Biografi lesesirkel XV

Alexander  Wisting "Hjalmar Johansen, seierens pris, en biografi"

Femtende runde av biolesesirkelen til Ingalill, og jeg henger med. Denne gangen skulle vi lese om eventyrere, hvor vi har et hav å plukke ut spennende menn og kvinner og hva de har gitt seg i kast med. Jeg valgte en mann fra Skien, som var med Fridtjof Nansen til Nordpolen (i hvertfall så langt de kom) og Roald Amundsen med i gjengen som skulle til Sydpolen, men ble en av de som ikke ble med det siste stykket. Mannen heter Hjalmar Johansen, og han valgte å ta sitt liv i januar 1913.

Jeg må si det at jeg hadde nok ikke hørt om denne mannen før, men så har ikke norsk polarhistorie interessert meg så veldig heller. Har hørt om Nansen og Amundsen selvsagt, men jeg har ikke fulgte med på TV-seriene som er gått med de. Men dette ble en fascinerende historie. 

Hjalmar Johansen var en habil skiløper, og ble i tilegg verdensmester i turn. Han hadde en hang til å føle at han skulle bli noe stort, og søkte tidlig hos Nansen om å få bli med Fram til Nordpolen. Og han var den eneste som fulgte Nansen så langt som han kom til Nordpolen, og på vei tilbake til Fram holdt de på å omkomme. Men Johansens gode skiegenskaper berget dem, noe Nansen satte pris på ved å hjelpe Johansen da han tydde til alkoholen etter ekspedisjonen.

Hjalmar Johansen kom hjem til berømmelse og sus og dus, og til Hilda som ventet på han i fem år mens de var på vei til polen. Men da interessen dalte og hverdagen kom, så ble det ikke som Hjalmar og Hilda håpte. De fikk fire barn og bodde mye av den første tiden i Nord-Norge, men så begynte Hjalmar Johansen å mishandle Hilda i fylla, så til slutt fikk hun nok og reiste hjem til Skien til familien sin og stablet sitt eget og barnas liv på beina, mens Hjalmar sank lengre og lengre ned.

Redningen kunne ha vært turen til Sydpolen, men han røyk uklar med Roald Amundsen og dro hjem før de andre, og hyren brukte han til alkohol. Til slutt så han ingen annen utvei enn å ta med seg en tjenesterevolver og ta sitt eget liv, bare 45 år gammel. 

Fun fact (syns jeg) er at Hjalmar Johansen var med på å grunnlegge idrettslaget Odd. Bildet er lånt fra Kagge Forlag.

Kommentarer

 1. (Oj, hele kommentaren forsvant siden jeg måtte logge på, kjedelig) Fin omtale Gro. Trist skjebne han led han Hjalmar, synes synd på både han, Hida og barna. Minnes at Berit (eller var det MArianne?) skrev om ham tidligere også.. Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, veldig trist skjebne han led han stakkars Hjalmar, så noen ganger er ikke suksess det beste i livet. Og så er det interessant å lese om en som var med på begge ekspedisjonene også :)

   Jeg syntes veldig synd på Hilda og barna, det var ikke så lett å bli skilt på begynnelsen av 1900-tallet og i tillegg bodde de da i Nord-Norge og Hilda ville tilbake til familien i Skien...

   Slett
  2. JA, det er sikkert. Og her er en til som led en trist skjebne på Fram, ny bio om Polarlegen som ble narkoman: http://www.gyldendal.no/Fakta-og-dokumentar/Biografier-og-memoarer/Polarlegen?utm_source=gyldendal-litteratur&utm_medium=Nyhetsbrev&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified Har foreslått en egen kategori for de som ruset seg for mye, til neste år, så kan jeg få med rockerne også.;)

   Slett
  3. God ide Anita! Da har Lundkvam boken kommet i pocket, så da kan jeg lese den :) Men ja, da blir det mange rockere å velge blant. Skal inn Gyldendal sine sider å se nå om Polarlegen.

   Slett
 2. Anbefalar Ragnar Kvam jr og 'Den tredje mann' som også handlar om Hjalmar Johansen! Dette er mannen som bidrog til Nansen og Amundsen sine triumfar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble referert mye til "Den tredje mann" boka av Ragnar Kvam, og jeg antar at den er interessant å lese :)

   Slett
 3. Ser der dette var slett ikke Kvam. Husket historien fascinerte meg da Berit skrev, hadde heller aldri hørt om han, svunnet hen i skyggen av Amundsen og Nansen. Skjønner jo at det tok på i ettertid, spesielt siden han både reddet liv og bidro til de andres ære. Synd dog med den mishandlingen (så langt ned har ennå ikke Lundekvam - er halveis - sunket.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet ikke om jeg skal lese Lundkvam, selv om alle skryter av den. Spurte om leseeks, men de gadd ikke en gang å svare, og da kan det være det samme. Mishandling er så lavt som du kan synke, så gudskjelov for at han ikke fysisk da, den godeste Lundekvam.

   Men fascinerende historie om Hjalmar Johansen, en leser mye interresant gjennom disse biorundene :)

   Slett
 4. Har aldri hørt om mannen før jeg heller (og blander fremdeles sammen Amundsen og Nansen, shh), men har fått lyst til å lese om flere polarhelter etter biorunden, så mannen noteres. Historien høres like deler fasinerande/tragisk ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg blandet Amundsen og Nansen før, men etter å ha lest om Hjalmar Johansen, så har jeg klart å skille dem. Akkurat det at historien om Hjalmar Johansen endte så tragisk gjorde at jeg valgte han til denne biorunden :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen