lørdag 5. mars 2011

Saras nøkkel av Tatiana de Rosnay

Lenge sto jeg og holdt i denne boken, Saras nøkkel, på Mamuttsalget og lurte på om jeg skulle kjøpe den. Ei venninne av meg hadde skrytt sånn av den, og jeg tenkte det var noe for meg, men la den allikevel fra meg.

Vel hjemme surfer jeg på blogger og er innom bloggen Solgunn sitt og leser denne bloggposten på Mamuttsalget første dag. Og da løp jeg på nærmeste bokhandel dagen etter og kjøpte denne.

Og for en bok!! Den har to parallele historier. En som er fra Paris 1942 og hovedpersonen er ti år gamle Sara som bor sammen med sin lillebror og foreldre i en leilighet med et gjemmested som kunne låses. Sara og hennes familie er jøder og blir hentet av det franske politiet og ført til en velodrom, og senere til en arbeidsleir og videre til gasskamrene i Auscwitch.

Sara låser sin lillebror i gjemmestedet i leiligheten da de ble hentet av politiet, for hun regnet med å komme hjem raskt. Men timene, dagene og ukene gikk...

Den andre historien er fra Paris i 2002 og sekstiårs markeringen for denne grusomme historien. Den amerikanske journalisten Julia Jarmond som er gift med en pariser skal dekke denne markeringen for et magasin og oppdager etterhvert Saras historie og at hennes svigerfamilie har tilknytning til den.

Dette er en nydelig historie, som tar opp en viktig og stygg historie i Frankrikes historie som jeg ikke visste om. Og som det står på baksiden av boken: en fortelling om ansvar og samvittighet, om sorg og kjærlighet.

Og i tillegg er det premiere på denne filmen 1.april med Kristin Scott Thomas i hovedrollen, den skal jeg i hvertfall se!!

Boka: kjøpt på Mamuttsalg

8 kommentarer:

 1. Høres ut som en flott bok, og Mammut må vel være en mekka for deg som leser så mye:)

  SvarSlett
 2. 1. april! Det visste jeg ikke. Jeg skal også, og dessuten var det veldig hyggelig at du likte boka!

  SvarSlett
 3. Ulp! Høres helt forferdelig med gutten som ble låst inn ... Kom han seg ut og overlevde han?

  Låne? :-)

  SvarSlett
 4. Har lest den. God bok , men fæl også tror du skjønner hva eg meiner.

  Ha ein fin lørdag.

  Miraklem.

  SvarSlett
 5. Må flytte denne oppover i lesebunken. Kjøpte den på tilbud for en tid tilbake, men har ikke fått meg til å begynne på den, men nå fikk jeg veldig lyst til det.

  Hva er forøvrig en velodrom? (har ikke hørt det ordet før).

  SvarSlett
 6. Jeg har også lest denne boka og den fikk meg til å gråte. "Morsomt" at du også likte den!

  SvarSlett
 7. Bokelskerinnen: en velodrom er en bane som er spesialbygd for baneløp på sykkel. Det kan være både utendørs og innendørs. Leste dette på Wikipedia - men jeg visste hva det var siden Knut Knutsen ble OL-mester på banesykling i en velodrom i 1972.

  SvarSlett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...