Bokhyllelesing I

Den røde notatboken er en Paris-gave fra snilleste Silje, og den tar jeg i bruk for å skrive omtalene mine i.

Bjørg har dratt i gang bokhyllelesing og jeg fant ut at her hadde jeg flere bøker jeg kunne delta med. Det er veldig mange uleste bøker i bokhylla mi, men nå blir noen lest. Første kategori ut er "Skandinavisk bok fra 1900-tallet" og jeg valgte da "Syndere i sommersol" av Sigurd Hoel som kom ut i 1927. Denne boken vant jeg forøvrig i en give-away hos Line for snart 2 år siden.

Boken ble skrevet mellom de to verdenskrigene og Sigurd Hoel kalte selv boken for "et kort lykkelig gløtt mellom de to verdenskrigene". "Syndere i sommersol" ble forøvrig Sigurd Hoels gjennombrudd.

Grunnen til at jeg valgte denne var først og fremst på grunn av tittelen for den synes jeg er så fin. Og at det er en kjent og mye omtalt bok gjorde også sitt til at denne boken ble lest nå.

Men jeg ble dessverre ikke begeistret. Jeg synes boken er kjedelig rett og slett. Handlingen dreier seg om åtte-ti ungdommer som tilbringer 1-2 måneder sammen en sommer i skjærgården. Mennene er tjueseks og jentene noen år yngre. Noen av ungdommene er i jobb andre studerer, noen studerer mens andre er ferdigstudert.

Man aner konflikter mellom de unge ferierende, men for meg blir det mest prat og ingen handling. Utgivelsen som jeg har er forøvrig illustrert, det synes jeg er et pluss. Jeg googler og leser at boken inneholder satire og humor, men dette så ikke jeg. 

Den første boken fra bokhylla ble ingen höjdare, men det fine nå er at det bare kan bli bedre. Gleder meg til å lese hva andre har plukket opp fra sine bokhyller.

Kommentarer

 1. Synd at den første boka i Bokhyllelesingen ikke falt i smak. Jeg har ikke lest noe av Sigurd Hoel forløpig, men jeg er enig med deg i at tittelen er fin. Selv leser jeg De gjorde et barn fortred av Tove Ditlevsen. Den er veldig god, men psykisk utmattende. Vond og vakker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Silje, litt synd at den ikke falt i smak, men sånn er det med bøker, at noen liker man og andre liker man ikke. Dette er første boken (og sannsynligvis den siste) jeg leste av Sigurd Hoel.

   Gleder meg til å lese din omtale av Tove Ditlevsen, også den er en fin tittel.

   Slett
 2. Jeg leste denne i fjor, jeg fikk lyst til å lese boka siden forfatteren er fra samme bygd som meg. Så jeg følte jeg måtte lese den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elin, da skjønner jeg at du måtte lese den. Jeg har lest alle Eldstad bøkene, da hun er fra ei nabobygd på Nordmøre, i tillegg var hun også tjenestejente på gården jeg er født og oppvokst på en sommer.

   Slett
 3. Jeg skrev særoppgave med Sigurd Hoel i mine ungdomsdager. og likte forfatteen godt- men det er jo lenge siden..

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he, Anita - det kan jo hende du liker boken fremdeles. Men så lenge siden er det nok ikke, selv om tiden flyr :)

   Slett
 4. Eg har ikkje lese noko av Sigurd Hoel endå, men eg har både En dag i oktober og Møtet ved milepælen ståande i bokhylla mi, så eg burde jo absolutt gjere det. Synd at ikkje boka falt i smak. Eg har det ofte slik med bøker som skal vere satiriske, eigentleg, at eg ikkje er så begeistra for dei (viss ikkje dei er heilt nye). Og innimellom lurer eg på om det er fordi ein mister ein del av det samfunnskritiske aspektet, gjennom å ikkje leve i den tida boka er skriven i. Eg tenkte i alle fall ein del på dette, då eg ikkje likte Röda rummet av Strindberg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var litt dumt at boken ikke falt i smak, men sånn er det noen ganger, det er ikke lett å forutse det alltid. Hm..., det du sier om at bøker som skal være satiriske og samfunnskritiske kan bli litt kjedelige når de er gamle på grunn av aktualiteten er nok ganske riktig her også. Denne boken var nok morsommere og mer aktuell å lese for nesten 100 år siden enn nå vil jeg tro.

   Slett
 5. Sigurd Hoel har jeg ikke lest. Synd du ikke likte boken, men nå har du i alle fall en mindre ulest fra bokhyllen :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Stella Polaris av Myriam H. Bjerkli

Svøm med dem som drukner og Aldri, aldri, aldri