Stiklingen av Audur Ava Ólafsdóttir

Jeg sier det med en gang, jeg liker bøkene til Pax Forlag, og dette leseeksemplaret er intet unntak. Boken er skrevet av en islandsk forfatter og ble utgitt for noen år siden. Samme år som den ble utgitt ble den også nominert til Nordisk rådslitteratur pris.

Bokens hovedperson er en 22 år gammel gutt som blir kalt Lobbi. Han tar farvel med sin gamle far og utviklingshemmede tvillingbror og reiser med tre rose-stiklinger fra Island og til et sør-europeisk kloster. Det klosteret har en berømt rosehage som har blitt vanskjøttet men som Lobbi skal få den til å blomstre igjen, blant annet med de tre stiklingene. 

De stiklingene er fra et roseslag som moren dyrket frem, en mor som betydde mye for Lobbi, men døde i en bilulykke for noen år siden.Lobbi ble også far sju måneder før han dro, etter et one-night stand i morens drivhus. Bildet av datteren bærer Lobbi med seg som noe kjært.

Når hovedpersonen ankommer klosteret blir han tatt vel i mot av munkene og spesielt pater Thomas blir en god venn, der de snakker om livet mens de drikker vin og ser på filmer. Etter noen uker kommer barnemoren med hans datter og ber han om hjelp. Han har ingen erfaring som hverken far eller kjæreste og hverdagen blir annerledes enn det Lobbi forestilte seg.

Dette er en lang introduksjon til en fin bok. Det er en litt langsom men ikke kjedelig historie, med det mener jeg at det er ikke noen sidevender, men jeg ville lese videre hele tiden. Lobbi gjennomgår en forandring underveis.I starten var han rastløs, men så ankommer han klosteret, rosehagen og jobben sin og ble han på en måte voksen. Han roet seg ned, men kanskje det blir sånn når en er sammen med munker mesteparten av dagen?

Boken er delt opp i små kapitler hele veien og språket er lett. De delene av boken jeg likte best var da han var sammen med datteren sin, først som en usikker far, men etterhvert stadig sikrere i selskap med datteren som han blir kjent med da hun kom til klosteret. 

Alt i alt, jeg likte boken og anbefaler den videre.

Mary, Beathe og Ann-Sofi har også anmeldt boken.Takk til Pax for lese-eksemplar.

Kommentarer

 1. Kjempefint anmeldelse, Gro. På en måte så tror jeg ikke at dette er en roman for meg, men så blir jeg allikevel nysgjerrig når jeg leser det du skriver.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Silje! :)

   Om du har lyst til å lese boken, så si i fra, så kan du låne den - da kan du lese litt og så sjekke om det er en bok du vil fullføre :)

   Slett
  2. God ide, jeg skal si i fra. Stor klem til deg!

   Slett
  3. Klem tilbake, håper har blitt bedre :)

   Slett
 2. Fin anmeldelse:-) Jeg leste denne boken for en stund siden og likte boken godt jeg også! Opplevde at den gikk fort å lese selv om det var en rolig bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Beathe! :) Tror det du skriver at det er en rolig bok er mer korrekt beskrivelse enn det at den var "langsom". Men en veldig fin bok er det :)

   Håper du skriver en omtale snart også! :)

   Slett
  2. Omtale har jeg skrevet og her er link til den:http://beathesbokhylle.blogspot.no/2013/08/bokomtale-stiklingen-av-adur-ava.html

   Jeg legger inn link til din omtale/anmeldelse i mitt innlegg!

   Slett
  3. Nå fant jeg omtalen din Beathe, og jeg legger den til med en gang i blogginnlegget mitt. Beklager at jeg ikke så den, men du publiserte den da jeg var på ferie.

   Veldig fin anmeldelse :)

   Slett
 3. For en flott omtale om en flott bok. Liker rolige bøker med en viss fremdrift, så denne må jeg skaffe meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine! Dette var en bok helt etter min smak i hvertfall :)

   Slett
 4. Svar
  1. Takk Rose-Marie :) Det blir fine omtaler av fine bøker vet du :)

   Slett
 5. Har ikke hørt om denne jeg. Og jeg ELSKER jo Island. Har til og med en hest derfra. ;o) Takk for tips og bra omtale. Jeg mener anmeldelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Lise :) Og forfatteren og hovedpersonen er fra Island, handlingen er lagt til et sør-europeisk land. Men boken er fin :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen