Zweet av Marit Kaldhol

Etter å ha lest Marit Kaldhols nydelige roman: "Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz" fra i fjor, var jeg ikke i tvil om at jeg måtte lese hennes nye roman som skulle komme ut nå i våres. Og nå er det lest, og jeg ble ikke skuffet, boken levde opp til mine forventninger.
Denne gang har Marit Kaldhol skrevet en ungdomsroman som også egner seg for voksne. Handlingen starter med en livsfarlig gasslekkasje og en ungdomsskole som blir evakuert og hvordan tre tiendeklassinger opplever evakueringen.

De tre tiendeklassingene er Lill Miriam, Ruben og Susan og de takler denne situasjonen på forskjellig måte. Lill Miriam er veldig opptatt av insekter, og spesielt bier. Og under evakueringen forsvinner hun fra lærerne og de andre elevene, hun løper opp på loftet av skolen. Det blir satt i gang søk etter henne med helikopter og det kommer på nyhetene at hun er forsvunnet, men ingen finner henne.

Jeg synes dette er en trist bok, for det kommer frem at Lill Miriam ble mobbet på skolen og har få venner. Kanskje det var derfor hun forsvant? At hun rett og slett ønsket oppmerksomhet? Eller rett og slett ønsket å bli borte?

De tre tiendeklassingene har vært sitt kapittel hvor de opplever tidligere hendelser på hver sin måte. Hvem har rett? Hvem tar feil? Blant annet var det en episode hvor Lill Miriam nesten druknet og Susan og venninnene hennes dro henne opp på stranden og forlot henne hjelpeløs. Ruben kom like etterpå og hjalp henne til bevissthet, uten at han skjønte hvordan hun kunne bli liggende der. 

I kapitlene til Lill Miriam og Ruben er avsnittene skrevet som små og litt lengre dikt. Det er svært virkningsfullt og fint i denne boken med alvorlige tema. en må stoppe opp og fordøye ordene litt mer på den måten. Mens i kapitlet til Susan er avsnittene skrevet som i "vanlige" romaner.

Marit Kaldhol har et nydelig språk i bøkene sine som jeg først oppdaget i fjor. "Zweet" er en bok en leser ut ganske raskt, men som sitter i hodet mye lengre, Jeg leste den ut for en uke siden, men tenker på den enda.

Les også Tines fine omtale av boken. Og takk til Samlaget for leseeksemplar jeg selv spurte etter.

Kommentarer

 1. Holder på med denne nå og har kommet omtrent halvveis. La merke til at kapitlet om Lill- Miriam var skrevet i "diktform" mens når jeg kom til Susans (som jeg holder på med nå) var det skrevet som "vanlig roman". Trist å lese om hvordan Lill-Miriam hadde det. Enig med deg i at Kaldhol har et nydelig språk i bøkene sine. Ønsker deg en fin dag, Gro! :-)
  Hilsen Beathe

  http://beathesbokhjerte.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Da leser du en veldig god bok om dagen Beathe :)

   Kaldhol har et eget språk i bøkene sine synes jeg, og jeg har likte veldig godt de to bøkene jeg har lest. Skal søke opp flere bøker av henne etterhvert, for hun fortjener å bli oppdaget.

   Ha en fin dag du også :)

   Slett
  2. Ja, jeg er helt enig med deg! Ser ut som hun har skrevet en del bøker, og jeg ser at Line er blurbet fremme i boken som gjaldt en ungdomsbok som heter "søkeord: ayotzintli " og kom ut i 2010, Den må jeg sjekke ut.

   Slett
  3. Den boken skal jeg i hvertfall lese, for den har Line snakket så mye pent om også. Jeg skal ha Marit Kaldhol-måned i juni, så jeg satser på å lese den da :)

   Slett
 2. Overrasker meg ikke at denne falt i smak med tanke på hvor godt du, (og mange andre, meg selv inkludert) likte Lodz. Hadde tenkt å hoppe over da jeg leste et sted at det var en ungdomsroman, og jeg pr. idag ikke har tid til slikt - kanskje til vinteren, men fristet blir man jo, jeg likte tross alt den forrige.

  (Forresten: til komiteen
  , min nye kjepphest og kampsak, få ungdomsbøkene inn blant romanene
  , vær forberedt på mye gnål om dette framover!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Egentlig overrasker det ikke meg heller, men samtidig Lodz-boka var bare så god, at jeg hadde høye forventninger, som faktisk ble innfridd. Du kan lese denne til høsten, det kan passe godt med tematikken i boken også.

   OKEI, jeg skal forberede de andre i komiteen på din kampsak, så vi er forberedt :)

   Slett
 3. Jeg skal lese denne, men vil vente til det nærmer seg lanseringsdagen (vi har blitt invitert til lanseringen av boken ved det lokale biblioteket i slutten av måneden). Visste du at Lill Miriam er hovedpersonen i novellen "Alle vi" fra flere år tilbake? Novellen slutter brått, så vi vet ikke om hun dør eller ikke. Før nå. Kaldhol forteller i et intervju at hun har fått så mange henvendelser om å avsløre hvordan det gikk med henne at hun bestemte seg for å skrive henne inn i boken. Jeg gleder meg veldig til å lese denne, og må friske opp igjen med å lese novellen først.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lena, det visste jeg ikke, at Lill Miriam var i en novelle fra flere år tilbake. Jeg har ikke lest noe av Marit Kaldhol før i fjor og jeg er vilt begeistret for hennes måte å skrive på. Skal kjøpe flere bøker av henne før juni, da er det Marit Kaldhol måned på bloggen.

   Gleder meg til å lese din mening, jeg skjønner at du vil vente til lanseringsdagen :)

   Slett
 4. Å, da anbefaler jeg "Søkeord Ayotzintli".

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har Line anbefalt også, og når du også anbefaler den så skal den leses :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Kniv av Jo Nesbø

Setesdalsmønster på tovet sitteunderlag