fredag 29. april 2011

Utrenskning av Sofi Oksanen

Etter å ha lest Fjordlandet's glitrende omtale av Sofi Oksanens bok "Utrenskning", så skjønte jeg at denne boken MÅTTE jeg bare lese. Og siden jeg har bursdag i mars, så ønsket jeg meg boken, og jeg fikk den!!

Og denne gangen ble jeg ikke skuffet. Boken som starter med at gamle Aliide finner unge Zara utenfor huset sitt i Vest-Estland. Zara har akkurat flyktet fra to halliker som hun greidde å rømme i fra, og Aliide skjønner ikke hvorfor den unge jenta fant akkurat hennes hjem.

Dette nøstes sakte men sikkert opp, og Aliides historie og Zaras historie fortelles annenhver gang, så vi får høre om tilstandene i Vest-Estland rundt andre verdenskrig og fremover.

Sofi Oksanen har skrevet en kjempebra roman, som også er veldig spennende. Da det var rolig og stille i rundt meg i påsken, så måtte jeg bare lese, kapittel for kapittel, og plutselig var boka ferdig!! Denne kunne godt ha vært lengre.

Se forøvrig nederst i Fjordlandet's bloggpost om boken for flere gode omtaler.

Boken: fikk som gave til bursdagen min

10 kommentarer:

 1. Jepp, fantastisk bok! Noe av det sterkeste jeg har lest.

  SvarSlett
 2. Det er de Gooode bøkene, når man ønsker de ikke var slutt :). Jeg bruker å føle tomhet etter skikkelig gode bøker. Har fått dilla på Arto Passilina (?) og har heldigvis flere bøker igjen av han. Har du lest noe av han?

  Skal skrive opp din anbefaling og se etter den på biblioteket. God helg :)

  SvarSlett
 3. Den må settes på ønskelista her også:)

  SvarSlett
 4. Hei igjen :)

  Så artig at du også har lest Arto.. måtte lese anmeldelene dine, og jeg er så enig på de jeg har lest.

  Første boken ut var Den elskelige giftblandersken. Det var ett veldig bra møte med ny forfatter! Ga virkelig mersmak. Liker utrolig godt måten han skriver på,, humoristisk, alvoret og de jordnære personene vi blir kjent med i bøkene. Utover det har jeg lest Den senile landmåleren, den ulende møller, Tordengudens sønn og nå holder jeg på med kollektivt selvmord.

  Til tross for alvoret i kollektivt selvmord, kan jeg ikke fri meg fra å humre meg gjennom. Må også holde foredrag for mannen om fremdriften. Om det store ansvaret disse to hovedpersonene har fått på sine skuldere. Den er bare god.

  Av de jeg har lest til nå, var tordengudens sønn den jeg likte dårligst. Ikke det, boken var god, men litt treg start med beskrivelse alle disse gudene. Etterhvert, når handlingen kom igang, ble det god Arto-stil. Pga. starten ville jeg ikke anbefalt denne til ny Arto-leser. Det kan hende de hadde gitt opp før de ble kjent med forfatteren. Svigermor fikk anbefalt den av ei ho jobbet med. Hun leste den før meg. Kom på nå at jeg har ikke spurt om førsteinntrykket hennes..

  Har til nå likt den giftblanderske best, men ennå har jeg Harens år, De hengte revers skog, prosten og en lykkelig mann igjen. Tror jeg skal vente med prosten til sist, ettersom det var den du likte minst. Takk for tips.

  Utrolig koselig å snakke bøker!

  Ha en fin søndag. Klem :)

  SvarSlett
 5. Så bra at du også likte den! Jeg liker den rett og slett bedre og bedre, desto mer jeg tenker på den.

  SvarSlett
 6. Du vet at du bare må lese Baby Jane også :-). Den er råere og på en annen måte, har ikke alle lagene som Utrenskning har, men likevel også en 6er!

  SvarSlett
 7. Solgunn og Fjord: Skjønner at jeg må høre på dere!! Jeg stoler fullt og helt på lese-smaken deres, men den Baby Jane virker litt sær?? Eller er det helt feil?

  :-)

  SvarSlett
 8. Min overskrift var jo tross alt: panikkangst i lesbehelvete, så litt sær er den jo, men den er jo god likevel :-)

  SvarSlett
 9. Det er nemlig det jeg husker Solgunn, men jeg noterer meg at det er en god bok, og ser jeg den på biblioteket eller noe så skal jeg låne den :-)

  SvarSlett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...