Lines lesesirkel - 1001 bøker

Drep ikke en sangfugl av Harper Lee

Denne boken kom ut i 1960 og ble raskt en bestselger og vant den gjeve Pulitzer-prisen i 1961, og boken ble filmatisert i 1962. "Drep ikke en sangfugl" er augustboken i Lines lesesirkel og er av mange karakterisert som tidenes beste roman. Boken er forøvrig den eneste Harper Lee noengang skrev og det overordnede temaet er rasisme.

Dette er første gangen jeg deltar i Lines lesesirkel og det er først og fremst fordi jeg har prøvd å lese boken før, men måtte legge den fra meg. Historien fenget meg ikke da, men det gjorde den nå. Faktisk likte jeg boken, men den er ikke den beste jeg har lest, allikevel ble den lest relativt raskt på en solseng på Kreta i 30 graders varme.

Bokens hovedperson og forteller er "Småen" Finch, som egentlig heter Jean Louise. Hun har akkurat begynt på skolen når boken starter og skildrer sin hverdag med broren Jem, deres advokatfar Atticus Finch og deres svarte hushjelp, og handlingen er lagt til sørstatene i 1930-årene.

Hovedhandlingen er at faren forvarer en farget mann som har voldtatt en hvit kvinne. Dette er det dødsstraff for i sørstatene i 1930 årene, og i den lille byen Maycomb er det lynsjestemning. Familien får høre det etterhvert som det nærmer seg rettsaken og de synes det er vanskelig når stygge ord hagler rundt dem. Barna stiller spørsmål ved hvorfor faren må forsvarer den fargede mannen og får til svar at alle trenger en forsvarer, så særlig når en sannsynligvis er uskyldig.

Historien er fin og trist, men minner meg om en TV-serie som gikk på NRK på 1990-tallet som het "En vakker dag". Serien som jeg husker det er en far, to barn og en farget hushjelp, stemmer ikke det?

Alt i alt var dette en fin leseopplevelse og synes at dette sitatet fra faren da han gir barna to luftgeværer som bursdags gaver er så fint: "Skyt så mange skjærer dere vil, men husk at det er en stor synd å drepe en sangfugl".

PS: Knirk har gjort meg oppmerksom på at den fargete mannen ikke voldtok den hvite kvinnen, men var anklaget for det og ført til retten. Når favorittbloggere korrigerer meg, da tar jeg det på alvor :)

Kommentarer

 1. Ah, En vakker dag husker jeg også! Det var enkemann, tre barn og Lily med datter. En fin serie! Så bra at du kom gjennom romanen denne gangen, det lønner seg ofte å gi gode bøker en ekstra sjanse:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da var En vakker dag ganske lik Drep ikke en sangfugl. Greit å ha lest en klassiker, selv om jeg ikke lot meg begeistre som mange andre :)

   Slett
 2. Jeg likte denne boka supergodt. Er spent på hvordan oversetteren har løst den språklige utfordringen når det gjelder sørstatsdialekten?
  Ellers må jeg jo si at når du skriver at "en farget mann som har voldtatt en hvit kvinne" så er vel det ikke sant? Han er siktet for å ha gjort det, men det er vel ting som tyder på at han er uskyldig?
  Jeg ser det er flere som skriver om likheten med "En vakker dag". Den kjenner jeg ikke, men høres fin ut da. :o)
  Jeg har skrevet om boka i dag forresten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lise, når du kommer med dine strenge kommentarer da endrer jeg litt på teksten i blogginnlegget :) Jeg husket ikke alt, og boken fenget meg ikke så voldsomt. Den var fin, men ikke en klassiker for meg.

   Så omtalen din ja :)

   Slett
 3. Jeg synes også dette var en fin historie, og en viktig bok å få med seg. Likevel hadde jeg liten motivasjon til å lese og brukte lang tid på den, det var noe med skrivemåten, men som sagt en bok jeg er glad jeg leste :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Birthe, jeg er også glad jeg leste boken, men det er ikke en bok jeg kommer til å sette på en topp ti liste altså.

   :)

   Slett
  2. Det er jeg enig i, men samtidig er det fint å ha lest en bok som bidrar til den amerikanske historie utifra et barns perspektiv :)

   Slett
  3. Det har du rett i Birthe :)

   Slett
 4. Store sprik i mottaket av denne boka, som jeg føler meg forpliktet til å opplyse om at jeg ikke har lest - etter å ha hevdet det motsatte i årevis. Er det ikke en film som heter Burning Missippii eller noe lignende med samme tematikk, muligens i nyere tid.
  Jeg har mistet grepet på litteraturen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes ikke du har gått glipp av noe ved å ikke lese denne boken, men det er min mening :)

   Burning Mississippi har jeg ikke sett, men jeg synes tittelen virker kjent. Men det er mange bøker som har denne tematikken omkring rasisme i sørstatene.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kniv av Jo Nesbø

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri