Wassmos kvinneskikkelser

Det går mot slutten av april, og samlesningen av Herbjørg Wassmos "Disse øyeblikk", men først tenkte jeg å skrive litt kort om Wassmos kvinneskikkelser.

Herbjørg Wassmo er en av de mest folkekjære og mest lest norske kvinnelige forfattere, og en stor profil i norsk kvinnelitteratur i Norge. "Kvinnelitteratur" er en betegnelse på litteratur skrevet av kvinner hvor først og fremst kvinners problemer blir tatt opp. Denne litteraturen er spesielt beregnet kvinner. Det er mye mer å skrive om denne type litteratur, men det er Wassmo jeg skal fokusere på, siden hun er "månedens forfatter".

Selv om det er de to triologiene om Tora og Dina som preger Wassmos forfatterskap, så er det jenters/kvinners stemmer som kommer tydeligst frem, som vi ser i "Hundre år" og "Disse øyeblikk". 
I Tora-bøkene var det incest-utsatte Tora som publikum blir kjent med. Hun vokste opp i et lite samfunn i Nord-Norge med sin mor og stefar, siden hennes biologiske far var en tysker. Hun ble kalt "tysker-unge" og ble misbrukt av sin stefar. Jeg har selv ikke lest bøkene, men har skjønt at Tora kjemper en hard kamp for å "overleve".

I Dina-triologien møter vi også en sterk dame. Dina, ble beskyldt for å ha forvoldt sin mors død da hun var ei lita jente. Faren ville ikke ha henne rundt seg, og hun ble også et barn i et kjærlighetsløst hjem. Hun ble sterk, hard og nærmest kald, selv til sin sønn Benjamin hadde hun lite kjærlighet å gi.

I "Ett glass melk takk" fra 2006 skriver Wassmo hallikvirksomhet og trafficing. Det er unge jenter fra øst-europa som drømmer om et nytt og bedre liv fra det de lever til velstand i vest-europa, men ender som opp som prostituerte. 

"Hundre år" fra 2009 som nådde et stort publikum, handler om Herbjørg Wassmos oldemor, bestemor og mor. Tre sterke kvinner i forfatterens liv, og her kommer også mye av Herbjørg Wassmos historie frem også. Den siste boken: "Disse øyeblikk" er hennes eget liv som tenåring og voksen som vi leser om. 

At Wassmos opplevelser fra barndom og ungdomstid har preget hennes forfatterskap er veldig tydelig fra de to siste bøkene. Det er en sterk kvinne som skriver om sterke kvinneskikkelser og jeg skal i hvertfall lese mer av denne forfatteren.

Så blar vi om til mai, en ny bok "Urd" av Ruth Lillegraven, og sjef for samlesningen er Line

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Stella Polaris av Myriam H. Bjerkli

Kniv av Jo Nesbø

Sjelevarmer