Klokken og sengen av Eline Lund Fjæren

Enda en gang har jeg lånt en bok på e-bib, men denne tok det lengre tid å lese enn den forrige. "Klokken og sengen" av Eline Lund Fjæren er en tung bok å lese, og jeg leste ofte bare et kapittel for å ha en pause på noen timer og lese videre.

Boken handler om ei ung jente på nitten år som flytter til Bergen for å studere og jobbe ved siden av. Hun flytter inn i en liten ett-romsleilighet, men møter ikke opp på forelesningene. Hun søker på jobber, men får ingen. Ei venninne har hun i byen og det er snille Julie, som tar kontakt og prøver å ha henne med ut. 

Hun har altså flyttet fra det trygge barndomshjemmet, til en tilværelse hvor hun er helt alene, og etterhvert blir hun blakk og ensom.

Boken er krevende å lese fordi det er ikke så mye som skjer, og vi hører om forfallet til denne jenta etterhvert som tilværelsen blir mer og mer ensom og trist. Hår som faller av i dusjen og støv som samler seg i alle kroker av leiligheten. 

Jeg anbefaler flere blogger å lese denne, selv om den er krevende og ikke mest oppløftende, men Eline Lund Fjæren skriver godt, og så er det veldig troverdig, selv om det er dystert. Dette er en bok som kommer til å få en nominasjon til Bokbloggerprisen neste år, det kan jeg si med en gang.

Bildet har jeg lånt fra Forlaget Oktober sine sider.

Kommentarer

 1. Om ikke annet blir jeg nysgjerrig på hva du finner tungt å lese. Handlingen du beskriver her minner meg veeeeldig om noe jeg har lest før, uten at jeg kommer på hvilken bok det var (kanskje det bare var en novelle?) Noen som vet hvilken bok jeg tenker på?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fant det tungt å lese fordi det var så lite oppløftende lesing, lite positivisme. Men Lund Fjæren er så ung og hun skriver godt, så derfor måtte jeg lese ferdig og dere er jeg glad for. Jeg trengte bare mange pauser :)

   Hvilken bok du tenker på vet jeg ikke dessverre.

   Slett
 2. Tenker du på Et sted skinner det, Tine?
  Nuvel- jeg ble ikke fristet til å lese denne, ikke nå. Men det kan hende jeg tar den opp og kikker på den hvis den står utstillt på bib en dag.. Man kan jo ikke gå glipp av mulige gode bøker heller;) Ha en fin uke Gro.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er litt i tvil om jeg skal lese "Et sted skinner det", for noen skryter av den, mens andre sier den er dårlig. Jeg får se utover bokhøsten tenker jeg.

   Boken er kort da Anita, så om du får lyst til å lese "Klokken og Strengen" så går det rimelig fort, selv om jeg brukte lang tid.

   Ha en fin uke du også Anita :)

   Slett
 3. Jeg er så glad for at du likte denne, Gro! Jeg har den på min høstleseliste, og gleder meg stort.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til å høre hva du sier om boken Silje :)

   Slett
 4. Det var faktisk denne jeg tenkte på da jeg plukket opp de Skinner Det. Bladde i den på Eldorado og syntes den så interessant ut. Så valgte jeg feil bok. Vel, jeg er ikke sikker på at dette er for meg, men jeg hadde lyst til å lese den i utgangspunktet og satser på at den er mye mye bedre enn Riiser-Larsen sin. Jeg gjør som Anita, står den og lyser mot meg på bib - tar jeg den med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det som slo meg er at dette er en ganske "smal" bok, slik som det finnes "smale" filmer, om du forstår hva jeg mener. Men jeg likte boken, tross alt, men jeg skjønner at den ikke frister.

   Slett
 5. Denne vil jeg lese! Den høres litt ut som om den kan minne om "Heldigvis blir jeg ikke lagt merke til" av Liv Marit Weberg, men Weberg bruker mye humor i det dystre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var litt dyster Mari, men jeg likte den da jeg leste den. I ettertid har jeg lest langt lystigere bøker, så derfor havner denne litt bakleksa når årets bøker oppsummeres :) Men Eline Lund Fjæren skriver godt syns jeg.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Anne Karin Elstad et portrett (som hennes dager var) av Hilde Hagerup