fredag 3. januar 2014

Mors gaver av Cecilie Enger

Denne boken var høyt på ønskelisten min da søsteren min spurte om julegaveønsker. Denne hadde jeg hørt så mye om, og lest så fine omtaler av, og i tillegg fikk boken bokhandlerprisen. Jeg begynte å lese straks "Hulemannen" var ferdig og tenkte at denne ville jeg rett og slett sluke, men sånn ble det dessverre ikke.

Cecilie Engers mor havner på sykehjem med Alzheimer, og da må etterkommerne tømme huset for å selge det. Under oppryddingen finner forfatteren morens lister av familiens julegaver de siste fire tiårene. Det er gaver som familien ga, men også hva de fikk av forskjellige familiemedlemmene. Og med bakgrunn av disse listene skriver Cecilie Enger familiens historie.

To år bruker Cecilie Enger på å skrive denne boken, og i løpet av denne tiden blir hennes mor stadig sykere. Hun glemmer mer og mer, og blir tynnere og tynnere, men forfatteren tenker tilbake til ulike episoder i årene før hun ble lagt inn på sykehjemmet med demens. Ulike hendelser som hun i etterkant tenker at hun burde ha skjønt hva som plaget moren, men det er veldig lett å være etterpåklok.

Dette er en fin bok, men jeg ble allikevel litt skuffet. Det var ikke en bok som jeg ikke greidde å legge fra meg. Dessuten likte jeg så godt "Alltid Alice" av Lisa Genova, som også handlet om ei dame som blir dement, men det var en fiktiv historie, og håpte at denne skulle ligne litt på den. 

Andre bloggere som har lest boken er: Janke, Karete, Rose-Marie, Tine, Åslaug, Lena, Berit, Beathe.

14 kommentarer:

 1. Jeg har holdt tilbake å lese denne, andre også forresten om Alzheimer og lignende, og jeg kjenner fortsatt at, nei, ihvertfall ikke nå. Takk for omtalen, Gro!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skjønner godt hva du mener, men jeg lot meg rive med av all god omtale, men denne gangen klaffet det ikke helt altså...:)

   Slett
 2. Det blir av og til litt nedtur når en har lest mange overstrømmende omtaler. Jeg tror det har mye å si "hvor vi er", når vi plukker opp en bok, og hva vi tror vi skal lese. Sitter akkurat og leser en bok som "alle" skryter av, og er selv ikke så imponert. - Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tine, det er sant det, det er noe med å være i rett modus, og jeg følte jeg var det denne gangen. Med jul og julegavelister, men noen bøker faller ikke i smak, sånn er det bare. Og det gjør det morsomt med bokblogging, at det er forskjellige oppfatteleser av en bok :)

   Slett
 3. Synd at den ikke sto til forventningene, Gro. Jeg har ikke lest den ennå, men tenkte jeg skulle det etterhvert. Ønsker deg en god helg! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan låne den med meg om du vil Silje, bare si i fra! God helg til deg også :) Klem

   Slett
 4. Denne boken drøyer jeg, men av andre årsaker. Har en syk mor, så da prioriterer jeg andre emner :o) Godt å lese en ikke-så-fornøyd omtale også. Det har vært særdeles mye god omtale av denne boka, uten at den har trigget meg så voldsomt likevel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Marianne, en har jo lyst til å skrive like begeistrede omtaler som alle andre har gjort av denne boken, men det klarte jeg ikke. Skjønner at du drøyer med denne, det er altfor mange andre bra bøker å lese Marianne! :)

   Slett
 5. Svar
  1. Takk Rose-Marie, men jeg regner med at du med oppsummeringen og ikke denne omtalen :)

   Slett
 6. Synd den ikke ikke nådde helt opp hos deg,Gro! Sånn er det av og til,det er ikke alle bøker som "treffer" alle like godt. Vi er alle forskjellige så det er jo ikke rart at vi opplever bøker ulikt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn er det av og til Beathe, men jeg er glad jeg leste boken siden den er en av fjorårets store suksesser. Ha en fin søndag!

   Slett
 7. Jeg har heller ikke tenkt å lese denne nå, da temaet ikke appelerer til meg akkurat nå. dessuten minner tematikken litt om Rydde ut av Helene Uri, og det orker jeg ikke mer av nå..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis ikke temaet appellerer til deg nå, så skjønner jeg at du styrer unna denne gang. Det er mange andre fine bøker å lese Anita :)

   Slett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...