Bokhyllelesing #3 2016

Noen ganger går det veldig trått med lesingen og det gjorde det med denne boken, som jeg leste i forbindelse med Bokhyllesingen som Hedda administrerer.  Denne gangen var utfordringen å lese et middelalderverk, eller en bok med handling lagt til middelalderen. Jeg valgte det siste, da jeg leste Sigrid Undsets "Kransen". En bok jeg slepte meg igjennom som 20-åring, men som jeg 23 år senere likte veldig godt.

"Kransen" er første bok i trilogien om Kristin Lavransdatter, en velkjent romanserie som Sigrid Unset skrev. Bok starter når Kristin er ei lita jente, og følger henne gjennom oppveksten, hvor hun blir lovet bort til nabogutten Simon, men selv om hun er trolovet forelsker hun seg i Erlend fra Husaby. En staselig mann, men ikke med det beste ryktet og Lavrans og Ragnfrid, Kristins foreldre er ikke ikke veldig begeistret.

Kristin velger å bo blant nonner i et år, og under dette året møtes Erlend og Kristin og kjærligheten blomstrer. Og innen de rekker å bli gift er Kristin gravid og er bekymret for at det skal synes når hun tar på seg brudekjolen.

Boken var tung å lese i den forstand at språket er umoderne. Jeg brukte veldig lang tid på denne boken, men i motsetning til forrige gang jeg leste den, så syntes jeg at det er en veldig fin historie. De to andre bøkene i serien er uleste, for jeg ga opp etter denne tidlig på nittitallet, men nå i sommer skal jeg finne dem fram igjen og lese dem. Jeg har blitt inspirert til å fullføre historien nå.

Bildet har jeg lånt fra Aschehoug

Kommentarer

 1. Eg visste at eg kom til å slite med denne, og sjølv om eg har ein engelsk versjon av trilogien i bokhylla har eg valgt å låne lydboka på biblioteket. Kransen er ferdighøyrt, eg er nå halvveis i Husfrue og Korset skal og høyras før eg skriver noko. Blir neppe ferdig denne veka, men det gjer ingenting.

  Eg syns historien er grei, men litt gammeldags, og det er lite truleg at eg faktisk hadde blitt ferdig om eg hadde lest og ikkje høyrt. Litt tvangslesing over det heile syns eg ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg visste også at jeg ville bruke lang tid på denne, allikevel brukte jeg mer tid enn jeg regnet med. Men jeg likte historien, litt gammeldags ja, men jeg tenker at Undset beskriver en annen tid enn det jeg vanligvis leser.

   Jeg kunne aldri ha hørt historien, da hadde jeg mistet konsentrasjonen for lengst:)

   Slett
 2. Jeg vet jeg har prøvd meg på Kristin Lavransdatter for lenge siden, men husker at jeg smøg boken tilbake i mamma sin bokhylle uten så alt for mye om og men. Tror jeg må ta Elida sitt råd hvis og når jeg skal prøve meg igjen. Det er sikkert rett som du sier Gro, at alder og forsøk nummer to gjør det lettere, og selvfølgelig det å være mentalt forberedt på hva som kommer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror det er en stor fordel at man vet hva som kommer i boken, og ikke tror det er en lettlest romanserie :)

   Og så er det godt å lese at det er flere enn meg som synes de er tunge å lese, jeg trodde det var bare meg en stund. Men "Kransen" er en veldig god bok synes jeg :)

   Slett
 3. Har lest bøkene om Kristin Lavransdatter to ganger, men det begynner å bli en del år siden. Husker godt at språket var relativt tungt, men historien fenget likevel. Fikk nesten lyst til å starte på en runde til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg blir gald når jeg ser at flere synes at språket er tungt og at det ikke er bare jeg som syntes det. Men historien om Kristin Lavransdatter er veldig bra, med utgangspunkt i Kransen.

   Slett
 4. Jeg er veldig glad i Kristin Lavransdatter. Leste - som deg - disse første gang på nittitallet, og gjenleste for noen år siden. Dvs, siste boken kom jeg første gang aldri igjennom. Også som "voksen" (om en som skal være voksen klarer å skrive slikt uten anførselstegn) slet jeg veldig med Korset.

  Men herrefred så verdt det, det er. Oppvekstskildringen, kjærligheten, konfliktene, religiøsiteten... alt i disse historiske rammene. Jeg unner alle å la seg suge inn i den verdenen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, da spørs det om jeg klarer å komme meg igjennom "Korset", jeg syntes "Kransen" var vanskelig nok.

   Men enig med deg, selv om jeg syntes det tok lang tid, så er det verdt å lese Kristin Lavransdatter, selv om jeg kan snakke kun ut fra bok 1.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Anne Karin Elstad et portrett (som hennes dager var) av Hilde Hagerup