Biografi-lesesirkel II

På gyngende grunn - Samtaler med Odd Børretzen av Niels Chr Geelmuyden

Biografi-sirkelen er noe en må ta på alvor, for da jeg tenkte å sluntre unna denne gangen på grunn av ferie og en annen lesesirkel bok så var ikke det grunn god nok. Det var selveste Moshonista som mente det, en blogger jeg har stor respekt for, og jeg kjøpte sporenstreks den tynneste e-boka jeg fant i kategorien "Biografier - forfattere" på Bokklubbens sine sider. Og det ble denne boken, "På gyngende grunn. Samtaler med Odd Børretzen" av Niels Chr. Geelmuyden. 

Odd Børretzen ble født i 1926 og døde i 2012, så det er en voksen mann jeg leste om. Han var forfatter lenge før han utgav musikkalbum. Hans første bok var en barnebok som het "byen er en brannbil" som kom ut i 1959. Det var var først i 1974 han kom ut med sitt første musikkalbum, og det er som artist han er kjent som, først og fremst.
Jeg må si jeg trodde denne boken skulle gå mer inn på Odd Børretzens 78-årige liv. Grunnen til at jeg skriver 78 når han ble nesten 86 år er at boken ble skrevet sommeren 2005. Boken er for det meste samtaler omkring livet og døden.

Selvsagt ble Odd Børretzen formet av sine kristne foreldre i barndommen og krigen i ungdomstiden. Men allikevel kunne jeg ha tenkt meg å lese mer om hans barndom, da han var uheldig å ta livet av en katt, da han og noen kompiser stjal en bil under krigen og måtte gå fra Sollihøgda og til Oslo da bilen streiket. Noen små historier som det sikkert er flere av som jeg hadde likt å lese.

Noe annet som opptok han denne sommeren som også blir beskrevet i boken er at han er alene etter 30 års samliv med Eva. Han kan ikke forstå at det er av interesse for andre, og føler seg litt på "gyngende grunn" når han i en alder av 78 år var blitt singel.

Det kommer frem at angst og skepsis ofte har forfulgt Børretzen. Slik jeg oppfatter han i boken virket han litt pessimistisk, og hadde ingen tro på platesuksessen som han og Lars Martin Myhre oppnådde. Som ung var han faktisk redd for å sove med åpent vindu i tilfelle rommet skulle være fullt av engler da han våknet.

Jeg likte å lese om Børretzen og synes det var spennende å lese hans tanker selv om det ikke var en ren selvbiografisk bok. Samtalene fant sted i båten hans og at boken ble hetende "På gyngende grunn" har da flere tolkninger ved seg. 

I følge Wikipedia så har Odd Børretzen som var glad i øl og vin sagt: Kroppen består av 94 % vann og enda er ikke avholdsfolket fornøyd". 

Og Moshonista, jeg får ikke linket for jeg er på Kreta, er det OK? :)

Kommentarer

 1. Det er ok, jeg skal selvfølgelig både fikse link og legge bort spanskrøret, selv om du sitter ved bassenget. Er faktisk veldig imponert over at du maktet å skrive et helt innlegg fra utlandet, da jeg selv, etter ei bittelita uke i Tr.heim, uten pc, har mistet både nettvett og evnen til å skrive coherent og informativt.
  Veldig fint om Børretzen, og vemodig, da han er borte. Litt overrasket over at han framstår som pessimistisk, har alltid tenkt på han som dypsindig, og gladkoselig. Måkesangene var forresten en viktig del av min bedre halvdels norksundervisning.

  SvarSlett
 2. Jeg har vært veldig glad i Børretzen, og er det ennå. Syns Høstsangen er så nydelig :) Som forfatter kjenner jeg ham dessverre ikke, selv om han jo mer leser det han synger - enn synger, det han leser? ;)

  http://www.youtube.com/watch?v=9bCHhGwxzyU

  SvarSlett
 3. Herlig det må være å feriere på Kreta!:) Skjønner dette er litt annerledes biografi, men synes det hørtes litt mer spennende å lese om oppveksten hans:) Kos deg videre på ferie!:)

  SvarSlett
 4. Høres ut som en fin bok dette. Koselig å lese ditt innlegg om Børretzen.:) Kos deg på Kreta!

  SvarSlett
 5. @Ingalill, ble veldig beroliget av at spanskrøret er lagt bort :) Jeg må tilstå at jeg skre innlegget før jeg dro, slik at jeg ikke ble stresset på ferie hehe :) Den måkesangen til Børretzen er veldig fin faktisk.

  @marianne, den høstsangen har jeg ikke hørt enda, jeg sjekker link :)

  @Isabella, takk ferien varte i to uker og var nydelig, men nå er jeg på norsk jord igjen :)

  @anita, takk :) Børretzen virket som en trivelig med litt pessimistisk mann :)

  SvarSlett
 6. Jeg visste ikke at Børretzen var mer enn en artist. Som musiker har han aldri truffet meg, selv om jeg har likr ham som person. Men jeg ble nysgjerrig på fotfatteren, så jeg må på biblioteket og låne bok!
  Takk for fin omtale :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Pia, så fint at du ble nysgjerrig på Odd Børretzen. Han var det veldig interessant å lese om i hvertfall :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Djevelens yngel av Myriam H. Bjerkli

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen