Bøddel av Torgrim Sørnes

"Bøddel" av Torgrim Sørnes er kortlistet til Bokbloggerprisen i Åpen klasse. Denne boken ble for meg en todelt opplevelse.

Bokens hovedperson er Mathias Fliegenring som ble født 1685 i nærheten av Hamburg og ble dømt til døden i Trondhjem i 1729, for å ha drept sin datter. Fliegenring var en bøddel, og boken handler mye om levevilkårene og levestandarden på den tiden, og hvordan bødlene jobbet.

Første halvdel som omhandler tiden før Fliegenring kom til Trondhjem, fra Hamburg via Helsingør var langdryge greier. Det var mange navn og mange årstall å lese, og det hele ble kjedelig, 

Da bøddelen omsider kom til Trondhjem for å bedrive sitt virke så ble det mer interessant. Det var spennende å lese om hvor han dro for å halshugge, piske eller å brennmerke de som var tiltalt. Dette henger sikkert med at jeg er mer kjent på de trakter, og det var grunnen til at det var spennende.

Dette er ikke en bok for sarte sjeler, for her er det mye halshugging og andre tøffe straffer som de tiltalte fikk. Og det var veldig ofte kvinner som ble dømt. De fikk sin straff ofte for å ha drept sine egne barn da de ble gravid utenfor ekteskap, noe som var stor synd på denne tiden.

Som sagt en todelt opplevelse, men ganske interessant om norsk bøddelhistorie for min del. Flere omtaler om du går inn på Norske bokbloggere sin blogg her. Bildet har jeg lånt fra forlaget.

Kommentarer

  1. Jeg synes også det var mye tall og navn i starten. Har kommet til Trondheim, og skal lese mer når jeg får unna flyttestyret og utvasking av gammel-leiligheten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er når en kommer til Trondhjem at det blir mest interessant. Blir spennende å se hva du syns. Lykke til med videre flytting :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Anne Karin Elstad et portrett (som hennes dager var) av Hilde Hagerup