onsdag 24. september 2014

Elskeren av Marguerite Dumas

Etter at jeg ble kjent med Line så har jeg hørt uttrykket "1001-bok" ofte. En sånn bok er en bok som er på lista over 1001 bøker en bør lese før en dør, eller noe sånt. Jeg skal være fornøyd om jeg rekker 100 av de, og jeg har lest en nå nettopp.

Denne utgaven av "Elskeren" av Marguerite Duras fikk jeg av Rose-Marie. Jeg hadde den som tog-lektyre i forrige uke og jeg var litt småflau da jeg tok den opp på toget, men det er sikkert ingen som blir sjokkert over denne boken den dag i dag.

Boken er ganske kort, og det er en aldrende dame som ser tilbake på sitt liv da hun som femtenåring ble elskerinnen til en 12 år eldre søkkrik kineser i Indokina. Bokens hovedperson er en europeisk jente, fra en fattig familie hvor moren er ganske så på styr og oppfordrer datteren til å opprettholde forholdet på grunn av alle penge datteren får fra elskeren. I tillegg har hun to brødre, en eldre som er slem og ikke passer sin jobb blant annet og en yngre som er snill med dør tidlig.

Bokens hovedperson ser tilbake på livet sitt som ung og da hopper hun litt i tid og noen ganger omtaler hun hovedpersonen som "jeg" og noen ganger som "hun". Jeg ble litt forvirret av det i starten, men etterhvert var det ikke så forvirrende, men passet godt på historien som ble fortalt.

Jeg ble ikke så begeistret over denne boken. Hva grunnen er vet jeg ikke, men jeg hadde forventet meg en bedre historie når det er en 1oo1-bok. Mange har hevdet at dette er en selvbiografisk bok, da forfatteren har hentet mange elementer fra sitt eget liv i historien, uten at det endrer på helhetsinntrykket som jeg fikk fra denne boken.

Andre som har lest boken kan du se fra Lines bibliotek hvor denne boken ble lest i mai 2011.

11 kommentarer:

 1. Jeg har lest Elskeren to ganger - men det er mange år siden. Jeg husker at jeg ble helt henført av språket og at jeg fikk gåsehud av enkelte formuleringer. En av mine favoritter :-).

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm..., en av dine favoritter Silje? Det visste jeg ikke. Tror ikke det ville ha endret leseopplevelsen min altså (:)), men nei jeg trodde boken skulle være bedre rett og slett.

   Slett
  2. He he :-) Det er som sagt mange år siden sist jeg leste den, men det er noe ved den som traff meg hardt. Jeg bør jo egentlig lese den igjen etterhvert.

   Slett
  3. Sånn er det med noen bøker, de bare treffer noe i deg og blir favorittboken. Så ikke les den om igjen, det er rådet mitt, kanskje du vil forandre mening og det er dumt :)

   Slett
 2. Det er spennende at du trekker frem denne boka! Hos meg ligger den for øyeblikket i "lese-kø" på nattbordet mitt. Jeg har lånt en del bøker fra svigermor, og denne romanen var blant disse. Boka er kort, som du sier, så jeg har tenkt å lese den i løpet av året. Jeg er bitt av 1001-basillen! :) Jeg mener at romanen også er filmatisert?

  SvarSlett
  Svar
  1. Da gleder jeg meg til å lese din omtale av den Anne, og boken er veldig rask å lese. Som deg er jeg bitt av 1001-basillen, og synes det er morsomt å krysse av bøker på lista (har lastet ned appen på Iphonen).

   Er ikke sikker på om boken er filmatisert, men det er godt mulig. Romaner som selger godt blir ofte det :)

   Slett
  2. Den app'en er forresten artig :) Jeg har den jeg også!

   Slett
 3. Jeg likte denne på en måte, men hørte den i lyd..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser fra mange at lydbøker kan gi vel så god leseopplevelse som en bok man leser Anita :)

   Jeg hører aldri på lydbok, da mister jeg konsentrasjonen og begynner å tenke på noe helt annet :)

   Slett
 4. Jeg syntes den var fin. Kanskje spesielt på grunn av det den fortalte om en fremmed kultur. Men jeg husker også at jeg syntes språket var nydelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så morsomt at mange har likte denne boken og deriblant du :) Det er spennende med bøker som forteller om en fremmed kultur, men kanskje jeg rett og slett hadde for høye forventninger til denne boken, slik at det var grunnen til at den ikke innfridde helt? Men jeg er glad for at jeg har lest den altså :)

   Slett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...