lørdag 7. januar 2012

Jeg skal gjøre deg så lykkelig av Anne B.Ragde

Denne boken fikk jeg også til jul, jeg sa før jul at jeg ønsket meg bøker, og jeg har litt å lese fremover.

Anne B. Ragdes "Jeg skal gjøre deg så lykkelig" er en roman med handling lagt til 1965. Handlingen foregår i en bygård utenfor Trondheim, hvor åtte familier bor.

Boken er oppdelt i tre deler. I den første delen så blir vi kjent med alle familiene og hva slags problemer de har. Alle snakker om de andre i blokka, og det er problemer i nesten hver og en leilighet.

Blant annet er det en familie hvor det unge paret har fått ett barn som ikke gråter og mor som er nervøs, ett annet par er barnløst og kona vasker og vasker. En annen familie sitter kona og de to sønnene og er livredd for å forstyrre mannen/faren når han hviler middag, og i en familie er mannen omreisende selger for Toro suppeposer, mens kona som tydeligvis er penere enn de andre i blokka, er hjemme.

Andre del handler om Lars som selger kikhull i dørene, og observerer hva som skjer i familiene. Alle ville innstallere kikhull, for å se hvem som går i gangene, for nysgjerrigheten er vanskelig å styre for beboerne.

Tredje del omhandler vaktmesterens kamp om å utrydde rottene, samtidig som den oppsummerer hva som skjedde med beboerne.

Denne boken likte jeg faktisk veldig godt. Den er lett-lest og morsom, og Anne B. Ragde er flink til å beskrive personer med forskjellige problemer. Noen ganger sitter jeg og blir trist selv, over forholdene som råder i diverse leiligheter.

Det husmødrene som har størst plass i denne boken, og det er morsomt å lese. Det er mye som har endret seg siden 1965. For her skal det argumenteres godt for å kjøpe en fryser, og å ringe rikstelefon er nesten utenkelig, så dyrt er det! Jeg har lest at Anne B.Ragde har gjort en grundig research jobb før hun skrev boken, og det synes jeg boken bærer preg av, det er troverdige beskrivelser.

Rose-Marie, Solgunn og Askeladden har fine bokomtaler om boken som er verdt å lese. Jeg anbefaler boken.

Boken: Julegave.

6 kommentarer:

 1. Jag tycker mycket om Anne B.Ragdes böcker så jag vet att du kommer att få många timmars läsnöje.

  SvarSlett
 2. Så fin anmeldelse. Komposisjonen minner om en bok jeg har lest av Grytten. Husker ikke tittelen. Mange skjebner som bindes sammen på en eller annen måte. Virker vellykket gjort i Ragdes bok.

  SvarSlett
 3. Så fint at du likte denne boka! ;-)

  Mht. Grytten-boka, Mette, så heter den "Bikubesong". Fantastisk fortalt av Grytten om alle skjebnene i en spesielt blokk i Odda.

  SvarSlett
 4. Skapa och inreda: ja, jeg har lest en del Ragde bøker, og jeg synes de er ujevne. Men de som er god, liker jeg godt :-)

  Mette: takk :-)

  Rose-Marie: din omtale gjorde at denne ble valgt så tidlig blant julegavene mine.

  Og ang Grytten-boka, den har jeg sett på Det Norske Teateret, et veldig fin oppsetning som jeg snakket om lenge etterpå! :-)

  SvarSlett
 5. Hei! Du har vunnet hos meg :)

  http://leserommet.wordpress.com/2012/01/08/julen-er-pakket-bort-og-vinnerene-er-karet/

  SvarSlett
 6. Leserommet: så artig!! :-)

  SvarSlett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...