På omslaget står det: Året er 1979 og stedet er Tripoli. Suleiman er ni år gammel. Han og moren er ute og handler på markedet og Suleiman vet at faren er på forretningsreise. Men i det nådeløse solskinnet som hamrer mot markedsplassen er han sikker på at det er faren han ser? Et stykke unna står faren med solbriller på. Men hvorfor vinker han ikke? Og hvorfor er han ikke sammen med dem? Moren trenger han, hun er i ferd med å bryte sammen.

Når faren er borte blir moren syk. Hun tar medisin, som er på falske og lukter sterkt og vi forstår at moren drikker. Og når hun drikker går hun inn til Suleiman og forteller om livet sitt, at hun ble bortgiftet som 14-åring og fikk Suleiman som 15-åring, men også hva hun opplevde før hun ble gift. For når faren kommer hjem, blir moren stille og det er mye kviskring i huset.

Suleiman er en kvikk og oppvakt gutt og forstår mye, men de voksne rundt han lar han ikke få vite hva som skjer, for faren er politisk engasjert. På slutten av 70-tallet ble de som var politisk engasjert forfulgt og senere torturert.

Suleiman føler et ansvar for moren sin. For hun lar det skinne igjennom at hjemmet er et fengsel, f.eks kan hun slå på gassen om kvelden etter han hun har drukket. Det er Suleiman som er jeg-person og forteller i denne boken. Vi leser hans opplevelse av å se naboen bli torturert på TV og når han blir lurt til å tyste. En litt naiv forteller-måte, men jeg synes den gjør boka enda mer troverdig på denne måten.

Dette er en fin og lettlest bok som på en måte er oppdelt i to deler. I den første delen er det en litt treg handling, mens i den andre delen raser handlingen av gårde. Det var den delen jeg likte best også.

3 kommentarer:

  1. Dette høres ut til å være en bok for meg.......

    SvarSlett
  2. Nydelige boka. Fine niåringen. Og du, du er inne i en Midtøsten-periode? ;-)

    SvarSlett
  3. Hei.Bra bok.Var så spesielt motiv fram på boka.Fint..Ha en riktig fin Fredag.Klem fra Bodil..

    SvarSlett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...