søndag 25. mai 2014

Lines lesesirkel - 1001 bøker


Intet nytt fra vestfronten av Erich Maria Remarque

Lenge siden sist jeg var med på Lines lesesirkel, men da "Intet nytt fra vestfronten" sto på leseplanen for mai så meldte jeg meg på. Denne boken har jeg sett hjemme på Nordmøre, i en balje på et nattbord i en gang. Omslaget har fått noen riper, men jeg dro den med meg til Oslo.

Jeg liker veldig godt tittelen: Intet nytt fra vestfronten, men den er enda finere på tysk: "Im Westen nichts Neues". Da jeg studerte tysk grunnfag en gang i forrige årtusen var tysk genitiv noe av det morsomste jeg visste.

Men over til boken: den har jeg lest sakte, for denne boken er sterk, selv om min utgave er på 180 sider, så brukte jeg to uker. Bokens handling er fra 1.verdens krig, og hva som skjer i skyttergravene, håpløsheten i brakkene og ved permisjoner.

19 år gamle Paul Baümer er bokens hovedperson. Det er gjennom hans øyne vi opplever gassangrep så en nesten kjenner at en kveles, om lusangrep så du nesten kjenner at de kryper og kravler på deg mens du leser og kroppsdeler som blir ødelagt i angrepene i skyttergravene.

Forfatteren bruker ikke store ord for å formidle det som skjer i boken. Akkurat det gjør at håpløsheten og det meningsløse under 1.verdenskrig forsterkes enda mer.

I år er det 100 år siden 1.verdenskrig startet og det gjør boken enda mer aktuell enn før. Inne på Lines blogg kan du finne flere linker til omtaler av denne boken, som er verdt å lese, selv om den var brutal.

11 kommentarer:

 1. Jeg har også lest denne boken, og ble positivt overrasket over at en krigsbok kunne være så fin :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble også overrasket over denne, men tror det var fordi den den var realistisk :)

   Slett
 2. Tysk genitiv = morsomt?! Heh ;-)
  Jeg vet ikke om dette er en roman jeg kommer til å lese, jeg er ikke noe god på krigsbøker. Men aldri si aldri... Fin omtale, i allefall :-)
  God søndag, Gro! Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Er litt sær vet du Silje, og da liker en tysk genitiv. Morsomste jeg visste i tysken :)

   Jeg er heller ikke noe særlig go på krigsbøker, men denne var veldig bra. Og siden vi hadde den hjemme, så var var det en ekstra god grunn til å slenge seg med lesesirkelen denne gangen :)

   Slett
 3. Jeg er ikke helt i rute med Lines lesesirkelen jeg heller, men dette er en bok jeg skal lese i år. Så artig at det er flere bokbloggere med tysk på vitnemålet:) Jeg leste aldri Remarque på studiet, men med 100års-markeringen for starten av første verdenskrig er dette absolutt rett tidspunkt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, min min tysk er nok ikke så god som din, du som leser tyske bøker på morsmålet :) Men jeg gjør meg forstått blant tyskere, så litt husker jeg etter tiden som au-pair i Wien blant annet.

   Jeg leste heller aldri Remarque i løpet av studietiden, så da ble det ikke før i år, 100 år etter at krigen brøt ut.

   Slett
  2. Det er absolutt en flott måte å markere 1914 på :)

   Slett
 4. Helt enig med deg i at dette var en sterk bok, og at det enkle språket forsterker leseopplevelsen. Dette er en bok jeg er glad for å ha lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg Birthe, denne boken er verdt å lese :)

   Slett
 5. Denne kunne jeg godt ha tenkt meg å lese en gang, har ikke lest så mange krigsbøker men i år har det blitt to, og har en tredje liggende...så hvorfor ikke ta en til i samme slengen når jeg først er i gang. Dette virker som en sterk bok, og jeg syntes det er viktig å lese slike bøker også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser heller ikke så mange krigsbøker Beathe, men siden vi hadde denne hjemme og den var i lesesirkelen til Line så var det enkelt å plukke den frem. Og den var bra, men sterk og en brutal historie.

   Slett

En kort oppsummering av "En sånn jente" og bittelitt om hva jeg synes

Det er 30.april, og jeg har ikke vært så aktiv som jeg hadde tenkt angående samlesingen. Det er mange grunner til det, men jeg synes denne ...