lørdag 16. mars 2013

Ta vare på mamma av Shin Kyung-Sook

Jeg kan si det med en gang, hadde det ikke vært for blogger, så hadde jeg aldri plukket opp denne boken på Mammutsalget i år. Og tenk hvilken perle av en bok jeg ville ha gått glipp av!
Omslaget til boken er veldig fint, og det er bokens tema også; å ta vare på hverandre.

Et gammelt ektepar reiser fra landsbygda i Sør-Korea og inn til Seoul for å besøke den ene av sønnene deres. Mannen er alltid to skritt foran kona, men vant til at hun henger med. I det mannen går ombord på toget på jernbanen i Seoul, så rekker ikke kona å komme seg med før dørene klapper sammen, og kona/mamma er bort. De fire barna og mannen leter desperat etter henne og henger opp etterlysningslapper etter henne, men hun er og blir borte.

Med mamma borte, så begynner barna og mannen på å tenke på hvem mamma var, hun som tok vare på alle. Hun som alltid var der og de tok henne for gitt. Den ene av døtrene var forfatter, men hun visste ikke at moren var analfabet. Men moren fikk folk til å lese hennes bøker for seg, slik at hun hadde kjennskap til datterens forfatterskap.

Moren var også delvis dement, og kreftsyk. Dette er også noe som barna og og mannen ikke tok så mye hensyn til, for mamma satte seg selv i skyggen.

En annen ting er at det er spennende å lese om kontrastene der det gamle ekteparet bor på landsbygda, kontra der barna bor i storbyen. Sør-Korea er et land som har hatt en rivende utvikling de siste årene og det er spennende å få et lite innblikk i det.

Andre bloggere som har lest boken er: Rose-Marie, Kasiopeiias, Janke, Tulleruska. Det er Press Forlag som har gitt ut boken.

9 kommentarer:

 1. Enig med deg at dette var en fin bok:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Beathe, rett og slett strålende :)

   Slett
 2. Dette høres ut som en god og tankevekkende roman. Flott omslag har den også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne anbefaler jeg deg å lese Silje, den er ganske kort også, men veldig fin :)

   Slett
 3. Jepp, denne har jeg notert meg. Kan hende jeg skal lese den. Takk for omtale.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er verdt å lese i hvertfall :)

   Slett
 4. Denne plukket jeg med meg fra Mammut også, og gleder meg enda mer til å ta fatt på den etter dine fine ord! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er hyggelig Stine Marie, da gleder jeg meg til omtalen din når du har fått lest den .)

   Slett
 5. Åh! Nydelig bok! Og kjempefin omtale!

  SvarSlett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...