tirsdag 30. desember 2014

Mine fem år som far av Bjarte Breiteig

Dette er min siste leste bok i 2014, og jeg må si det ble en veldig bra avslutning! "Mine fem år som far av Bjarte Breiteig er en sterk, grusom og god bok på samme tid.

Boken handler om Martin, tobarnsfar som i rekkehus sammen med barna og kona Gina, ei kone som bruker mye tid på jobben. Martin pleier i tillegg nær kontakt med sin ekskjæreste, som forøvrig er en gammel venninne av hans kone, og denne ekskjærestens datter.

Når boken åpner så står Martin og lager middag til sønnene sine og sin kone, mens politiet kommer uanmeldt på besøk. De mener at ekskjærestens lille datter er utsatt for overgrep, og at det er Martin som er overgriperen. Martin hevder sin uskyld, og sier han i helgen var hos sin demente mor på pleiehjem, da overgrepet skal ha foregått.

Men forfatteren begynner nå å gå bakover i tid. Vi får høre om Martin som virker som en stjernefar og kjekk mann, kanskje ikke er så sympatisk som han virker ved første øyekast. Han har vært utro, mot både kona og ekskjæresten da han var sammen med henne. Han smisker seg inn på de som han er sammen med omgår og alt skal brukes til hans fordel. Sakte men sikker avsløres det at han ikke er den sympatiske mannen vi fikk inntrykk av.

Og akkurat det at forfatteren går tilbake i tid på den måten, for så å hoppe frem i nåtid, gjør at bokens stemning er uhyggelig. Vi skjønner at noe grusomt er i ferd med å rulles opp, og jeg synes at dette grepet benytter Breiteig seg av på et mesterlig vis!

Andre som har lest boken og likt den er Karete, Nora, Silje og Anita.

Bildet har jeg lånt fra Aschehoug.

9 kommentarer:

 1. Ja, ikke sant en god bok, takk for link.:) Godt å lese blogginnlegg om de bøkene man nettopp har lest for å friske opp litt, særlig de som ligger i sjiktet for en mulig nominering..

  SvarSlett
  Svar
  1. Sant det Anita, det er kjekt å lese blogginnlegg fra bøker en har lest for en tid tilbake, da husker en bedre hva en mente om boken. Og denne boken er god og fortjener flere lesere :)

   Og selvsagt linker jeg, skulle bare mangle ;)

   Slett
 2. Denne boka har jeg dessverre ikke fått lest i år, men det gjør ikke noe. For nå har du satt den på leselista mi - 2015 or not, den skal leses! Takk for påminnelsen! Jeg hørte Bratteteig lese fra boka si på ett av forlagsmøtene nå i høst, og jeg ble fullstendig fascinert av fyren. Forfatteren, altså. Og boka gjorde sterkt inntrykk allerede da. Godt nyttår Gro!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne boken må du lese Marianne. Er vi riktig heldige så kommer den på kortlista på Bokbloggerprisen og vi kan samlese:) Kan tenke meg at boken gjorde et sterkt inntrykk på folagsmøtet, det har jeg lest at flere bloggere har ment også! Godt nytt år til deg også Marianne!

   Slett
  2. Mye kjekt jeg kunne tenkt meg å lese, men jeg rekker ikke over en brøkdel dessverre. Sånn er det vel med de fleste bloggerne, tenker jeg. Nesten farlig å lese omtaler, for da blir ihvertfall jeg fristet langt over evne... -)

   Slett
 3. Jeg syntes romanen var skikkelig ubehagelig og i perioder hadde jeg bare lyst til å slenge den i veggen fordi jeg mislikte Martin så mye. Samtidig er det også en roman som jeg ikke får ut av hodet - den var virkelig god og jeg endte opp med å like den godt. Jeg er glad for at du likte den også, Gro!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det sant! Jeg mislikte også Martin veldig, og brukte lang tid på boken! Men det var så utrolig godt skrevet, og en roman som spinner rundt i hoste enda.

   Selvsagt linker jeg :)

   Slett
 4. SV: Takk for det! Er ikke fritt for at man grøsser litt innimellom når man leser denne, ja. Koselig å høre at utseendet falt i smak :)

  SvarSlett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...