Biografi lesesirkel XII

Northug en familiehistorie av Sverre M. Nyrønning

Da Ingalill offentliggjorde årets kategorier for biolesesirkelen sin, så syntes jeg det var leit å ikke finne "sport". Men når denne rundens kategori var "Straff og forbrytelse" så valgte jeg selvsagt å lese boken om Petter Northug Jr (og hans familie) som kom ut i fjor, bare noen uker etter den famøse fyllekjøringen. Ingalill syntes forslaget var lite godt, men Silje syntes det var så genialt at hun ble tvangspåmeldt til denne runden.

Boken har to historier på en måte. Den begynner med at manageren beskriver morgenen søndag 4.mai, hvor han får tekstmelding fra en kompis av Petter Northug som han ikke har lagret nummeret til en gang og det står bare: "Krise". Når hele Norges langrennskonge, som hadde en begredelig sesong på bak kjører i fylla, krasjer en Audi i millionklassen, rømmer fra sin skadde venn i bilen og lyver til politiet om hvem som kjørte bilen, så er "krise" et dekkende ord.
Boken tar for seg hvordan manageren får med seg en ny trener som kjenner Northug fra før og hvordan de bygger opp skikongen, slik at han igjen skal klare å ta gull i Falun, stadionet han tok sin første World Cup seier i 2006, som yngste mannlige skiløper gjennom tidene.

Men boken forteller også om besteforeldrene til Northug, hvor viktige de var for han, men ikke minst om hvordan foreldrene møttes og hvor mye de har stått på for de tre sønnene. Da pappa John Northug startet dagen med fjøsstellet, hvor han deretter smører skia til Petter og drar på skirenn, ser på hvordan det går med sønn nummer to Thomas lekende rundt føttene, og lillebror Even i bæremeis på ryggen. Mor og kone May var på jobb og kunne ikke hjelpe til, men det gjorde hun når hun ikke var på jobb.

Det er også historien om hvor lite Petter Northug ønsket å treffe foreldrene sine etter fyllekjøringen, han følte han hadde sviktet og skuffet dem. Men de møttes og sammen med manageren ble Petter Northug enig om å la seg intervjue to dager etter, slik at han ikke bare gjemte seg bort og motstanderne fikk mer vann på mølla i kritikken som har haglet etter OL. Han kom også med en pressemelding hvor han beklaget det som hadde skjedd.
Jeg likte boken. Den var lettlest, og gikk ikke i dybden av livet til skikongen. Men en får et innblikk i hvor mye jobb og innsats som ligger bak det å bli best i verden. Han lå ikke på senga og spiste potetgull og slappet av i tenårene, det var målbevisst trening mot det å bli aller best. 

Grunnen til at han ikke har det aller beste forholdet til landslaget er nok ganske sammensatt, men det går først og fremst tilbake til 2006. Da ble det sagt at den som ble norgesmester på 3 mil med skibytte skulle få bli med til OL, men Northug som vant fikk ikke bli med, han var for ung og ikke vant til høyden, sa landslagssjef Krister Sørgård. Og heller ikke da Northug avgjorde NM-stafetten ble uttaket gjort om. Og våren 2013 bryter altså Northug med landslaget og går for Coop. 

Flere omtaler av skikkelige forbrytere leser du på bloggen til Ingalill.

Kommentarer

 1. Kunne nesten vært med med denne jeg også, leste boken i fjor og likte den godt. Og kanskje aller best fordi den hadde mye historie der også og ikke bare tok for seg det fatale som ikke burde skjedd. Her er link til omtalen min om du har lyst til å lese :
  http://beathesbokhjerte.no/2014/09/26/bokanmeldelse-northug-en-familiehistorie-av-sverre-m-nyronning/

  Ønsker deg en fin dag, Gro :-)

  SvarSlett
 2. Jeg skal lese omtalen din Beathe, jeg husker faktisk at du blogget om den. Jeg linker ikke til deg i dette innlegget, siden det er en lesesirkel, men det ville jeg ha gjort om jeg hadde lest den ellers i året.

  Ha en fin dag du også Beathe :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går aldeles supert det, Gro! :-)

   Slett
 3. Næmmen hellandussen med flettestrikkevest og "parafinlykt" og greier. Rene nisse(pudding)erstatningen på coveret. Haha... Herlig! Den frontpage'n passet dårlig på Crime and Punishment. Nesten like dårlig som mitt, for jeg gjorde også en fri tolkning av månedens katgori. Godt vi er flere som havner i svarteboka til Ingalill... :-) Kjekt å lese om Northug. Jeg var keen på litt mer juicy stuff når det gjaldt forholdet til landslaget, men ser jeg må lese boka selv for å få med meg detaljene. Om det er noen detaljer der? Han er vel forsiktig nå, med å gå ut med for mye historikk. Tror den godeste Northug trenger å se fremover, ikke tilbake... Kjekk omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han er veldig nasjonalromantisk på dette omslaget, kanskje det var en metode for at folk skulle like han til tross for fyllekjøringen i 2014.

   Men ja, litt fri tolking av sjanger må være lov syns jeg, og jeg leser ikke engelske bøker en gang, så da begrenser det seg i hvertfall :) Mulig at vi havner i svarteboka til Ingalill, men damen er ikke så streng skjønner du, så jeg tror vi blir tilgitt.

   Det var ikke noen juicy omtaler av forholdet til landslaget, noe mer enn det jeg skrev, men jeg tror nok han kunne ha pøst på med mer der. Det er vel ikke lurt å si riktig alt vil jeg tro...

   Hyggelig at du likte omtalen :)

   Slett
 4. Ikke noe nytt her, dessverre.. men det er kanskje ikke så mye mer å fortelle heller? Hva han har gjort i fylla rundt omkring , holdes vel hemmelig- her er vel annet fokus.. og fyren har vel mest trent og trent og gått på ski…og spilt poker. Men omtalen din var fin den Gro.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det ikke mye nytt nei Anita, men jeg fant ut at den passet fint til denne runden, og i tillegg ville jeg lese boken også. Men jeg synes det er mest interessesant å høre om hvorfor han ble så god, hvor mye han trente som junior osv...

   Hyggelig at du likte omtalen :)

   Slett
 5. Jeg er svak for fleipete trøndermenn som går fort på ski, også trauste trøndermenn som gikk fort på ski, har vært småpikeforelsket i både Oddvar Brå, og Dæhlie, selv om jeg måtte sensure bort sistenevntes penspråk - og har strøket han fra minnet etter jeg leste biografien hans - (den var virkelig ikke god, practical jokes og småfuglskyting). Da jeg var veldig liten var jeg gal etter Ivar Formo - aner ikke om han var trønder.

  Poenget: Er at jeg er svart svak for - og svært tilgivende når det gjelder Northug, meeen, denne forsida vet jeg ikke om jeg kan overse. Flettestrikk og parafin - I mean - selv om han går rundt slik til daglig, lett nissekledd, mens han steller i fjøset (tror vi egentlig på det?) - er det et så synlig bevis på hvor langt nede de var - og hvor det tikket i hodene til pr.folkene hans - slik skal bestemor og det norske folk vinnes tilbake - ifall det ikke går så bra i Falun. Den kom vel også ganske kjapt etter skandalen? Det vrir seg litt i meg - og jeg må sporens-asap-streks ta en tur til utube - for å se femmilsspurten - og en eller annen blankøyd medaljesermoni.
  (Han burde i det minste latt seg fotografere nok i flettestrikk og parafin til at vi som stod klar for å ta han i varmen lenge før gullmedaljene haglet - kunne latt som vi trodde på det....)
  Rant slutt.

  Den eneste grunnen til at du blir tilgitt, for jeg er mye strengere enn du tror, er denne imageforbrytelsen - og at du skrev, så jeg fikk liret av meg klagen, innser at den har ulmet ei stund - til tross for at - hadde jeg vært 20 yngre, sannsynligheten er stor for at jeg ville fotfulgt han på tinder, på lovesickpuppygroupie-vis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg måtte lese andre avsnitt mange ganger, for du virket nesten små-sinna på forsiden, men så hørte jeg stemmen din si det, og da ble det bare morsomt :) Jeg synes også forsiden er litt på kanten og var ikke veldig gira på å lese den før jul, men når han gjorde det så bra i World Cup'en tidlig, så ble jeg mer gira.

   Jeg liker også småfleipete trøndere i skisporet fremfor kjedelige østlendinger som går fort, men jeg synes vi er så liten idrettsnasjon - selv om vi er fullstendig dominerende på ski - at det må være plass for alle og at lederne må finne seg at alle er ikke like.

   Ivar Formo husker ikke jeg, men han var østlending, derfor var det overraskende at han omkom i et turområde han var kjent i. Oddvar Brå han holdt jeg med også, og Bjørn Dæhlie likte jeg bedre enn Ulvang. Han var det mer artighet med, men boken hans har jeg ikke lest :)

   Slett
 6. Uff, jeg sliter med fordommene mine til denne mannen, og det gjorde jeg lenge før han kjørte i fylla! Og jeg liker ikke å være så fordomsfull, så kanskje jeg skulle lest boka og kanskje fått et nytt syn på ham? Fin omtale, takk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Petter Northug er nok en idrettsutøver, man enten liker eller misliker, så jeg tror ikke det har noe med å være fordomsfull å gjøre. Jeg ble selv skuffet over fyllekjøringen, men synes han er et friskt pust i langrennsleiren :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen