Biografi lesesirkel XIX

Kampene et portrett av Kim Friele

Denne rundens tema i biografilesesirkelen til Ingalill er "Rettferdighetens navn" og det er Pia som valgte tema. Jeg surfet rundt på e-bib og fant denne boka fra 2015 om Kim Friele, kvinnen som kjempet for hardt for de at de homofile skal ha rettigheter på lik linje som heterofile. Synes boken var spennende med tanke på at det er pride i Oslo til helgen, og tillegg til den stygge massakren som skjedde i Orlando tidligere i uka.

Men tilbake til Kim Friele så var det spennende å lese hvor mange runder hun måtte gå for å blant annet avskaffe paragraf 213 i straffeloven som "kriminaliserte homoseksuelle handlinger mellom menn" og sørget også for at "homofili" ble strøket som en psykiatrisk diagnose.

Men Kim Friele, som nå er 81 år, giftet seg tidlig med enn mann, men ganske tidlig oppdaget hun at hun hadde følelser for kvinner fremfor menn, og skilte seg ett kort tid. Hun fant til slutt sin partner i Høyre-politiker Wenche Lowsow og de to ble det aller første paret som inngikk partnerskap da Norge i 1993 innførte at personer av samme kjønn kunne inngå partnerskap. Men Friele og Lowsow måtte skjule sin kjærlighet lenge, før de ble et offentlig par, for det var ikke bare bare for en stortingspolitiker å stå frem som homofil på slutten av 70-tallet, begynnelsen av 80-tallet.

Kim Friele har også fått mange priser, blant annet Fritt ord-prisen i 1978. En pris hun ville returnere over 30 år senere fordi Nina Karin Monsen mottok prisen, en tildeling Friele hadde mange meninger om. 

Det er Ola Henmo som har skrevet biografien og den er god, men det ble av og til mange paragrafer, årstall og kamper hvor de kjempet for de homofiles rettigheter, hvor det var mye stridigheter internt, men allikevel er jeg svært imponert over Kim Friele og alt det hun har fått til med sin kamp.

Flere omtaler kan du lese på bloggen til Ingalill.

Kommentarer

 1. Tydelig at dere leste en ganske kort bok (om enn sterk), siden dere tre som har valgt Friele allerede har publisert. Og jeg som skal skrive mitt innlegg kommer ikke i gang fordi jeg må lese deres først, samt surre litt på fb.
  Men nu--altså.

  Flott omtale Gro. Kim Friele var en sterk dame, slike må til for å få gjennomslag for endringer og for å få folk med seg i kampen.

  Og helt enig, ang aktualitet jfr Orlandotragedien og Oslo Pride.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for ros Anita!

   Jeg har ventet litt på anmeldelsen din altså, du er alltid så kjapp! :) Ja, boka om Kim Friele er kort, men jeg føler at det var ikke noe som var kortet ned, bare at den var informativ, og god. Og ikke minst for ei dame! Jeg er mektig imponert over henne altså :)

   Slett
  2. Bare hyggelig Gro!
   Jeg har skiftet jobb og jobber turnus, så det går litt tregere med lesing for tiden, men ble ferdig med boka i går.
   Har tatt noen bilder fra boka nå, som skal inn i innlegget, så kommer jeg vel i gang snart. :)
   Ja, man kan få mye info i en kortere bok også- det er jo hva man får med , hvordan man skriver det, som teller.

   Slett
  3. Da gleder jeg meg til å lese om Che Guavara i morgen :)

   Slett
 2. Der var din omtale ja..
  Artig at me er tre stykker som har lest den same boka og at me kjem med tre ulike presentasjonar. Men begeistringa og beundringa for hovudpersonen er den same for oss alle tre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig morsomt at vi var tre som leste samme bok, for det er tre vidt forskjellige omtaler! Men ja, felles for oss er at vi lar oss begeistre og beundre av den lille men allikevel store dama :)

   Slett
 3. Veldig kjekt å se at dere er samstemte om denne boken, har den på leselisten allerede, men din omtale bekrefter dette valget. Ha en fin dag Gro!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine! Og les denne boken, den er veldig bra - men aller mest fordi det handler om ei bra dame :)

   Slett
 4. Det er tydelig at vi alle tre har svært stor sans for Kim Friele, men at vi opplever boka forskjellig. Igjen. Og det er bra. Det får meg til å fundere på ting dere andre reagerte på og tenke nye tanker. Litt spesielt at vi plukket samme dama all den tid det er så mange biografier der ute. Jeg syns det var spesielt kjekt med denne boka fordi den også forteller om norsk tros- og livssyn og hvordan dette har endret seg over årene. Gudsjelov og takk for det. Men det er viktig som Friele påpeker, vi må ikke ta noe som gitt og kjempe hele tiden for det vi har troen på. Om det er homofile rettigheter, skolesystemet, det politiske vesenet, religion eller moral/etikk. Det blir ingen utvikling om man kun legger seg på rygg og nyter det andre har kjempet for. Og DET kom veldig godt fram i boka, syns jeg. Bra dame, bra bok, og jeg likte godt vinkelen forfatteren brukte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enig med deg Marianne, bra dame og bra bok :)

   Slett
 5. Norge har mye å takke Kim Friele for! For en dame, og alt hun har orket å stå i! Jeg tror vi heterofile har vel så mye å takke henne for som de homofile. Hvilke holdninger, hvilke verdier, hvilket menneskesyn ville vi hatt uten alt hva Kim Friele har kjempet for og oppnådd! La oss ta vare på dette! Og la oss alle kjempe for å fremme disse verdiene. Det er ikke de homofiles jobb, det er vårt alles felles ansvar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at vi alle har mye å takke Kim Friele for, og jeg håper flere leser om henne og forstår hvor mye hun faktisk har klart å oppnå :)

   Slett
 6. Jeg sirkler meg sakte rundt blant bioinnleggene. Tror jeg har kontroll nå. Tror også jeg må lese om Friele, muligens allerede i neste runde. Det fine med det er at da trenger man nesten ikke skrive - bare linke til alle eksisterende omtaler.

  Litt skeptisk til alle årstall og paragrafer, det var mye sånt i boka jeg leste også. Måtte ta meg litt sammen for å få overblikk, ble så opphengt i de forskjellig møtene og avstemmingene. Pluss, pluss at den ligger på ebokbib.

  SvarSlett
  Svar
  1. Alltid pluss at bøker ligger på e-bib :)

   Men les den neste runde, er spent på hva du synes også :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen