Biografi lesesirkel XI

Nytt år, nye biografier og nye kategorier. Og første kategori ut er "Menn med bart". Jeg er selvsagt med når Ingalill drar i gang biosirkelen, men det er av og til vanskelig å finne bøker som virkelig fenger og som en har lyst til å lese. 

Allikevel falt valget denne gang på Jimi Hendrix. Jeg vet jo såpass lite om han, at jeg i starten trodde det var vokalisten i The Doors, de levde på samme tid (ble nesten akkurat like gamle), men han var lys i huden og Jimi Hendrix var mørk. Ellers er det sikker mange andre forskjeller også, uten at jeg skal gå innpå de her.
Jimi Hendrix ble født i 1942 og døde nesten 28 år senere av en overdose sovepiller. Han ble ikke så gammel, i likhet med flere andre rockestjerner på den tiden, men rakk å utrette mye. Boken er skrevet av han selv, står det som omslagstekst. Han skrev visst over alt, på servietter, små papirlapper og i notatbøker, han hadde en plan om å skrive en bok, men så langt kom han ikke.

Denne boken preges mest av historier fra innspillinger, at han og gruppen var på turne. Det første kapitlet står det mest om barndom og at han var i militæret, men ellers preger hans liv som musiker hele boken. Og i begynnelsen var det spennende å lese om musikerlivet, men etterhvert ble det repeterende for meg. 

Innimellom tekstbolkene, så er det små avsnitt i kursiv, der det står at han har ramponert hotellrom, ble arrestert i Canada med narkotika i bagasjen osv. Men de tingene skriver han ikke om selv. Han skriver ikke om alle problemene han møtte på da han ikke ga ut plater, da han ble tvunget på turne for å betale alle utgiftene osv. Derfor ble det ikke en biografi etter mitt ønske, men jeg vet mer om Jimi Hendrix enn hva jeg gjorde i 2014.
Flere biografier kan du lese på bloggen til Ingalill. Og forresten, Jim Morrison hadde vel ikke bart, men det hadde Jimi Hendrix.

Kommentarer

 1. Jeg tror faktisk det var denne boka jeg sto og kikket på sist lørdag.. Virket noe enkel, synes jeg. Så jeg kan forstå at du ikke fikk så mye ut av den.. Jeg tror også at selvbiografier (man kan vel kalle denne det..selv om den er tynn, og sikkert sydd sammen ut fra notater han etterlot seg.. ) kan være ganske snevre, da de kun viser det personen selv vil vise- og utelater ting spm en seriøs biograf ville ha drevet research på og skrevet om..

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er enkel, og kjedelig og ga meg ikke så mye! Jeg fikk vel mer ut av å lese om Hendrix på Wikipedia enn i denne boken. Men det er ett bidrag til biosirkelen om ikke annet.

   Den er sydd sammen av notater han etterlot seg og det er ikke så spennende. men boken er lilla og fin i hvertfall :)

   Slett
  2. Ante meg---- :) Lilla og lekker går da enda an.;)

   Slett
  3. Lekker og lilla, det gjør seg i bokhylla skal jeg si deg Anita ;-)

   Slett
 2. Det er jo levelig med en enkel biografi når den er lilla og lekker ... Det er egentlig synd med en del biografier som ikke klarer å yte personen rettferdighet (vet ikke om det var helt det ordet jeg lette etter?) Selv når det er selvbio! Ha en glad dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he, jeg er kjempeglad i lilla, så det trekker helhetsinntrykket oppover, det er helt sikkert. Men ja, jeg er enig med deg. Det er mange biografier som ikke er særlig spennende, selv om personen er det. Hele historien til Jimi Hendrix skulle være veldig interessant, men dessverre ble det bare oppramsing og repetering av plateinnspilling.

   Ha en fin dag du også :)

   Slett
 3. Synd dette da. Pretty lilla til tross.
  Ser mer ut som ei fin pytenbok til å bla i enn bok til å lære av.
  Dumt for han hadde fortjent ei skikkelig bok, men kanskje er det ikke så mye å si, det er jo lenge siden, og han ble så ung, og det du skriver tyder også på en viss hemmelighetsfullhet. Aner ikke, men er litt skuffet da jeg forhåpninger til boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig synd og veldig stusslig at denne boken var så stusslig. Og jeg er enig med deg, han hadde fortjent en bedre bok, for jeg tror han var veldig spennende, til tross for at han døde ung.

   :)

   Slett
 4. Jeg hadde innbildt meg at en så kul fyr, lav alder til tross, ville ha et mer spennende etterord (eller, selvbio). Jeg kunne jo tenkt meg å lese mer om rampen Hendrix og mennesket bak musikken. Ikke bare musikken. Som Freddy Mercury for eksempel som brettet ut ganske så mye av livet sitt, selv om han ikke gikk ned i de minste detaljene på alt. Lilla er lekkert, men det hjelper ikke den godeste Jimi og salgstallene på boka... selv om den så fint heter Hele Historien...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enig med deg Marianne!! Det var det jeg innbilte meg også, for han virker som en kul fyr og som sikkert har mange historier om de andre musikerlegende som døde så tidlig. Og så ble denne "hele historien" nesten bare søppel!! Triste greier, men boken er lilla og veldig fin :)

   Slett
 5. Lånte med meg denne fra bib i dag, eneste rockeren som døde ung nok som hadde en bio til låns.. Så husket jeg at du skrev om ham en gang, og her er jeg. Samme boka, ja. Spørs om jeg finner noe annet. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he, tror du liker den enda mindre enn meg! Grunnen til det er at jeg tror du interesserer deg mer for rock enn meg og på den måten har høyere forventninger enn hva jeg hadde :)

   Slett
  2. Det kan godt hende, ja. Jeg er jo veldig interessert i rock og disse rockerne.
   Men jeg skal ta en tur på Platekompaniet også. De har sikkert mest engelske bøker, ifølge hjemmesiden sin, men jeg får ta en titt.
   Ellers har jeg bestilt 70 pluss på bib, det finnes jo noen; Tove Jansson, Astrid Lindgren, Inger Hagerup, Leonard Cohen- men jeg har mest lyst å lese om de unge rock-pop-artistene ..de som døde da de var 27.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen