Biografi lesesirkel XXI


Doris Lessing. En litterær forfølgelse av Elisabeth Beanca Halvorsen.

Denne gang hadde jeg bestemt meg for å ikke delta i biografi-lesesirkelen til Ingalill, men så lot jeg meg lett overtale av Ingalill og Anita til å lese denne biografien om Doris Lessing, og det angrer jeg ikke på. For dette var en god og original bok.

Doris Lessing ble født i Persia 22 oktober i 1919 og døde i London 17.november i 2013. Hun ble altså 94 år og skrev mange bøker og ble belønnet med Nobelprisen i litteratur i 2007. 

Elisabeth Beanca Halvorsen har skrevet en ganske utradisjonell biografi. Hun har skrevet et skuespill som heter Forestilling om perlehøne, som er som en rød tråd i boken, og den handler om Doris Lessing og hennes romanfigurer. At forfatteren har lest mye Doris Lessing, det skjønner en fort når en leser boka, og hvordan hun fletter inn fakta om Doris Lessings liv, med dialogene fra skuespillet.

I tillegg har Halvorsen skrevet flere notatbøker fra sine reiser for å trø i fotsporene til Doris Lessing, og utdrag av disse ble også flettet inn i boken, sammen med fakta og skuespill. Hun har også mange noter underveis som kommer etterhvert kapitell, og derfor blir det lett for leseren å lese dem, istedet for at det kommer helt til slutt, og da er det så mange noter at jeg orker ikke å lese dem da.
Å lese om Doris Lessing som dro flyttet hjemmefra fra som 15 åring for å komme unna sin mor, som giftet seg som 19-åring og reiste fra mann og barn som 23 for så å gifte seg på ny og få en sånn noen år senere, og for så flytte til London med denne sønnen er spennende lesing. Det er spennende å lese om at hun jobbet for kommunistene og hvordan hun fikk suksess med bøkene sine, og spesielt med "Det synger i gresset". Dette er en dame som det spennende å følge livet til og Elisabeth Beanca Halvorsen har gjort det på en strålende måte. Les også Anitas grundige omtale.

Flere omtaler hos Moshonista og bildet har jeg lånt fra Gyldendal.

Kommentarer

 1. Så bra at du likte denne boka Gro. Nå ble jeg glad.:) Herlig omtale fra deg:) Og ja, jøss for en spennende og sterk dame Doris Lessing var!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boken er en av de beste jeg har lest av de i åpen klasse i år, og den vil bli nominert til Bokbloggerprisen av meg :)

   Og ja, Doris Lessing, for en dame altså, svært spennende å lese om henne!

   Slett
  2. Kjempebra, den står sterkt hos meg også, men jeg har fortsatt noen sakprosabøker igjen å lese...

   Slett
  3. Det er enda to måneder igjen til avstemningen skal foretas, så det kan komme flere bøker, men den kommer høyt opp - det vet jeg allerede nå :)

   Slett
  4. Ja, det gjør den nok hos meg også. Vi kan jo stemme på syv i første runde, hvis det blir som i fjor.. :)

   Slett
  5. Vi har ikke snakket om noen endringer, i hvertfall ikke enda... :)

   Slett
 2. Spennende å høre om denne forfatteren, som hadde bursdag i går :) Har ikke lest noe av henne, tror jeg, men det er absolutt på tide. Kanskje jeg skal begynne med Halvorsens bok, for å bli kjent med henne (og siden du lokker med Bokbloggprismateriale...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har kun lest en Doris Lessing bok, men det er ikke nødvendig å ha lest noe av henne for å få utbytte av boken. Ja, i går hadde hun bursdag :)

   Håper du leser boken så jeg kan høre hva du sier, for boken er god. Og litt original i måten den er skrevet på.

   Slett
 3. Denne har jeg liggende på lur og nå kom den plutselig langt opp på TBR bunken. Jeg har lest "Det synger i gresset" av Lessing og den likte jeg veldig godt, skal definitivt lese mer av henne. Fin omtale, Gro :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Beathe, så bra du likte omtalen og at du ble fristet til å lese. Jeg gleder meg til å lese din mening om boken, litt annerledes men en veldig god biografi altså :)

   Slett
 4. Tenk å gå fra nesten skulk (grøss) til nominasjonsbok. Det kaller jeg suksess -). Bør vel få lest denne boka jeg også, synd den ikke passer i neste kategori, men skal prøve å presse den inn, er bare så udisiplinert for tida. Vanskelig å lese selv de enkleste ting. Har derfor gått tilbake til svenskekrimmen - det eneste som virker....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takket være Anita og deg så ble det en skikkelig højdare på lesefronten i forrige uke. Jeg koste meg mens jeg leste denne boken, og det er andre gang jeg liker å lese om en forfatter. Forrige gang var om Kjell Askildsen. Før mislikte jeg å lese om forfattere, syntes de var så kjedelige...

   Jeg tør ALDRI å skulke igjen, og holder på å planlegge hva slags bok jeg skal lese neste gang og blogge på riktig dato, man kan ikke slutte i biografilesesirkelen altså, der går grensen :)

   Akkurat nå leser jeg Linn Strømsborg, du dør ikke - den liker jeg. Du må lese norske bøker nå vet du, mot slutten av året :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen