Bokhyllelesing 2015 #3

Det er tredje runde i bohyllelesingen som Hedda administrerer og jeg meldte meg på for denne gang var utfordringen: "Les en europeisk novelle- eller diktsamling fra 1900-tallet. Og jeg meldte meg på med Jo Nesbøs novellesamling "Karusellmusikk", i god tro at den kom ut i 1999. I går satt jeg på flyplassen og kladdet en omtale av den, og da oppdaget jeg at den kom ut i 2001!!! Altså, jeg er diskvalifisert, men jeg skriver en omtale allikevel for den ble lest på grunn av Bjørg og Heddas lesesirkel.
Jeg har egentlig lest den engang før, sommeren 2013, men jeg husker lite av den, for den gang falt ikke boken i smak, og jeg husket heller ikke å skrive noen omtale. Men de siste årene har jeg prøvd å utvide lesehorisonten min litt, og håpte at jeg jeg skulle like boken bedre nå, og det gjorde jeg faktisk.

Det er 11 noveller og et bonusspor i denne boken, som faktisk er utgitt som CD hvor hver novelle har fått en sang. Novellene spenner vidt med tema og steder, fra Møre og Romsdal til Spania og videre til USA. Fra en kjærlighetssyk fergekaptein, til en nordmann med forkjærlighet for tyrefekting og videre til en som blir lurt til å smugle penger i USA. Noen av historiene er lange og noen er korte, noen er fortellende, noen har raske dialoger og en foregår med mailutveksling fra sønn til mor.

Jeg likte best novellen "Penelope og Ellinor". En ungdom forteller til en omreisende om en fergekaptein som kjøpte en gammel ferge av MRF (Møre og Romsdal Fylkesbåtar), Han hadde en kone og en elskerinne på hver side av sundet, og løy til kona da han innledet forholdet til elskerinnen. Han påsto at at han hadde fått vannskrekk, så han måtte overnatte på fergen istedet for å ro hjem til henne annenhver kveld. Og hvordan ungdommen som kjenner til denne historien er så godt skrevet at den novellen likte jeg best.

En annen novelle om en astronaut ble litt for sær for meg, så den hoppet jeg faktisk over.

Novellen "Gloria" som handler om en norsk tyrefekter-entusiast som får fortalt en historie om en spansk tyrefekter var en historie jeg ikke likte da jeg leste den første gang, men som jeg likte veldig godt nå.Den dramatiske historien om den unge tyrefekteren som ikke fikk sin forlovede er veldig godt skrevet og jeg lot meg underholde.

Gå inn på bloggen til Hedda og les om andre novellesamlinger, som faktisk er fra 1900-tallet.

Kommentarer

 1. Da jeg leste Rødt blod tidligere i vår fant jeg frem Karusellmusikk for å ta en ny runde med Nesbøs noveller. Kom aldri så langt, men jeg måtte bare titte inni min utgave og se om kanskje den kom ut før tusenårsskiftet. Nei, dessverre :) Fin omtale, kanskje jeg skal lese den når jeg er ferdig med mine svenske krimnoveller senere i dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde det stått 1999 i boka di Tine, da hadde jeg blitt glad :) Takk for at du likte omtalen, synes det er vanskelig med noveller, enten må en skrive mye eller så ganske lite. Noveller er morsomt å lese i allefall :)

   Slett
 2. Hmm.. jeg var ikke en gang klar over at Nesbø hadde skrevet novellesamling... Alt man lærer! Jeg har kastet meg over en diktsamling fra 1900-tallet. Jan Erik Vold's Kykelipi. Leste den i begynnelsen av mars, og hadde helt glemt ut å skrive omtalen til Bokhyllelesing. Takk for påminnelse! (Jeg er ikke så glad i Nesbø, så kanskje jeg liker novellesamlingen?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda Marianne, han har det og den er ganske bra. Og liker du ikke krimmen til Nesbø så kan dette være et godt alternativ. Bare så synd jeg bommet på tidsepoken...

   Jan Erik Volds diktsamling, gleder meg til å lese omtalen din Marianne :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

Heksen av Camilla Läckberg

Mars oppsummering 2019