Fortellingen om øde av Ida Hegazi Høyer

Jeg må si jeg hadde veldig høye forventninger til Ida Hegazi Høyers nye bok som kom i høst. Hennes forrige bok "Unnskyld" likte jeg veldig godt og jeg ble dratt inn i historien med en gang. Men etter å ha hørt flere bloggere være lunkne til denne boken, så var forventningene skrudd ned. Og på den måten ble jeg ikke skuffet. Det er ikke årets beste bok og den kunne nok ha blitt redigert bedre, men historien var fengende og lettlest.

Hovedpersonen er tannlegen Carlo som trekker ut alle sine tenner og reiser til en øde øy i Stillehavet. Det er i tiden etter første verdenskrig og Carlo rømmer altså fra Europa. Der er ikke tilværelsen så bra som han ønsket, og han skriver reisebrev om et paradis som blir glorifisert. Disse blir plukket opp av forbipasserende båter. Og på den måten frister han et ektepar fra Tyskland til å komme og leve på en øde øy. Senere kommer også en helsprø baronesse, med fire elskere, og det gjør ikke situasjonen bedre og øya går fra idyll og paradis til å en kamp for tilværelsen. 

Handlingens hovedramme er sann. Det var faktisk mennesker som dro til Galapagos øyene i Stillehavet og bosatte seg, men forsvant, endte som lik og noen overlevde. Ida Hegazi Høyer har skrevet en roman med det som ramme og det var en underholdende bok. Jeg likte boken, men den er ikke årets beste. 

Takk Elisabeth for lånet av boken, andre bloggere som har lest boken er: Tine, Beathe, Ingalill og Anita.

Kommentarer

 1. Flott omtale! Det er artig å kunne skrive så pass surrealistisk, bygget på faktiske hendelser. Jeg hadde store forventninger, hadde vel ikke fått med meg så mange negativve omaler, og Høyer har jo imponert før. Sånn humørmessig traff denne boken perfefkt hos meg :) Takk for linking!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine, og selvsagt linker jeg :)

   Jeg tror du leste denne boken tidlig, slik at det ikke var så mange lunkne meninger å lese. Anmeldere i avisene har gått fra 5'ere til 2'ere har jeg lest, så denne er det mange meninger om. Jeg syntes den var underholdende.

   Slett
 2. Artig at du likte boka, selv om ikke jeg gjorde det, - eller: historien var fascinerende, men ikke språket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Historien var bedre enn språket, men jeg lot meg ikke irritere over det, boken alt i alt var bra, synes jeg :)

   Slett
 3. Det er som du sier litt ulik oppfatninger om denne boka, så jeg er spent på den. Syns den virker eksotisk, men det er sikkert fordi Galapago er eksotisk :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en ganske eksotisk bok, en eksentrisk lege blir venn med en stor øgle for eksempel. Men en øde øy i Stillehavet er uansett eksotisk da :) Boken er absolutt verdt å lese.

   Slett
 4. Akkurat her at jeg større glede av å lese den egentlig historien enn Høyers fiksjon. Spesielt at en av de døde på stranda var var Strandveien, rett over veien for min mormor. De kjente nok hverandre - og det er synd hun ikke er her så jeg kan spørre - hva dette var for en dude.... reise sånn til øy - og død på strand.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har googlet på nettet etter mer historie rundt den virkelige historien, men spennende at en av de døde var naboen til din mormor. Men ja, enn å reise til en øde øy og så dø på stranden.... Men alt i alt så ble jeg underholdt av denne boken :)

   Slett
 5. Jeg er veldig nysgjerrig på denne historien, kanskje aller mest den virkelige, for den var helt ny for meg da Høyer selv nevnte den på utdelingen av BBP i høst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble også veldig nysgjerrig da Høyer snakket om dette på BBP-utdelingen. Og jeg må si jeg har googlet masse om Galapagosøyene og folk som bosatte seg der, etter at jeg leste boken. Veldig interessant historie, og på grunnlag av det og de karakterene Høyer skriver om så synes jeg dette ble en bra bok :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Kniv av Jo Nesbø

Setesdalsmønster på tovet sitteunderlag