lørdag 20. november 2010

Rebecca av Daphne Du Maurier


Denne boken ga jeg bort til ei venninne i bursdagspresang i sommer, og nå fikk jeg låne den. Det er en gammel klassiker som kom ut i 1938/1939, og som i 1940 ble filmatisert av Alfred Hitchcock.

Bildet har jeg lånt fra
Gyldendal sine sider og bokens handling foregår i stor grad på godset Manderley. Rebecca var gift med den rike Maxim de Winter, hun var vakker og populær blant alle, med druknet på tragisk vis. For å komme over sorgen reiser enkemannen til Monte Carlo og der treffer han en ung, sjenert kvinne som han gifter seg med og tar med til familiegodset.

Hitoriens hovedperson og jeg-stemme er den nye fru de Winter, men vi får aldri vite hennes navn. Hun stiller snart spørsmål med hva som egentlig skjedde med Rebecca og var den en ulykke?

Det er en bok med uhyggelige stemninger, og jeg ser for meg at dette var en nifs Hitchcock film i sin tid, og sikkert i dag også. Men noe som gjør boken mindre skummel er språket, det er litt gammeldags. Jeg var helt sikker på at jeg skulle finne igjen noen eksempler, men det har jeg ikke gjort. Allikevel husker jeg at jeg leste et sted hvor jeg-personen var litt engstelig: "jeg urodde meg". Det er vel ikke noe som forfattere i dag skriver, er det vel?

Her er krim, kjærlighet og drama i en og samme bok, og den var litt tung og kjedelig å komme i gang med. Når handlingen først fikk "satt seg" og karakterene kom frem, så var dette en spennende bok å lese, og jeg greidde ikke å legge den fra meg før siste side var lest.

5 kommentarer:

 1. Jeg har sett boka omtalt på flere blogger, men det var først nå jeg fikk lyst til å lese den selv :-)

  SvarSlett
 2. Det var hyggelig å lese Solgunn! :-)

  SvarSlett
 3. Så morsomt at du har lest denne, det er en av mine gamle favoritter :-) Selv om boken er gitt ut på nytt på norsk, er det nok den gamle oversettelsen som er brukt. Den burde nok vært oversatt på nytt og gitt en mer moderne språkdrakt.

  SvarSlett
 4. Jorid:Er helt enig, den burde ha vært oversatt på nytt og fått et mer oppdatert språk. Men boka var veldig bra lell :-)

  SvarSlett
 5. Hei!
  Denne boken har jeg også lest, men det er flere år siden... :O)

  Ønsker deg en strålende uke!

  klem

  SvarSlett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...