Z for sorry av Marit Kaldhol

Helt siden jeg leste "Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz" for tre år siden, så ble jeg svært begeistret for Marit Kaldhols måte å skrive på. Det er så vakkert og lyrisk, men ofte veldig trist. Så da hun kom ut med ny ungdomsbok, så takket jeg gladelig ja til et leseeksemplar. Forventningene var høye selvsagt, men jeg ble ikke skuffet.

"Z for sorry" handler om Susan som vi møtte i "zweet", en annen ungdomsbok av Marit Kaldhol som kom ut i 2015. Nå skal Susan begynne på videregående, hun skal bo på hybel og bli en enda flinkere danser, siden hun skal gå på danselinjen. Hun gleder seg til det nye livet med nye venner, men tilværelsen alene på skolen og hybel blir annerledes.

De andre jentene i klassen snakker ikke til henne og når de avtaler hvilken farge de skal ha på klærne når de danser, så får ikke Susan vite det. Når de skal danse i grupper, så er det ingen som vil danne gruppe med henne. Hun blir på en måte mobbet, og det er vondt å lese om hvordan hun blir holdt utenfor. 

En gutt på skolen fatter interesse for Susan, han heter Zlatan, og han strir med familieproblemer. Susan selv har en mor og far som ikke er så tilstede og synes det er vanskelig å snakke med dem. På grunn av dette fellesskapet kommer Susan og Zlatan litt nærmere, men Zlatan går for langt vet et besøk, noe han på slutten vider at han angrer på.

Hybelvertinnen  til Susan bryr seg, og i begynnelsen synes Susan det er plagsomt, men hun synes etterhvert at hun er ganske grei.

Dette er en kjempefin ungdomsroman. Marit Kaldhol skriver igjen helt nydelig, det er et nynorsk språk som flyter avgårde. Det er mye luft i sidene, men det gjøre historien sterkere, fordi det er mye mellom linjene. Susan er troverdig, og en får medfølelse med henne og det gjøre vondt å lese at hun blir holdt utenfor fellesskapet. De andre karakterene til Kaldhol er også veldig troverdige, selv foreldrene som lett kunne ha blitt parodiske er veldig godt beskrevet som bipersoner. De tar ikke mye plass, men er selvsagt viktig for historien.

Les også Beathes gode omtale og takk til Samlaget for leseeksemplar.

Kommentarer

 1. Jeg er helt enig med deg! Hun skriver så lyrisk og fint, men ofte er det triste ting hun skriver om. Jeg liker også bøkene hennes veldig godt. Tusen takk for link, jeg legger inn link til ditt innlegg. Ha en fin ettermiddag, Gro :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nynorsk er så vakkert når man skriver sånn som Marit Kaldhol :)

   Slett
 2. P.s. Ja, hun har vært flink å bygge karakterene, også bi-karakterene selv om ikke de tok så mye plass, dette fikk ikke jeg med i min omtale- men igjen, helt enig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes også at bi-karakterene er fint oppbygget, at de har en naturlig plass, men får være bi-personer. Og de kan av og til bli litt parodiske, men det balanserer Kaldhol fint her.

   Slett
 3. Flott omtale Gro! Jeg liker også Kaldhol veldig godt, og tenker at jeg må lese denne ganske snart. Gjorde meg ferdig med Mæhle sin nye ungdomsbok i dag, og anbefaler gjerne den videre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine :) Håper du vil lese denne også, den er det verdt å bruke tid på.

   Jeg har Mæhles krimbok, som jeg skal lese nå i vår, må først lese ferdig Bøddel, en bok jeg strever litt med.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Anne Karin Elstad et portrett (som hennes dager var) av Hilde Hagerup