fredag 13. mars 2015

Et helt menneske i en halv kropp av Anne Grethe Solberg

Dette er en spennende bok. Jeg fattet interesse for boken da jeg så programmet "Lindmo" på NRK og Anne Grethe Solberg var gjest. Hun overlevde et vannvittig mareritt.

Anne Grethe Solberg var en arbeidsom og dyktig dame i slutten av 40-årene da hun ble skutt med hagle av sin eksmann,  da hun hadde besøkt han for å signere skilsmissepapirene. Hun ble skutt i hofte og skulder og lot som om hun var død for at gjerningsmannen ikke skulle komme tilbake for å drepe henne. I siste liten ble hun reddet, takket være modige naboer som ringte politiet som kom raskt til åstedet.

4 måneder ble hun liggende på sykehuset, og hun svevde mellom liv og død lenge. Venstre hånd og skulder var å ødelagte at de ble amputert og høyre hofte så skadet at hun fikk problemer med å gå. Til tross for omfattende skader, så satte hun seg veldig tøffe mål, hun skulle bli "Norges tøffeste dame med en arm" og løpe maraton. For å løpe var paradoksalt lettere enn å gå på grunn av skaden.

Å lese hvor hardt skadet og hvor lang og tøff opptreningstiden var for Anne Grethe Solberg er intet mindre enn imponerende. Hun lever av å coache andre, men så skulle hun coache seg selv, til sin livs tøffeste kamp. Og hun er beintøff og topp motivert for å nå sine mål. Hun leter etter andre som enten har en funksjonshemming eller kan komme med gode råd i opptreningen, hun gir aldri opp.

Og måten boken er skrevet på er direkte og rett frem. Det er oppdelt i kapitler som tar for seg opptakten til skytingen, kampen for å overleve på sykehuset (det ble mange operasjoner),  kampen for løpe New York Maraton og mestringsøvelser. 

Jeg likte boken veldig godt. Hun er en kul dame, og hun er kommet tilbake til arbeidslivet, selv om det så stygt ut på slutten av 2006. Jeg fikk boken som leseeksemplar av Cappelen Damm, takk til dere, som jeg selv ba om. 

4 kommentarer:

 1. For et mareritt og for en innhenting etterpå. Du beskriver boken så godt at jeg fikk lyst å lese den. Fikk til og med lyst å snøre på meg de forhatte joggeskoene, i respekt for de som får til å jobbe seg tilbake. Ønsker deg en herlig lørdag Gro!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine, boken er veldig motiverende! Hun (Solberg) setter seg tøffe mål og gjennomfører de. Og hun ser bare utfordringer som skal overvinnes, ikke hindringer som er vanskelig å forsere og det tror jeg mange har noe å lære av:)

   Slett
 2. Bonusfaren min fortalte meg akkurat om denne boken. Han hadde lest om den i et ukeblad på venterommet til legen. Det er helt umulig å forstå hva hun har vært igjennom, men hun må ha en veldig sterk psyke som har klart å hente seg inn igjen og nå løper maraton!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg helt enig i Astrid Therese, det er helt umulig å forstå at en faktisk kan klare seg så godt etter å ha blitt så hardt skadet. Men noen har en psyke og en vilje som er så sterk at en nærmest ikke tror det er mulig, og det har Solberg. Og slike folk beundrer jeg og motiveres av :)

   Slett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...